Belföld

Így trükközhettek Cseh Katalinék, hogy uniós pénzeket szerezzenek

Alaposan feltérképezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Cseh Katalinhoz, illetve családjához köthető céghálót. A Mediaworks Hírcentrumának információi szerint a NAV szakemberei áttekintették a nagyjából féltucat vállalkozásból álló hálózat utóbbi években benyújtott uniós pályázatait.

Így trükközhettek Cseh Katalinék, hogy uniós pénzeket szerezzenek
Cseh Katalin
Fotó: Európai Parlament

A nyomozók a hírek szerint megállapították, hogy a szóban forgó vállalkozások – köztük az a Pannónia Nyomda Kft., amelyet korábban maga Cseh Katalin irányított – összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre.

Több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nem egyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is. A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek.

Az adóhatóság nyomozói azt valószínűsítik, hogy a cégháló tagjai tíz pályázaton teljesen, vagy legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. Ez azt jelentheti, hogy egy gépre, egy technológiai megoldásra többször is pénzt kérhettek az uniótól. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy az adóhatóságnál úgy vélik: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s több pályázat esetében is azonos számlákat tüntettek fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

A NAV-osok mindezek mellett körbeszámlázás nyomaira is bukkantak.

Mint lapunk korábban többször megírta, a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, a Gazdasági Versenyhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egyaránt nyomoz az ügyben.

A Cseh Katalinhoz köthető botrány másik friss fejleménye, hogy a magyar hatóságok nemzetközi jogsegélyegyezmény alapján kértek információt egy cseh vállalkozásról, amelytől a magyar nyomozók gyanúja szerint a Cseh Katalinhoz és üzleti partnereihez köthető cégek egyike, a Holotech Hungary Kft. két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszközt vásárolt a Bergman and Mülstein sro. nevű cseh vállalkozástól, ám a magyar vevő által kifizetett vételár ezt követően – egy, a céghálóhoz tartozó vállalkozás közbeiktatásával – részletekben visszavándorolt a vevőhöz.

Kapcsolódó írásaink

Képmutató az elit Brüsszelben

ĀAz európai szuverén nemzetek szabad együttműködésére van szükség – nyilatkozta a madridi konzervatív csúcs előtt Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke