Belföld

A pedagógusok ötöde sztrájkolt

Első számú követelés: Vissza az oltatlan tanárokat az iskolákba!

Lezajlott tegnap a tanárok kétórás figyelmeztető sztrájkja, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai szerint országosan a pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett részt.

A tárca közölte, sajnálatos, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn – ugyanis, amint azt megírtuk, a még elégséges szolgáltatásokról nem született megállapodás, márpedig ez a törvényes munkabeszüntetés feltétele. A Fidesz közleményben szögezte le: ez a sztrájk a baloldal kampányakciója volt, a választás közeledtével már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat, amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sajtótájékoztatóján igyekezett cáfolni, hogy megmozdulásuknak köze lenne a közelgő választásokhoz, ám amikor arról kérdezték a szervezetek vezetőit, miért kérték a sztrájkolókat kék szalag viselésére, ami jelenleg Márki-Zay Péter védjegye, a válaszba belezavarodtak. Először azt mondták, csak nagyon régi felhívásokban szerepelt kék szalag, amikor Márki-Zay még nem is élt itthon, a nyilvánosságra került dokumentum csupán egy tervezet, nincs is rajta dátum, csak az, hogy 2022 január...

A baloldali pártok prominenseinapok óta szolidaritásukról biztosítják a pedagógusokat, tegnap pedig online tájékoztatójukon béremelést, önálló oktatási minisztériumot, a kötelező tantervek, a Klebelsberg Központ megszüntetését, és az iskolaőr intézmény eltörlését ígérték kormányváltás esetére.

Minden szolidaritási megnyilvánulás általánosságokról, az „oktatás kivéreztetéséről” és hasonlókról szól, holott a sztrájktárgyalásokonkonkrét pontok szerepelnek, a lista legelső helyén a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonása. (A fővárosban tartott autós felvonuláson azért az egyik járművön látható volt egy Vissza az oltatlan tanárokat az iskolákba! feliratú transzparens.) Bérkövetelésük pedig a tárgyalások alatt változott: miután a kormány bejelentette 2022 januárjától a tízszázalékos emelést, már 45 százalékot céloztak meg.

Emlékezetes, Orbán Viktor tavaly október 8-án a Kossuth rádióban beszélt először az idei tízszázalékos pedagógus béremelésről és arról, hogy 2023 januárjában majd egy nagyobb emelés lehetséges.

Kapcsolódó írásaink