Belföld

Csőd, nyomozás és sunnyogás

A Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, Abházi József szerint ha ez az elmúlt két év integrációs politikája, akkor ez teljes bukás

A fővárosi romaintegráció elméletileg a főpolgármester szívügye, az elmúlt két évben érdemi előrelépés mégsem történt ezen a téren. A Csóka János Pál által évek óta vezetett Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) csődhelyzetben van, a felsejlő gyanús ügyeket pedig – úgy néz ki – a főváros és Kerpel-Fronius Gábor nemzetiségi ügyekért és átláthatóságért felelős főpolgármester-helyettes sem szeretné vizsgálni.

Csőd, nyomozás  és sunnyogás
A bezárt kulturális központ, amelyre már csak a bejárat mellett felejtett tábla emlékeztet
Fotó: MH/Purger Tamás

Az elmúlt években egyre többet lehetett hallani a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat működése körüli gyanús ügyekről, így lapunk megkeresett néhány képviselőt, hogy segítsenek megérteni a mostani csődhelyzet okait, illetve hogy miként értékelik a fővárosi vezetésnek a romaintegráció érdekében az elmúlt két évben kifejtett tevékenységét. Karácsony Gergely főpolgármester egy civilekkel tartott megbeszélésen nemrég úgy fogalmazott: „Ha valami nem sikerült az elmúlt két évben, ahhoz nem a politikai akarat, hanem a tőke hiányzott.” Abházi József, az FRNÖ képviselője viszont azt mondja, ez nem más mint színjáték:

„A Csóka János és társai által vezetett önkormányzat összejátszik a fővárosi vezetéssel, különösképpen Kerpel-Fronius Gábor átláthatóságért felelős főpolgármester-helyettessel.” A főváros vezetésének birtokában több olyan dokumentum is van, amelyek az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban megkerülhetetlen kérdésekre adhatnának választ, ezeket az FRNÖ képviselői mégsem tekinthették meg eddig. Többek között annak az iskolának a dokumentumai is a főpolgármester-helyettes rendelkezésére állnak, amelynek ügyében már több éve felmerült a hűtlen kezelés gyanúja, és emiatt több feljelentés is történt.

A csődhelyzet megértéséhez egy kicsit vissza kell tekinteni. A volt MSZP-s Csóka János Pál által vezetett önkormányzat üzemeltette az Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskolát, ennek kapcsán felmerült, hogy trükközhettek a normatív támogatás érdekében a tanárok és a tanulók számával. Ami biztos: az iskola üzemeltetése közben az önkormányzat több mint 177 millió forint tartozást halmozott fel, ennek kisebbik részét – 23 millió forintot – a Fővárosi Önkormányzat felé bérleti díj formájában, míg a nagyobbik részét a NAV és az Államkincstár felé a normatív támogatások szabálytalan felhasználása miatt.

Az iskola üzemeltetése kapcsán jelentkező anomáliák miatt a NAV nyomozást is indított költségvetési csalás gyanúja miatt. Az arányok érzékeltetésére Abházi kiemelte: az önkormányzat éves támogatása kilencmillió forint. Az FRNÖ számláját azóta zárolták, így lényegé­ben ellehetetlenült a működése. Az érintettek, köztük az FRNÖ elnöke, Csóka János Pál és az iskola volt igazgatója Purebl Balázs állítja, a nyomozó hatóság nem hallgatta ki őket a lassan öt éve húzódó ügyben.

Gyanús ingatlaneladás

Nem az iskola volt az egyetlen az önkormányzatot érintő visszásság az évek alatt. Abházi lapunknak kiemelte, a Fővárosi Roma Kulturális Központ (Frokk) körül is évek óta gyülekeznek a felhők. „Több olyan információt is kapott a főváros, hogy működésképtelen az intézmény, mégis húzzák és halasztják az igazgató, Kathy-Horváth Lajos menesztését és a gazdasági átvilágítást” – mondta a képviselő.

