Belföld

Pénzesőt hozó bűnszervezetet építhettek Cseh és társai

Trükkösnek tűnő bevételnövelés

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával tett feljelentést a versenyhivatal a NAV Bűnügyi Főigazgatóságánál a Cseh Katalint és üzleti köreit érintő uniós pályázatok kapcsán.

Pénzesőt hozó bűnszervezetet építhettek Cseh és társai
Fotó: MH/Purger Tamás

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága, a Gazdasági Versenyhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egyaránt nyomoz, illetve vizsgálja Cseh Katalin momentumos politikus családi cégének, illetve a Pannónia Nyomda Kft.-vel a gyanú szerint összejátszó nyomdaipari vállalkozásoknak az uniós pályázatait. Az említett üzleti kör csaknem ötmilliárd forintot nyert magyar és uniós pályázatokon, ebből a momentumos politikus vállalkozása több mint félmilliárd forintot kapott uniós, illetve hazai közbeszerzéseken. Az ügyben már korábban megindult a nyomozás, ám a Gazdasági Versenyhivatal tavaly decemberben újabb feljelentést tett, méghozzá bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt a Cseh Katalin érdekkörébe tartozó gazdasági vállalkozások tevékenysége kapcsán a NAV Bűnügyi Főigazgatóságánál.

A Gazdasági Versenyhivatal gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának megsértése miatt versenyjogi eljárást indított és házkutatást tartott ezen vállalkozásoknál 2022. január 19-én. Az ügy legfrissebb fejleménye – mint arról a Médiaworks Hírcentrum beszámolt –, hogy a magyar hatóságok nemzetközi jogsegélyegyezmény alapján kértek információt egy cseh vállalkozásról, amelytől a magyar nyomozók gyanúja szerint a Cseh Katalinhoz és üzleti partnereihez köthető cégek egyike, a Holotech Hungary Kft. két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszközt vásárolt a Bergman and Mülstein sro. nevű cseh vállalkozástól, ám a magyar vevő által kifizetett vételár ezt követően – egy, a céghálóhoz tartozó vállalkozás közbeiktatásával – részletekben visszavándorolt a vevőhöz.

A Cseh család vállalkozása – amelynek Cseh Katalin 2018. január 10-ig volt az ügyvezetője és kizárólagos tulajdonosa – két uniós pályázaton is nyert, az egyik nyertes pályázat történetesen a fent említett hologramos technológia megvalósítását célozta. Cseh egy olyan személynek adta el a cég tulajdonjogát és adta át az ügyvezetését, akivel 2013 januárja óta közös budapesti székhelyen működtek. Tavaly augusztusban pedig – a botrány kirobbanása után – Cseh Katalin édesapja visszavásárolta a Pannónia Nyomdát, kvázi lányát is leleplezve és bizonyítva azt, hogy az „átengedés” színlelt lehetett. Nem életszerű, hogy egy vállalkozás százmilliók elnyerése után válik meg a családi ezüsttől.

Kapcsolódó írásaink