Belföld

A baloldali Political Capital szerint Karácsony és a baloldal összevissza beszél

A Political Capital végigveszi az eljárás elemeit, amelyekből az következik, hogy ha minden azonnal, az első nap teljesülne, akkor sem érne véget a folyamat február 13-ig - márpedig (ahogy azt már megírtuk), ha legkésőbb aznap nem tűzi ki a köztársasági elnök a népszavazást, akkor már nem lehet április 3-án megtartani.

A baloldali Political Capital szerint Karácsony és a baloldal összevissza beszél
Karácsony és a baloldal összevissza beszél
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ha összeadjuk a határidőket, akkor egyébként az jön ki, hogy legkorábban május 8-án lehetne népszavazás - de ehhez is annak a teljesen irreális feltételnek kellene teljesülnie, hogy minden eljárási elem egyetlen nap alatt megtörténik, például egyetlen nap alatt sikerül ellenőrizni a leadott 235 ezer aláírást, ami fizikai képtelenség. Csak emlékeztetőül: 2007-ben az akkori Országos Választási Iroda 43 napig hitelesítette a Fidesz rekordidő - három nap - alatt összegyűjtött aláírásait.

Sokkal valószínűbb egy nyári időpont, de akár októberig is elhúzódhat az eljárás.

Ha egyáltalán megvan a 200 ezer érvényes aláírás. a szocialisták például 2016-ban 240 ezer aláírást adtak le egy népszavazási kérdéshez, de abból csak 181 ezer volt érvényes.

A Political Capital szerint a baloldal kommunikációs okokból nem mond igazat, másra akarják fogni a kudarcukat. 

Ahogy lapunk megírta történelmi kudarcot jelent az egyesült baloldal számára saját népszavazási kezdeményezése, hiszen Gyurcsányék koalíciója pár héttel a parlamenti választás előtt még azokat a választókat sem képes mozgósítani, akik októberben részt vettek a baloldali előválasztáson

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom