Belföld

Virtuális sebészkéz

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást Magyarországon, az Országos Onkológiai Intézetben – jelentette be közösségi oldalán tegnap Kásler Miklós.

Virtuális sebészkéz
Virtuális sebészkéz
Fotó: Kásler Miklós Facebook-olda

Az emberi erőforrások minisztere kifejtette: az urológiában a minimálinvazív laparoszkópos sebészet számos hagyományos, nyitott eljárás helyébe lépett. Alkalmazása tanulást igényel, egyben technikai kihívást is jelent, így csupán a magasan képzett sebészek munkájára korlátozódik. A Da Vinci sebészeti rendszer jelentős technikai előnyt kínál a laparoszkópos sebészeti eljáráshoz képest. Robotsebészetre azok az eljárások ideálisak, amelyek mikrosebészeti pontosságot és fejlett rekonstrukciós képességet igényelnek.

A 3D-s videórendszer nagy felbontású képet ad, virtuálisan kiterjeszti a sebész szemét és kezét a páciens testében. A robotasszisztált rendszer nemcsak kevésbé invazív, de pontosabb is, csakúgy, mint a mikrosebészet a hagyományos vagy laparoszkópos sebészeti eljárásokhoz képest. Speciális funkciói lehetővé teszik, hogy a sebész bonyolultabb eljárásokat is elvégezhessen, amelyek a hagyományos, nyitott műtétekkel vagy laparoszkópos módszerrel nem végezhetők el. Ezen a héten további négy műtét elvégzése várható a robotsebészeti beavatkozással – közölte a miniszter.

Kapcsolódó írásaink