Belföld

Továbbra is törvénytelen a hétfőre tervezett pedagógussztrájk

A bíróság első fokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk - írja az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóközleménye.

Továbbra is törvénytelen a hétfőre tervezett pedagógussztrájk
A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, mehetnek iskolába a gyerekek
Fotó: MH/Purger Tamás

A szakszervezetek már december 21-én – a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, így a szükséges hiánypótlások miatt a bíróság csak január 28-án hozott első fokú, nem jogerős határozatot. A Sztrájktv. 4. § (3) bekezdése alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn - emlékeztet az Emmi.

A kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el.

A koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. Mivel a sztrájk jogszerűtlen, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít. Ezért is kértük a szakszervezeteket, hogy ne teremtsenek káoszt, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre, és halasszák el a sztrájkot, várják meg a bíróság jogerős döntését - emelik ki.

Az alábbiakban felsoroljuk, miért egyértelmű, hogy az ország-gyűlési választási kampányra időzített kampányakcióról van szó.

Először is, a reprezentativitási küszöbön mozgó Pedagógusok Szakszervezete és a reprezentativitás közelében sem járó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkfelhívását a Szülői Hang nevű, minden egyes megnyilvánulásában ellenzéki, a Soros-hálózathoz tartozó „civil szervezet” terjeszti. A petíció aláírásán túl arra buzdítják a szülőket, hogy ne vigyék gyermekeiket iskolába a munkabeszüntetés idején.

Felhívásukban azonban nem a konkrét szakszervezeti követelések szerepelnek, hanem a szokásos baloldali lózungok a „közoktatás elhanyagolt állapotáról”, „az elmúlt évek rombolásáról” és „tragikus feltételekről” írnak, azt állítva, hogy „az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak”, illetve „a pályára nincsenek új belépők” – miközben a tavalyi felvételin a negyedik legnépszerűbb volt a pedagógusképzés, több mint tizenháromezer jelentkezővel.

Nem véletlen az sem, hogy a szakszervezetek pedagógusokhoz eljuttatott „útmutatójában” az szerepel, hogy a sztrájkban résztvevők viseljenek kék szalagot, és készítsenek transzparenseket – a kék szalag jelenleg a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek és követőinek védjegye.

Kapcsolódó írásaink