Belföld

Orbán Viktor: Januárban minden hétvégén oltási akciónapok vannak

Orbán Viktor péntek reggel több mint egy hónap után ismét a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Orbán Viktor: Januárban minden hétvégén oltási akciónapok vannak
Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogy ha nincs is vége a járványnak, de ez nem jelenti azt, hogy ne kelljen védekezni. Az egyetlen védekezési eszköz az omikron variánssal szemben, az oltás - tette hozzá. A szülőket arra kérte, hogy fontolják meg a gyerekek beoltását. A gyengébb variáns nem jelenti azt, hogy véget ért volna a járvány - mondta a kormányfő. Januárban minden hétvégén van oltási akciónap, csütörtöktől szombatig - tette hozzá. 

A háziorvosok is fognak tartani oltónapokat hétvégén - mondta a kormányfő. Jelenleg több mint 2 millió Pfizer és 700 ezer Moderna van. Orbán Viktor köszönetet mondott minden hatóság munkájának, hogy az elmúlt hetekben sikeresen védekeztek.   

Objektum doboz

Az omikron variáns lefolyása gyorsabb, ezért kellett több dolgon változtatni. A karantén hossza 7 napra csökken, és 5 nap után negatív teszttel ki lehet jönni a karanténból. Az iskolákban a karantén csak az oltatlanokra vonatkozik majd.

A védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá válik február 15-től - mondta a kormányfő. A negyedik oltásról azt mondta, az orvossal való konzultáció után lehetséges a harmadik oltás után négy hónappal.  

A kórházi kapacitásokról azt mondta, hogy büszkék lehetünk a kórházakban dolgozókra, a Nyugattal szemben is versenyképes munkát végeznek. 2611 ember van most kórházban koronavírussal, ennél lényegesen többen is voltak már kórházban, így most biztonságban vagyunk - mondta Orbán Viktor.  

Objektum doboz

Az élelmiszerárstopról azt mondta, hogy mindig azt kell figyelni, mikor érdemes az államnak beavatkoznia. Válság idején nincsen normativitás a gazdaságban, most európai inflációtól szenvedünk - tette hozzá.

Orbán közölte, hogy az infláció negatív hatásaitól kell megvédeni az embereket, így célzottan lehet eredményt elérni. 2012 óta van rezsicsökkentés Magyarországon - tette hozzá. 

Hatalmas szociális feszültséget okoz Nyugaton az elszabaduló energiaár.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a rezsicsökkentés miatt nem szabadultak el itthon az energiaárak. A benzinár esetében árstoppot sikerült bevezetni, és ez működött. A kamatstopról azt mondta, hogy azért arra volt szükség, hogy senki ne veszítse el az otthonát. Ilyen lépéseket alig, vagy sehol nem csináltak Európában - tette hozzá. Szerbiában kiválasztottak öt olyan alapvető élelmiszert, ahol visszamentek egy korábbi időszak árszintjére.

Itthon az október 15-i szintre kell visszamenni, és ezekből az árukból kötelező tartani az áruházakban - hívta fel a figyelmet a kormányfő. 

 Orbán Viktor közölte, 90 napra vezetik be az árstopot. Bízik benne, hogy 90 nap után csökkeni fog az infláció. Így ki lehet bekkelni a mostani inflációs időszakot. Brüsszelben nem a józan ész, hanem kizárólag a piaci dogmák érvényesülnek.

A kormánynak sem csak piaci szempontokat kell képviselni - tette hozzá. Nem szabad, hogy egy kormány csak nézze a folyamatokat. A baloldali kritikák kapcsán kifejtette, hogy a baloldali pártok nem szavazták meg az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését - tette hozzá. Teljesen ésszerűtlen dolgokat mond a baloldal, és nem lehet rájuk számítani. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy sokak szerint Brüsszelben van a legtöbb tudás, de ez nem így van. Nagy különbség van egy francia középváros és egy magyar középváros között is, tehát a döntéseket helyben kell hozni. A kormányfő természetesen újabb brüsszeli támadásokra számít, de meg fogjuk védeni magunkat. 

Orbán Viktor a gyermekvédelmi népszavazásrólazt mondta, hogy ami nem tetszik Sorosnak, akkor Dunja Mijatovic szokott megszólalni. Magyarországon a felnőttek úgy élnek, ahogy akarnak, ha a törvényeket betartják, ezért harcoltunk korábban.  

A mostani népszavazás a gyerekekről szól majd, és a szülők döntik el, hogyan akarják nevelni a gyerekeiket - tette hozzá. A szexuális nevelés kérdésében a szülőnek kell döntenie. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy Németországban egy több száz fős pedofilhálózat bukott le, ezért jó ha tudjuk, hogy a modern világban olyan jelenségek felerősödnek, ami ellen védekezni kell. Egy másik jelenség, hogy bizonyos szexuális szokásokat népszerűsíti az állam, vagy az iskolai rendszer, amit egyébként a szülők nem akarnak - tette hozzá. Egyetlen magyar szülő se érezze úgy, hogy a gyerek nevelését elveszik tőle -mondta a kormányfő. 

Kapcsolódó írásaink