Az iskolával és több, az önkormányzatot érintő visszás üggyel kapcsolatban Abházi és néhány képviselő megpróbált egy vizsgálóbizottságot felállítani, ezt azonban Csóka és társai leszavazták. Egy 2020-ban kelt levél tanúsága szerint az iskola ügyében a számlák és egyéb dokumentumok átadás-átvétele addig még nem történt meg menetrendszerűen. Ezt a tényt tartalmazza egy a képviselő által a Központi Nyomozó Főügyészség részére eljuttatott feljelentés is, amely úgy fogalmaz: „Csóka János az iratokat a 2019. novemberi átadásra nem készítette elő.”

Az iratok egy jelentős része azóta Abházi tudomása szerint már a főváros birtokában van, leszámítva azokat, amelyeket a nyomozó hatóságok lefoglaltak. Ezeknek a dokumentumoknak a rendelkezésre állása alapvető feltétele a vizsgálat lefolytatásának, ahogyan azt a levélben is írja, vizsgálat azonban a mai napig nem indult.

A képviselő szerint azonban a dokumentumok kapcsán már önmagában érdekes kiemelni, hogy azok személyes adatokat is tartalmazhatnak a gyerekekről, illetve ezek azok, amelyek alapján eljárást lehetne indítani az ügyben, ami – amennyiben a dokumentumok vizsgálata szabálytalanságot, esetleges törvénytelenséget tárna fel – a Fővárosi Önkormányzat feladata lenne, mégis igyekeznek ezt a Fővárosi Kormányhivatalra tolni. Abházi József ezzel kapcsolatban meg is kereste a Fővárosi Kormányhivatalt, ahonnan azt a választ kapta, hogy a hivatalnak az ügyben nincsen eljárási jogköre, az a fővárost és a bíróságot illeti meg.

A másik kérdés Abházi szerint az, hogy miért hagyta a főváros az FRNÖ bérletidíj-tartozását 23 millió forintra növekedni? „Engem ha nem fizetem az albérletem, két hónap múlva kilakoltatnak. Hogy lehet, hogy a főváros hagyta éveken keresztül halmozódni a tartozást? Ha volt részletfizetési kérelem, akkor azt ki kezdeményezte, amikor ehhez a képviselő-testület jóváhagyására is szükség van. Illetve mikor történt ez, hiszen már évek óta tudható volt, hogy érdemi munka nem zajlik az intézményben” – teszi fel a kérdéseket a képviselő, aki úgy érzi, erre magyarázat lehet a nemrégiben eladott Romano Kher Fővárosi Roma Művelődési Ház épülete.

„Értékesítettek egy több mint kétezer négyzetméteres ingatlant, majd cserébe felajánlottak egy Király utcai épületet, ami negyedakkora, és funkciójában jóval korlátozottabb – hangsúlyozta Abházi, majd hozzátette: – Amikor Karácsony Gergely azt mondja, hogy nincsen pénz, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy a két épület különbözete hová került? Hiszen jelentős alapterületbeli különbség van az épületek között.”

Baráti tárgyalások

Az, hogy Csóka János Pál tárgyalt a fővárosi vezetéssel, egy szeptemberi közgyűlés leiratából is kitűnik. Ezen az ülésen Abházi szót kért, és arról faggatta az elnököt, hogy miről tárgyalt heteken keresztül Kerpel-Fronius Gáborral, szándékukban
áll-e kifizetni a tartozást. Csóka azzal kezdte, hogy megkérdezte Abházit, honnan tud ő erről, majd válaszában kijelentette, hogy találkozott Kerpel úrral, mert a barátja. Aztán felhívta Abházi figyelmét, hogy a magánéletében ne vájkáljon.

