Belföld

Márki-Zay tesz a magyarokra, megint a multikat védi

Márki-Zay nem először támadja a kormány magyar emberek számára hasznos intézkedéseit, és rendszeresen a multinacionális cégek érdekeit képviseli. Most is a nemzetközi áruházláncok védelmében tiltakozik - nekik ugyanis nem jó, hogy olcsóbban kell adni több alapvető élelmiszert.

Márki-Zay tesz a magyarokra, megint a multikat védi
Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Márki-Zay Péter a szokásos vasárnapi facebookos bejelentkezésében „ostoba intézkedésnek" nevezte a kormány rendeletét, mellyel befagyasztotta több termék, így a csirke far-hát árát is. – Borzasztóan szomorú jelenség, és amit ez mutat számunkra. És ezt nemcsak közgazdászként mondom, hanem polgármesterként és átlag magyar választópolgárként is, hogy szánalmas, amikor Magyarország harminc évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult: a hatósági árszabályozáshoz – mondta Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter kijelentése egyébként nem meglepő. Ismeretes: a Gyurcsány-Bajnai-kormányok elhibázott gazdaságpolitikájának árát az emberekkel fizettették meg adóemelések, áremelések és rezsiáremelések formájában, intézkedéseikkel általában a nagy multinacionális cégeknek kedveztek.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Márki-Zay Péter egy korábbi Facebook-posztjában is a multikat biztosította a támogatásáról, az Aldi, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco mellé állt az emberekkel szemben. Akkor a kormány arról döntött, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeknek lejárna az érvényessége, ahelyett, hogy kidobnák, rászorulóknak juttassák el. Ezt nevezte el a baloldali politika beszolgáltatási törvénynek, és ezen próbált gúnyolódni, pedig itt is az emberek érdekében hozott döntésről volt szó. 

A szegény embereken való gúnyolódás, a kormány intézkedéseinek támadása még a baloldalon is felháborodást váltott ki. Mint lapunk is megírta, Szalai Erzsébet baloldali szociológus például így figyelmeztette őket egy Facebook-bejegyzésben: „Lehet szórakozni a csirke far-háton, csak hát az emberek több mint 20 százalékának ez az egyetlen húsétele. És nekik bizony néhány forint is számít. És ez majd a választási eredményeken is látszódni fog... Ha lehet kérni, kicsit több empátiát az ellenzék részéről, különösen a baloldalon. Farhátozás helyett az emberek számára is érthető szociális üzenetek és ígéretek kellenének, nem pedig a szegényeken való gúnyolódás".

Az élelmiszerárstopról

Hat alapvető élelmiszeripari termékre árstopot vezetett be a kormány februári kezdéssel. Úgy döntött, hogy bizonyos alapvető élelmiszerek - a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkoznak az árak alakulásába.

Ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a tavalyi év október 15-én voltak. Ez minden üzletben meg kell, hogy történjen és február 1-jétől már ezen az áron lehet őket megvásárolni 

Magyarország védi a családokat, sikerült megfékezni a benzinár-növekedést, bevezettek egy kamatstopot a jelzáloghiteleknél, az energiát pedig fix áron kapják a családok.

Kapcsolódó írásaink