Belföld

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz támogatói fogyatékosak

A Fidesz támogatóit „fogyatékosnak" nevezte vasárnapi élő bejelentkezésében a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter ezenkívül nyíltan támadta az oltási igazolványt, és az ingyenes parkolást végtelenül ostoba intézkedésnek nevezte. Azt is hozzáfűzte mondandójához, hogy aki hisz a Fidesznek, az ostoba.

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz támogatói fogyatékosak
Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Sikerült újfent megsértenie magyar emberek millióit: dühkirohanásában a Fidesz támogatóit „fogyatékos propagandistáknak” nevezte.

Márki-Zay miközben társadalmi szolidaritásról, elfogadásról beszél, diszkriminatív és kirekesztő módon sértegeti embertársait a fogyatékos jelzővel, amely súlyosan megsérti a fogyatékkal élő emberek emberi méltóságát is.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége hétfőn Facebook-oldalán felháborodva reagált Márki-Zay szavaira:

Objektum doboz

Lassan nem telik el nap anélkül, hogy Márki-Zay Péter főnökéhez, Gyurcsányhoz hasonlóan ne sértegetné a magyar választópolgárok millióit. A baloldal jelöltje gyakorlatilag megszegve a politika művészetének minden írott és íratlan szabályát gyalázatos módon sértegeti azokat az állampolgárokat, akiktől állítólag szavazatot remél. A baloldali politikus

Többször is ostobának nevezte a Fidesz szavazóit, elmeháborodottnak azokat a szülőket, akik aggódnak a gyerekeikért az LMBTQ-propaganda egyre durvább terjedése miatt, trágyával etetett gombáknak a rezsicsökkentés támogatóit, a falusi embereket pedig tudatlannak nevezte, és ráadásul folyamatosan botrányos módon beszél az idős honfitársainkról.

Voltaképpen Magyarországon már nincs olyan társadalmi csoport, akiket valamilyen módon ne sértett volna meg a hódmezővásárhelyi politikus - írja az Origo.

Márki-Zay a monológszerűség egyik részén a multikért kezdett aggódni, máskor pedig egy zavaros okfejtés kellős közepén bevallotta, hogy nem lesz áfacsökkentés. Az elszólásról itt írtunk hosszabban.

Tiltakozás Márki-Zay Péter vasárnapi kijelentése kapcsán 

 A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter vasárnapi „elfogadhatatlan” kijelentése kapcsán - tudatta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

Az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindnyájuk számára sértő kifejezések - hangsúlyozták a közleményben.

Hozzátették, hogy a „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé - legyen az ép vagy fogyatékossággal élő - negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő.

„Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek. A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni” - emelték ki, leszögezve: a sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben! 

Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete felszólította Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom