Belföld

A cigányság 2010 után kezdhetett csak felzárkózni

Székely János: Kinyújtott kézre van szükség

A cigányság kiaknázható lehetőség Magyarország számára – mondta Székely János szombathelyi megyéspüspök tegnap, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által életre hívott Országos Roma Klub, Roma Értelmiségi Műhely találkozóján, ahol a 2008–2009-ben a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat áldozataira emlékeztek.

A főpásztor az MTI beszámolója szerint nagyon fontosnak nevezte a roma értelmiség gyarapodását, mert ők hatásosabban és hitelesebben tudják megszólítani saját népüket. Ehhez pedig kinyújtott kéz szükséges a többségi társadalom részéről is, hiszen csak együtt boldogulhatunk a közös hazában – tette hozzá.

Heizler Norbert, a CÖF–CÖKA országos koordinátora felidézte: a gyilkosságsorozat mementójává vált egy olyan korszaknak, amikor a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején lehetőségük volt félkatonai milíciáknak félelemben tartaniuk a roma közösséget.

A baloldali kormányok semmilyen érdemi segítséget sem nyújtottak az áldozatok hozzátartozóinak – tette hozzá. Hol voltak akkor azok a brüsszeli aktatologatók, akik 2010 után nagyítóval vizsgálták a jogállamiságot és a demokratikus értékeket? – kérdezte. Farkas Félix, az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója azt mondta, a cigányság a rendszerváltás nagy vesztese volt, csak 2010-ben, az Orbán-kormány támogatása nyomán indulhatott el a felzárkózás útján. Annál is inkább, mert 2008–2009-ben kiderült, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok nem tudják megvédeni a cigányságot, és a gyilkosokat is csak az Orbán-kormány megalakulása után fogták el – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom