Belföld

Jogellenes volt a pedagógusok sztrájkja

Jogerős ítéletet hozott csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla, ami alapján megállapították, hogy a 2022. január 31. napján tartott pedagógussztrájk jogellenes volt. Az ítélőtábla a 2022. február 10-én tárgyaláson kívül hozott ítéletével az elsőfokú bíróság végzését változtatta meg ezzel.

Jogellenes volt a pedagógusok sztrájkja
A Fővárosi Ítélőtábla jogellenesnek minősítette a tanárok január végi munkabeszüntetését
Fotó: MH

Fővárosi Ítélőtábla honlapján is megjelent indoklásban az szerepel, hogy a sztrájktörvény előírja azt, hogy azoknál az intézményeknél/munkáltatóknál, ahol a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja.

A fent is említett „még elégséges szolgáltatás” mértékét és feltételeit  törvény állapítja meg, vagy törvényi szabályozás hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről megállapodni; ebben az esetben a sztrájk akkor tartható meg, ha a felek a megállapodást megkötötték, vagy ennek meghiúsulása esetén bármelyikük kérelmére a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit, közölte az Fővárosi Ítélőtábla.

Indoklásukban rámutatnak: mivel a szakszervezetek tudtak arról, hogy a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt a még elégséges szolgáltatás tárgyában, így az általuk ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes

Mint ismert, az utolsó pillanatban nyújtott be fellebbezést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra a múlt pénteki bírósági döntésre, amely jogszerűnek mondta ki a tanárok múlt hét hétfőn megtartott sztrájkját. 

A Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott fellebbezésben az Emmi azt kérte, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék múlt pénteki döntését, amely jogszerűnek mondta ki a hétfői, kétórás figyelmeztető pedagógussztrájk megtartását. Indoklásuk szerint a sztrájkot olyan időpontban tartották meg, amikor az elsőfokú ítélet még nem emelkedett jogerőre, ezért sem volt jogszerű a munkabeszüntetés.

A szakszervezetek december közepén jelentették be, hogy január 31-re figyelmeztető sztrájkot szerveznek, miután a kormánnyal nem tudtak megállapodni olyan kérdésekben, mint a pedagógusbérek értékálló rendezése vagy az igazságosabb munkaidőfelosztás bevezetése. A PSZ és a PDSZ már akkor a bírósághoz fordult ezzel kapcsolatban. Végül a Fővárosi Törvényszék egy többfordulós jogi procedúra után, január 28-án hozta meg a döntést, miszerint a munkabeszüntetés jogszerű, az iskolákban pedig gyermekfelügyeletet kell szervezni.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csütörtökön este bejelentette, hogy a Kúriához fordul a Fővárosi Ítélőtábla döntése miatt.

Kapcsolódó írásaink