Belföld

Forrong a roma önkormányzat

Fegyverszünet: vádaskodás után egyeztek ki ismét a balos szervezetek

Miután egymás torkának estek a balos roma szervezetek az Országos Roma Önkormányzatban, a testület minapi ülésén pozícióosztással ünnepelték a kibékülést. Úgy tudjuk azonban, könnyen lehet, hogy a fegyverszünet csupán időleges a Lungo Drommal szemben összefogó hármas szövetségben.

Forrong a roma önkormányzat
Agócs János
Fotó: Facebook

Továbbra is zavaros viszonyok uralkodnak az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ), s bár a legutóbbi, január 13-i ülésén a testület többségét adó szervezetek ismét békét kötöttek, az ellentétek nem csitulnak – értesült lapunk. Megírtuk: a tavaly október 13-i nemzetiségi választás nyomán elveszítette többségét a Fidesz-szövetséges Lungo Drom, a negyvenhét fős testületben csupán húsz képviselői helyet szereztek meg. A velük szemben létrejött hármas szövetség azonban korántsem egységes. Az egymással korábban is sokat vitázó, főellenségnek a Lungo Drom listavezetőjét, Farkas Flóriánt kikiáltó konglomerátum tagja a balos Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM), a Phra­lipe és a Fiatal Romák Országos Szövetsége, azaz a Firosz. Bár az önkormányzat elnökét az utóbbi szervezet adta Agócs János Bács-Kiskun megyei vállalkozó személyé­ben, jóval fajsúlyosabbnak látszik az RPM által delegált, börtönviselt Dancs Mihály elnökhelyettes.

Dancs még decemberben jelentette be, felmondja a „szövetséget” a másik két csoporttal, és Agócs ellenzékeként folytatják, ami azt sejtette, hogy a Lungo Drom és az RPM veszi át a vezetést. Ennek lehetőségét Dancs nem is zárta ki a Népszavának nyilatkozva. Ráadásul súlyos kijelentéseket tett partnereire, mondván, meg akarja akadályozni a cigány önkormányzat pénzének szétlopását. Bejelentette továbbá: a törvényességi felügyeletet ellátó Fővárosi Kormányhivatalhoz fordul, mert véleményük szerint szabálytalanul tartotta meg az ORÖ az alakuló ülését, így Agócs nem is elnök.

A januári ORÖ-közgyűlésre jelentősen megváltozott a helyzet, az elnök és rebellis helyettese ismét egymásra talált, a Romnet beszámolója szerint Dancs több megbízatást is kap majd vezetőként. A Lungo Drom azonban a tisztázatlan viszonyok elleni tiltakozásként kivonult a tanácskozásról, így a bennmaradók minden pozíciót csendben leosztottak maguknak. Kérdés persze, meddig marad fenn az újabb látszatbéke, hiszen a személyi ellentétek továbbra is élesek a testületben, nem csak a Lungo Drom meg a többiek között.

További adalék, hogy az ORÖ-ben egyesek azt beszélik, Agócs János egyik tanácsadója a szintén börtönviselt Kolompár Orbán, ám ezt az ORÖ 2010 előtti elnöke tagadja.

A vádat éppen Dancs vetette fel nyilvánosan, amire Kolompár egy Facebook-videóban azt is mondta, annak idején a jelenlegi elnökhelyettes feleségének mandátumot és fizetést adott, neki pedig nem kevés pénzt, amit máig nem adott meg. „Persze tudom, Misi, most nincsen pénzed, hiszen nem minden évben írnak ki országgyűlési választást” – jegyezte meg az exelnök, alighanem arra utalva, hogy Dancs igazgatta a 2014-es voksoláson elindult, csúfos kudarcot valló Magyarországi Cigánypártot, amelynek ajánlásgyűjtéseivel, illetve állami támogatásával kapcsolatban súlyos visszásságok gyanúja merült fel.

Kapcsolódó írásaink