Belföld

Tudománytalan lett a dokumentum

Az MPT alapító tagja szerint a szervezet állásfoglalása nem tekinthető a magyar pszichiáterek véleményének

Meg sem kísérli valódi, tudományosan megalapozott dolgozat látszatát kelteni a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása – mondta a Heteknek Bánki M. Csaba professzor.

A társaság alapító tagja kiemelte, hogy a dokumentum nem tekinthető a magyar pszichiáterek véleményének, hiszen nemcsak őket, de még az MPT tagságát, sőt a tágabb vezetőségét sem kérdezték meg az ügyben.

Hangsúlyozta, hogy az állásfoglalás nem nevezi meg a forrásait, nem mutatja be, és nem értékeli, vagy mérlegeli a tárgyalt téma mellett és ellen szóló érveket, nem súlyozza az eddigi megfigyelések értékét vagy minőségét, nem bizonyít, nem érvel, továbbá nem következtet. Pusztán csak kijelent dolgokat – magyarázta a professzor.

Nem Bánki M. Csaba az egyetlen, aki nem ért ezzel egyet. Császár-Nagy Noémi, a Magyar Pszichológiai Társaság Klinikai Szakpszichológia Szekció­jának vezetője nyílt levélben fordult a szervezethez, ugyanis ez a gyakorlat a társaság alapszabályát és kommunikációs iránymutatását is sérti. A pszichiáterek szakmai szervezetében sem történt ez másképp. „Négy nappal a tisztújító közgyűlés előtt jött ki az állásfoglalás, ami valójában nem a Magyar Pszichiátriai Társaság véleményét tükrözi, legfeljebb az elnökségét” – fogalmazott dr. Frecska Ede pszichiáter szakorvos, az MPT leköszönt vezetőségi tagja.

Jelentős feszültséget eredményezett szakmai körökben az MPT és a Magyar Pszichológiai Társaság közös állásfoglalása, amelyet a gyermekvédelmi törvény kapcsán adtak ki, a „kisebbségben lévő csoportok” védelmére hivatkozva. A szöveg lényegi, vitatott állítása, hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció kialakulása környezeti hatással – neveléssel, „propagandával”– nem befolyásolható, ugyanis ezek döntően biológiailag meghatározott tulajdonságok.

Kapcsolódó írásaink