Belföld

Petíció Márki-Zay álkatolikus törekvése ellen

A Hittani Kongregáció határozottan elítéli a homoszexuális együttélések törvényes elismerését

A magát Jézushoz és Kossuthhoz hasonlító, nagy államférfinak és példás katolikus családapának tartó Márki-Zay Péter politikusként támogatja a melegházasságot. Csakhogy ez azt jelenti, hogy vagy nincs tisztában egyháza tanításával, vagy figyelmen kívül hagyja azt.

Petíció Márki-Zay álkatolikus törekvése ellen
Az ellenzék kormányfőjelöltje egyre több társadalmi réteggel kerül szembe
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Katolikus politikus nem támogathatja a homoszexuális „házasságot”! – címmel indított petíciót a CitizenGo nevű online keresztény szervezet. Felidézik, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Mozaik Kör diákjai előtt arra a kérdésre, „Támogatod-e a melegházasságot?”, azt mondta: „Hát én ugye katolikusként eleve nem, de államférfiként igen.” Válaszából kiderül, hogy Márki-Zay Péter vagy nincs tisztában egyháza tanításával a kérdésben, vagy pedig ismeri, de figyelmen kívül hagyja azt – állapította meg a CitizenGo.

Idézik a katolikus tanítást felügyelő pápai intézmény, a Hittani Kongregáció „Az azonos neműekről” szóló állásfoglalását, amely szerint „Amikor a homoszexuális együttéléseket törvényesen elismerik, vagy törvényileg egyenjogúnak tekintik a házassággal, és számára biztosítják a házasság sajátos jogait, kötelező ennek világos és határozott elutasítása. Az ilyen súlyosan igazságtalan törvény kihirdetésében vagy alkalmazásában való bármilyen formális együttműködéstől – s amennyire lehetséges, a törvény alkalmazásában a materiális együttműködéstől is – tartózkodni kell. (…)

Ha minden hívő köteles szembeszállni a homoszexuális együttélések törvényes elismerésével, akkor a katolikus politikusoknak sajátos felelősségükből következően ez fokozott kötelességük. Abban az esetben, ha először kerül a törvényhozó testület elé a homoszexuális együttélések törvényes elismerését támogató törvényjavaslat, a katolikus képviselőnek erkölcsi kötelessége világosan és nyilvánosan kifejezni egyetnemértését, és a törvényjavaslat ellen szavazni. Egy ilyen, a közjóra ártalmas törvény megszavazása súlyosan erkölcstelen cselekedet. (…)

Az Egyház tanítja, hogy a homoszexuális személyek iránti tisztelet semmiképpen nem vezethet a homoszexuális magatartás jóváhagyásához vagy a homoszexuális együttélések törvényes elismeréséhez. A homoszexuális együttélések törvényes elismerése vagy azok házassággal való azonosítása nem csupán egy deviáns magatartás jóváhagyását jelentené, azzal a következménnyel, hogy a mai társadalom egy modelljévé teszi, hanem alapvető értékeket is elhomályosítana, melyek az emberiség közös örökségéhez tartoznak.”

A tolerancia eredeti jelentésében eltűrést, megtűrést jelent, nem jóváhagyást vagy támogatást. A Hittani Kongregáció felhívja a figyelmet a kettő közti különbségre: „Azokat, akik e toleranciából kiindulva akarnak eljutni az egynemű együttélésben lévő személyek sajátos jogainak a törvénybe iktatásához, emlékeztetnünk kell arra, hogy a rossz megtűrése teljesen más, mint a rossz jóváhagyása és törvényesítése.”

Felhívásában a CitizenGo Márki-Zay Péterhez és a katolikus politikusokhoz fordul, arra kérve őket, ismerjék meg és vegyék komolyan egyházuk tanítását a kérdésben, mivel „az LMBTQ-törekvések egyre inkább támogatást nyernek keresztény, katolikus körökben is, nyugaton már régebb óta, de egyre inkább Magyarországon is.”

Kapcsolódó írásaink

Súgó nélkül nem megy Márki-Zaynak

ĀVisszatérne a baloldal szociális érzéketlensége is: a kormányfőjelölt gazdasági főtanácsadója, Király Júlia 2010-ben leszögezte, nem kell megmenteni a devizahiteleseket