Belföld

Elszólta magát Márki-Zay tanácsadója: nem lesz áfacsökkentés a programjukban

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt gazdasági tanácsadója egy interjúban elszólta magát: kiderült, hogy a naponta hangoztatott ígéreteikkel ellentétben nem lesz a közös programban áfacsökkentés.

Elszólta magát Márki-Zay tanácsadója: nem lesz áfacsökkentés a programjukban
Márki-Zay Péter
Fotó: MH/Purger Tamás

Bojár Gábor a Szabad Európának nyilatkozva azt is elmondta, hogy nagyobb terhet rónának a középosztályra, megemelnék a közepes keresetűek jövedelemadó-kulcsát.

Sikerült meggyőzniük az ellenzéki pártokat, hogy a közös program ne tartalmazza az áfacsökkentést - szólta el magát Márki-Zay tanácsadója.

A programalkotás menetéről Bojár azt mondta a portálnak, az a ritkább eset, amikor rá tudják venni a pártokat arra, hogy valamit vegyenek ki a programból.

De mondok egy olyat, ahol sikerült őket meggyőzni. Nem került bele a végső programba egy általános áfacsökkentés. Azt ugyanis nem bírná ki a költségvetés. Az áfa a legnagyobb tétel a költségvetési bevételek között, egy-két százalékpontos csökkentése nem hozna semmit. Hiába rekordmagas az áfa, a csökkentéssel jól nem járna senki, mert már beleépült az árakba, és az inflációt sem csökkentené érezhetően. […] Az alapvető élelmiszereknél lehet szó csökkentésről, de azt elértük, hogy általános áfacsökkenés nem lesz – fogalmazott Bojár Gábor az interjúban.

Ez a nyilatkozat leleplező erejű, hiszen Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, valamint az összefogás pártjai korábban több alkalommal is áfacsökkentést és általában is adómérséklést ígértek.

A baloldal ismét a választók átverésére készül, 2006-hoz hasonlóan hazugságokkal kampányol: áfacsökkentést ígérnek, miközben a kulisszák mögött már megállapodtak arról, hogy győzelmük esetén nem csökkentenék az adókat, sőt a középosztályt magasabb terhekkel sújtanák - írja a Mediaworks-Hírcentrum.

Emlékezetes, hogy a 2006-os választási kampányban is hazudott a baloldal, amely Gyurcsány Ferenc vezetésével áfacsökkentést ígért, majd néhány hónappal később az ellenkezőjét tette. Elsőként megszüntették a középső, kedvezményes áfakulcsot, ami így 15-ről 20 százalékra nőtt, és négy százalékkal emelték az szja felső kulcsát. Szintén ekkor, 2006 augusztusában 30 százalékkal növelték a gáz, 10-14 százalékkal a villamos áram árát, holott a tavaszi kampányban kategorikusan tagadták, hogy erre készülnének.

Kapcsolódó írásaink

A baloldal eltörölné a rezsicsökkentést

ĀNagy különbség van aközött, amit a brüsszeli elit akar elhitetni velünk, és ami a valóság – mutatott rá Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője a Faktumban