Belföld

A Gyurcsány-féle baloldal egészségügyi ámokfutása

A kisebb kórházakat bezárnák, mindössze tíz-tizenöt intézményben látnák el a betegeket országszerte – ismerte be a DK egészségpolitikusa

A fűszoknyás lányok és indiai szemműtétek ígérete után Márki-Zay Péter DK-s egészségügyi komisszárja is elképesztő ötletekkel rukkolt elő. A baloldal választási győzelme esetén kórházakat zárnának be, programjuk szerint a szüléshez orvos sem kellene, a kórházi napidíjat pedig újra visszahoznák.

A Gyurcsány-féle baloldal egészségügyi ámokfutása
Márki-Zay Péter szerint a szüléshez nem kell orvos
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Akárcsak a Gyurcsány-kormány idején, most is az egészségügy centralizálására készül a baloldal, ha megnyerik a választást – ismerte el Komáromi Zoltán, a baloldal egészségpolitikusa az ATV műsorában. Komáromi Zoltán háziorvos, Márki-Zay Péter egészségügyi programjának főfelelőse részletesen kifejtette: a kisebb kórházakat bezárnák, tíz-tizenöt intézményben látnák el a betegeket országszerte.

A műsorvezető kérdésére, miszerint igaz-e, hogy a baloldal centralizálni és magánosítani szeretné az egészségügyet, mindezt csípőből a „kormánysajtó és a lakájmédia hazugságának” minősítette, majd belezavarodva saját hazugságaiba, közvetett módon beismerte, hogy „egy szülészet akkor működik jól, és akkor biztonságos ott szülni, ha egy évben azon az osztályon ötszáz szülést levezettek.” Egy vidéki fórumon Márki-Zay Péter is zavaros eszmefuttatásba kezdett a kisebb városok szülészeti és sürgősségi ellátásáról. Kijelentette, „a szüléshez nem kell orvos”.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a fűszoknyás mojitót keverő lányok, az indiai szemműtétek és az afrikai fizetős egész-ségüggyel való példálózás után további elképesztő gondolatokat osztott meg egészségügyi terveiből. „Egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve, egy holisztikus szülésznő tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést” – fogalmazott Márki-Zay.

Ugyanakkor egészségügyi szakértők szerint az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes kezelni, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi műszerek sem állnak rendelkezésére. Márki-Zay mégis arról beszélt, hogy a kórházi szülészetekre nem kell orvos. Gyurcsányék jelöltje már korábban is azt mondta, hogy megszüntetné a szülészeti és sürgősségi ellátást a vidéki városokban, most pedig kifejezetten orvos nélküli osztályok létrehozásáról beszélt, ezeket nevezte kívánatosnak.

Márki-Zay szerint a kisebb kórházakban, mint például amilyen a makói, a szülészorvosok mellett traumatológusra sincs szükség. A szemműtétekre váró magyar betegeknek pedig azt ajánlotta, menjenek Indiába, mert szerinte az ottani orvosok ügyesebben bánnak a szikével a látószerv egyes hályogos elváltozásainak operálásakor. Még korábban pedig azt is mondta, afrikai példák bizonyítják, hogy a fizetős egészségügy jobb, mint az ingyenes. Komáromi Zoltán, a Gyurcsány-párt egészségügyi szakértője lényegében pecsétet tett Márki-Zay korábbi kijelentéseire, amikor a riporter közbevetésére azt felelte, „mindenhol a világon” így természetes.

A baloldal elképzeléseiből egyenesen következne, hogy a kistelepüléseken élők elbúcsúzhatnának a helyi kórházaktól, és rengeteget kellene utazniuk ahhoz, hogy ellátást kapjanak, ha 2022 áprilisában a baloldal nyerne a választáson.

Kapcsolódó írásaink

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz támogatói fogyatékosak

ĀA Gyurcsány-féle baloldal jelöltjének sikerült ismét megsértenie magyar emberek millióit, köztük a fogyatékkal élőket is - Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége felháborodva reagált