Belföld

Kampányakció a sztrájk

A pedagógus-szakszervezetek jelentősen növelték bérkövetelésüket

A Soros-hálózathoz tartozó „civil szervezet” után Karácsony Gergelyék is felkarolták a pedagógusok munkabeszüntetését: kék szalagról igen, a konkrét követelésekről viszont alig esik szó.

Kampányakció a sztrájk
A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, mehetnek iskolába a gyerekek
Fotó: MH/Purger Tamás

Mint ismert, a pedagógus-szakszervezetek figyelmeztető sztrájkot hirdettek január 31-re, március 16-tól pedig – ha követeléseik továbbra sem teljesülnek – határozatlan idejű munkabeszüntetést lebegtettek meg. Az alábbiakban felsoroljuk, miért egyértelmű, hogy az ország-gyűlési választási kampányra időzített kampányakcióról van szó.

Először is, a reprezentativitási küszöbön mozgó Pedagógusok Szakszervezete és a reprezentativitás közelében sem járó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkfelhívását a Szülői Hang nevű, minden egyes megnyilvánulásában ellenzéki, a Soros-hálózathoz tartozó „civil szervezet” terjeszti. A petíció aláírásán túl arra buzdítják a szülőket, hogy ne vigyék gyermekeiket iskolába a munkabeszüntetés idején.

Felhívásukban azonban nem a konkrét szakszervezeti követelések szerepelnek, hanem a szokásos baloldali lózungok a „közoktatás elhanyagolt állapotáról”, „az elmúlt évek rombolásáról” és „tragikus feltételekről” írnak, azt állítva, hogy „az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak”, illetve „a pályára nincsenek új belépők” – miközben a tavalyi felvételin a negyedik legnépszerűbb volt a pedagógusképzés, több mint tizenháromezer jelentkezővel.

Nem csoda persze, hogy a szakszervezet tulajdonképpeni követeléseit nem hangoztatják, hiszen a lista legelső helyén a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonása szerepel, amit vélhetően a szülők közül is kevesen támogatnának, hiszen ez a rendelkezés gyermekeik védelmét, illetve könnyen beláthatóan az oktatási rendszer működőképességét szolgálja.

Sokatmondó az is, ahogyan bérkövetelésük módosult a kormánnyal folytatott tárgyalások során: eredetileg azt kérték, hogy az illetmények vetítési alapja a minimálbér összege legyen, miután azonban a kormány bejelentette az idei, tízszázalékos emelést, immár 45 százalékos növelést céloznak meg.

Nem véletlen az sem, hogy a szakszervezetek pedagógusokhoz eljuttatott „útmutatójában” az szerepel, hogy a sztrájkban résztvevők viseljenek kék szalagot, és készítsenek transzparenseket – a kék szalag jelenleg a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek és követőinek védjegye.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményé­ben leszögezte: egyértelmű, hogy pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója. „Közeledik a választás, a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus-szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandóak is a gyermekek és szülők kárára. A három hónapja zajló sztrájktárgyalások előtt Gyurcsánynéval egyeztettek, és nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés a céljuk. A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába” – írta a tárca.

Erre baloldali polgármesterek, Karácsony Gergellyel az élen szerdán közölték: „Nem korlátozható a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga. (…) A figyelmeztető sztrájk „megítélésünk szerint alapvető munkavállalói joguk, és ezt a jogukat nem lehet korlátozni” – állítják Karácsonyék. Csakhogy a sztrájktörvény szerint a még elégséges szolgáltatásokról való megállapodás hiányában a munkabeszüntetés nem jogszerű. Vélhe­tően a főpolgármester sem támogatná mondjuk a BKK munkavállalóinak sztrájkját hasonló helyzetben, ez is azt mutatja tehát, hogy összbaloldali akcióról van szó.Egyébként a munkabeszüntetés idejére „szolidaritási autós felvonulás” is szerveződik a fővárosban.

Kapcsolódó írásaink