Belföld

Sikerült eltalálni a magyar emberek gondolkodásmódját

Nem választási költségvetés az idei - mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a 168 óra című folyóiratnak. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint osztogatással nem lehet szavazatokat vásárolni, és csak a jobboldal védi meg a szegényeket a liberalizált piactól - hangsúlyozta a lapnak.

Sikerült eltalálni a magyar emberek gondolkodásmódját
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MH

Azt érzem, hogy sikerült eltalálni a magyar emberek gondolkodásmódját, sőt, szinte ezer év geostratégiai gondolkodását fogalmazták meg két szóban: büszke európaiak vagyunk, de ne akarják megmondani nekünk, hogy hogyan éljünk - fogalmazott Orbán Balázs.

Ami az egyszerű mondatokat illeti, a miniszterelnök a múlt nyáron kijelentette, hogy nem lehet összehozni egy 2022-es választási költségvetést. Ehhez képest ha valami, akkor az idei az tudott lenni - tette hozzá.

Néhány gondolatot kiemelve, a rezsicsökkentés, az ársapka nagyon nem támogatja a piacgazdasági folyamatokat. A nehéz helyzetben lévő magyar emberek támogatása pedig továbbra is kiemelten fontos. Ahogyan a rezsicsökkentés, úgy a benzinárstop is bőséggel segít olyan embereknek, akik erre egyáltalán nincsenek rászorulva.

Orbán Balázs sokszor hallja ezt a baloldali kritikát, de ez teljes félreértés. A legalacsonyabb keresetűek számára a rezsi és az élelmiszer a legjelentősebb tétel a fogyasztásszerkezetben. Ezért pont az ellenkezője igaz annak, amit a kritikusok állítanak: ez az intézkedés arányaiban a leginkább rászorultaknak segít a legjobban. Nominálisan lehet, hogy nem, de arányaiban igen - hangsúlyozta.

Ettől még azok is kapnak támogatást, akiknek nem kell.
De a legtöbbet éppen a leginkább rászorultak kapják. Számukra a lakásfenntartás, az energia, az élelmiszer a kiadások több mint ötven százalékát teszi ki. Ilyen értelemben a rezsicsökkentés szociálisan is egy abszolút igazságos dolog.

Semmiféle szociális szempontot nem érvényesít, ha nem differenciálja a támogatás mértékét a rászorultság alapján.
Ez is egy baloldali mítosz. Már önmagában értékválasztás, hogy a legalacsonyabb keresetűek számára egyik legfontosabb ponton, a lakossági és kisvállalkozói energiaáraknál avatkozik be az állam komoly állami források felhasználásával.

A baloldal visszavonná az államot ezen a területen, majd a piaci folyamatok elengedését támogatja, vagyis most éppen brutális áremelkedést javasol. Akkor pontosan ki is a szociálisan érzékeny? - teszi fel a kérdést Orbán Balázs, aki szerint ha ebbe a vitába beleáll a baloldal, akkor politikai értelemben a magyar emberek véleménye fogja őket „eltángálni”.

Áprilisban kiderül, amikor népszavazás is lesz a választásokkal együtt. Pártokon túl dönthetnek majd nemváltoztatás bemutatásáról és szexuális tartalmak médiafogyasztásáról is a választójoggal rendelkező magyar emberek. A genderérzékenyítés ma a nyugati világ egyik legfontosabb politikai kérdése - fogalmazott a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

Kapcsolódó írásaink