Belföld

Márki-Zay Péter szerint a szüléshez nem kell orvos

Nem kell orvos a szüléshez Márki-Zay Péter szerint, aki nemrég egy fórumon mondta azt, hogy egy szülésznő jelenléte is elegendő a csecsemők világrajövetelekor. A baloldali kormányfőjelölt még csak azt mondta, hogy vidéken szülészeti és sürgősségi osztályokat szüntetne meg egészségügyi tervei keretében, de most tovább lépett, úgy látja, orvos sem kell ezekbe. 

Márki-Zay Péter szerint a szüléshez nem kell orvos
Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelöltnek a szülésről is van véleménye
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Márki-Zay Péter néhány hete, egy Kiszomborban tartott lakossági fórumon arról beszélt, a szüléshez nem kell orvos, mivel az „nem betegség", tudatta az Origo.

"A (szüléshez) például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz, éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést – adta elő életveszélyes elméletét az a politikus, akinek egészségügyi végzettsége nincs, a feleségére hivatkozva próbálja a témában való jártasság látszatát kelteni.

"A szülészet az egy speciális ágazat, a feleségem sokáig foglalkozott vele, úgyhogy nagy rálátásom van, és hét gyermek születésénél magam is ott voltam" – indokolta meg a hódmezővásárhelyi polgármester, hogy miért gondolja, hogy ért ehhez a kérdéshez.

Mondta ezt úgy, hogy szakértők szerint az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes kezelni, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi műszerek sem állnak rendelkezésére.

Gyurcsányék jelöltje már korábban is azt mondta, hogy megszüntetné egyebek mellett a szülészeti és sürgősségi ellátást a vidéki városokban, most viszont kifejezetten orvos nélküli osztályok létrehozásáról beszélt, ezeket nevezte kívánatosnak.

Márki-Zay nehezen követhető gondolatmenetében többek között ezt is mondta: "És hogy milyen oka van annak, hogy ne legyen a makói kórházban szülészet? Én nem látom ezt. Tehát én azt szeretném mondani, hogy vannak bizonyos olyan egyszerű dolgok, járóbeteg-ellátás föltétlenül. De még a sürgősségi dolgok is, és őszintén szólva a szülészet is egyfajta sürgősségi dolog, mert amikor szülni kell, akkor szülni kell, és a traumatológia is ilyen – vázolta az elképzelését Márki-Zay.

Nehezen értelmezhető volt az a tanácsa is, hogy a szemműtétekre váró magyar betegek menjenek Indiába, mert szerinte az ottani orvosok ügyesebben bánnak a szikével a látószerv egyes hályogos elváltozásainak operálásakor. Még korábban pedig azt mondta, afrikai példák bizonyítják, hogy a fizetős egészségügy jobb, mint az ingyenes.

Márki-Zaynak a szülésről alkotott zavaros gondolatai a videóban 1 óra 40 perctől hallhatóak:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink