Belföld

Sikeres válságkezelés teszi lehetővé a kormány intézkedéseit

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság sikeres kezelésének köszönhetően Magyarországon már 2021 második felében a gazdaság újraindítása került az intézkedések fókuszába, aminek köszönhetően az ország mintegy két hónapos előnyre tudott szert tenni a legtöbb uniós tagállammal szemben - olvasható a XXI. Század Intézet legújabb elemzésében, amely a magyar kormány által az elmúlt évben meghozott legfontosabb intézkedéseket tekinti át.

Sikeres válságkezelés teszi lehetővé a kormány intézkedéseit
Adóemelések helyett valódi segítséget tudott nyújtani a kabinet
Fotó: MH/Katona László

A gyors gazdasági növekedés miatt több olyan intézkedés is született a kormány részéről az elmúlt fél évben, amelyek amellett, hogy tompították a válság negatív hatásait, az emberek életminőségét, valamint a vállalkozások helyzetét is érdemben javították.

A kormány által 2020 márciusában meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv az emberéletek megóvása mellett, már a koronavírus-járvány kezdete óta a munkahelyek megvédésére, valamint a családok és vállalkozások kiszolgáltatottságának csökkentésére irányult. Ennek érdekében a kormány az elmúlt két évben folyamatosan alkalmazkodott a vírus által többször is megváltoztatott körülményekhez, aminek az egészségügyre és a gazdaságra gyakorolt negatív hatásait jól megfontolt és célzott intézkedésekkel igyekezett tompítani.

Ennek keretében az elmúlt évben az Orbán-kormány – a védekezésben résztvevők erőfeszítéseinek elismeréseként – soha nem látott mértékben emelte meg az orvosok bérét, valamint folytatta a szakápolók béremelését is.

A családok védelmének érdekében pedig már a válság elején döntés született a hitelmoratórium bevezetéséről, amit azóta a kormány több alkalommal is – legutóbb 2022. június 30-ig – meghosszabbított. Ezzel párhuzamosan az időközben bevezetett otthonfelújítási támogatásra is több mint százmilliárd forintot költött a kormány, ami eddig körülbelül 88 ezer családnak tudott segíteni a lakásfelújítási költségek csökkentésében.

De számos lépés született a válság által leginkább sújtott szektorok megsegítésének érdekében is, miatt 2021 nyarára a magyar gazdaság az Európai Unió átlagánál hamarabb tudott nagymértékű növekedést elérni, aminek köszönhetően a gazdaság teljesítménye már 2021 őszére elérte a koronavírus előtti, 2019-es szintet, így az ország az uniós átlagnál jóval hamarabb tudott növekedési pályára állni. Mindez azt is lehetővé tette, hogy a védekezés helyett a gazdaság újraindítása, és további olyan intézkedések meghozatala kerüljön a kormány figyelmének fókuszába, amik további segítséget nyújthatnak az emberek számára, hiszen a kormány adóemelések helyett valódi segítséget kínált az embereknek.

A teljes elemzés itt olvasható.

Kapcsolódó írásaink

MiniFeri megint lódít

ĀA baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentései tévesek, ismét valótlanságot állított a rezsicsökkentésről