A tartozással kapcsolatban az elnök pontosította az összeget majd jelezte: „Mi közben fizettünk be tartozásokat.” Az, hogy ez miként volt lehetséges, szintén kérdéses a képviselő szerint, hiszen az FRNÖ számláján inkasszó van, így az oda érkező pénzeket mindenképpen elvonják. Decemberben aztán egy érdekes megoldás született a helyzetre a Romano Kher eladása után. A Fővárosi Önkormányzat együttműködési megállapodást kötött az FRNÖ-vel a szervezet alapvető működéséhez szükséges költségek biztosításáról. Ez a megállapodás úgy módosult, hogy fedezhetővé váltak az önkormányzat jogi és egyéb szaktanácsadói számlái is, amire a megkérdezett képviselők szerint magyarázat lehet az önkormányzat és elnökének jogi ügyeivel kapcsolatos kiadások jövőbeni fedezete.

Az tehát nem kérdéses hogy az Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola üzemeltetése közben az FRNÖ vezetői súlyos hibákat vétettek, amikkel tartozást halmoztak fel mind az állam, mind a főváros felé, ezzel pedig ellehetetlenítették az FRNÖ működését. A kérdés Abházi szerint már csak az, hogy hol vannak a felelősök, és miért nem lehet őket elszámoltatni.

Akkor hol vannak a felelősök?

„Két feljelentés történt, lassan öt éve tart az ügy, és még a mai napig nem hallgattak ki senkit, nem is gyanúsítottak meg senkit.

A lefoglalt iratokból könnyen meg lehetne állapítani az igazságot. Kerpel-Fronius Gábor egyébként nem megfelelő gazdálkodás címén egyszer már indított vizsgálatot az önkormányzat ellen. Akkor a normál működési költség felhasználása körül találtak visszásságokat, az átláthatóságért is felelős főpolgármester-helyettes mégsem tett feljelentést, ahogy az iskola esetében sem.” Abházi szerint az is figyelemre méltó, hogy korábban Csóka János lázadozott a Frokk-épület eladása miatt, ma már azonban a csendes beletörődés jellemzi a képviselők szerint.

Új épület van ugyan, új igazgató a problémás intézmény élére azonban nincs, ahogy arról sem tudnak semmit az önkormányzat képviselői, hogy a két épület különbözete mennyi és azt mire kívánja felhasználni a főváros. „A Momentum rendszeresen az átláthatóságot hangsúlyozza, miközben a párt oszlopos tagja, Kerpel-Fronius Gábor átláthatóságért is felelős főpolgármester-helyettes tétlenül nézi ahogy a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzaton belül maffiamódszerekkel tüntetik el a kisebbség felzárkóztatására szánt összegeket.

Ha ez az elmúlt két év integrációs programja, akkor ez teljes bukás – vonja meg a mérleget a képviselő. – Ezek után, hogy várhatja a baloldal, hogy a cigányság bízni fog bennük, ha ilyen ügyeket nem sikerül tisztázni, miközben átláthatóságról beszélnek?” Abházi jelezte, az ügyet részéről még nem tekinti lezártnak. „A vizsgálóbizottságot leszavazták, de vannak még olyan jogi lehetőségek, amikkel élni fogok annak érdekében, hogy a felelősök végre el legyenek számoltatva.”

Lapunk megkérdezte Csóka János Pált is, arra voltunk kíváncsiak, hogy a felmerülő csődhelyzet megoldására vannak-e tervei a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak, illetve az eladott épületből származó többletpénz felhasználásáról vannak-e információi: „A csődhelyzet rendezésére vannak tervek, a belügyminisztériumhoz kívánunk fordulni” – mondta el lapunknak az önkormányzat elnöke.

Az épületeladásból származó összegről azonban ő sem tudott információval szolgálni, azt azonban elmondta, hogy tudomása szerint a főváros vezetése az összeget a Napház, valamint az új Király utcai épület felújítására kívánja fordítani. Csóka hozzátette: „Vannak az önkormányzaton belül olyan képviselők, akik mindenféle lenyúlást vizionálnak a szakképző iskola kapcsán, mindazonáltal ez az ügy már öt éve húzódik, engem pedig még továbbra sem hallgattak ki. Akkor nem lehetünk mi akkora bűnözők, mint azt egyesek állítják.”

Kapcsolódó írásaink