Belföld

Oltási igazolvány lesz a védettségi igazolványból

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott 11 órától Mit, miért tesz a kormány? címmel.

Oltási igazolvány lesz a védettségi igazolványból
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében
Fotó: MH/Török Péter

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a járványhelyzetről azt mondta, hogy a fertőzésszám dinamikusan nő. A koronavírus omikron variánsa kevésbé súlyos tünetekkel jár - tette hozzá. A növekvő betegszámól nem következik a kórházban lévők száma és a halálozások száma. A miniszter arra számít, hogy a fertőzésszámok jelentősen nőni fognak a következő napokban. Kórházi kapacitások tekintetében jól áll az ország, az ágyak 75 százalék szabad a COVID esetében - mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy továbbra is rendelkezésre áll közel 9,3 millió adag oltás. 135 ezer oltást adtak be a mostani januári oltási akciónapokon, ezért ezt februárban is meg fogják ismételni - tette hozzá. A magyar társadalom 64 százaléka oltott, ez a régióban jó adat, Európai szinten az utolsó harmad első felében vagyunk. Gulyás közölte, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz. Nem kell ehhez új igazolványokat kiadni. Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg.  

Objektum doboz

Rövidebb lesz a karanténkötelezettség

Hét nap lesz a felnőtteknél a karantén ideje, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni - jelentette be a miniszter.  Az iskolákban az oltottak esetében nem lesz karanténkötelezettség - mondta Gulyás. Az omikron vírus elsősorban a légutakat támadja, az oltás a tünetekről véd meg - tette hozzá.  Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a világon szinte mindenhol lerövidítették a karantén időszakát. A kormány nem akarta teljesen elhagyni a karantén időszakát. 

Az ingyenes tesztelésről a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, mindig azt mondta a kormány, hogy az önmagában nem megoldás, és az oltás helyett erre mozdulhatnak el az emberek. A megoldás továbbra is az oltás, nem a tesztelés - hangsúlyozta.

Közölte, „negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat”, az erről szóló utasítás a héten megjelenik.

Gulyás Gergely szerint az oltottság szintjének földrajzi oka van, Közép-Európában ez a szám lényegesen alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. Magyarországon ugyanakkor magasabb, mint a szomszédos országokban, kivéve Ausztriát.

Kijelentette: az operatív törzs a kormány javaslattevő szerve, így az általa készített és felhasznált dokumentumok döntéselőkészítő anyagok, amelyek egyetlen kormány idején sem voltak nyilvánosak.

1990 óta nem nőtt ilyen mértékben a magyar gazdaság

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szinte biztosan 6,5-7 százalék között lesz a 2021-es gazdasági növekedés. 1990 óta nem volt ilyen év, hogy ilyen magas növekedés lett volna az országban - tette hozzá. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az autóipar növekedett volna - emlékeztetett a miniszter. A nehézséget az emelkedő energiaárak jelentik, ezért az átmenetileg erősödő inflációt mérsékelni kell - tette hozzá. Egy átlagos háztartás számára félmilliós megtakarítást jelent a mostani energiaár.  

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében
Fotó: MH/Török Péter

A szexuális propagandát indokolt megtiltani a kiskorúak előtt!

Gulyás Gergely kitért arra: a kormány üdvözli, hogy az országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást egy időben tartják meg, mert ezzel hétmilliárd forintot spórolnak.

A tárcavezető kifejtette: a magyar közélet jelenlegi állapotában ritka a konszenzus, ezért jó, hogy teljes az egyetértés ebben a kérdésben. A miniszter köszönetet mondott a Párbeszéd képviselőjének, Szabó Tímeának, aki javasolta a választás és a népszavazás egyidejű megtartását, amit - emlékeztetett - az Országgyűlés valamennyi pártja, képviselője támogatott.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: fontos kérdésekről van szó, a választásnak és a népszavazásnak is óriási tétje van. Indokolt megtiltani a szexuális propagandát az iskolákban és a reklámokban a kiskorúak előtt, a gyermekek nevelésének joga a szülőké - közölte. Hozzátette: azt kérik mindenkitől, hogy ne csak a választáson, hanem a népszavazáson is mondják el a véleményüket.

A miniszter kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a népszavazás „a ma elérhető, biztosítható legnagyobb garancia” a jogszabály fennmaradására. Érvényes népszavazással lennék elégedett - fogalmazott, amikor a részvételről kérdezték, megemlítve: mivel a parlamenti választással egy időben lesz a referendum, jó az esély az érvényességre.

A választások eredményét mindenkinek el kell fogadnia - jelentette ki Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva, majd megjegyezte, szemben a magyar baloldal hagyományaival, Orbán Viktor 2002-ben és 2006-ban is gratulált a győztes miniszterelnök-jelöltjének.

Magyarország Kormánya az április 3-i országgyűlési választással egy napra írta ki a gyermekvédelmi népszavazást.

A gyermekvédelmi népszavazás kérdései:

• Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

• Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

• Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

• Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Gyurcsány és Márki-Zay álláspontja több kérdésben egyezik

Amikor az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről kérdezték, Gulyás Gergely egy válaszában kifejtette: Márki-Zay Péter nyilatkozatainak nagyon nagy többsége megegyezik a magyar baloldal elmúlt évtizedekben képviselt álláspontjával, „a magyar baloldalnak ezért volt könnyű támogatni” őt.

Gulyás Gergely szerint „ennek a koalíciónak mindenféleképpen része az antiszemitizmus is”, hiszen - ha ez nem is a baloldal korábbi tevékenységének szerves folytatása - olyanokkal szövetkeztek, akik pár éve még listákat készítettek volna zsidókról. Európai kultúrkörben nem tesznek olyan kijelentéseket, amelyeket Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt tett a zsidókkal kapcsolatban - értékelt a tárcavezető. Hozzátette: a miniszterelnök-jelölt sorozatos kijelentései felett egyre nehezebb szemet hunynia azoknak, akik szerint ilyen mondatok nem hangozhatnak el.

A baloldal eltörölné a 13. havi nyugdíjat és privatizálná az egészségügyet

A 13. havi nyugdíjról szólva aláhúzta: Gyurcsány Ferencék kormányon eltörölték, Márki-Zay Péter pedig rossznak tartja ezt a juttatást, így az „nyilvánvalóan veszélybe kerül, ha a baloldal kerül kormányra”.

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges kormányváltás után várható-e az egészségügy privatizálása, azt felelte: a baloldal kormányon magánosítani akarta az ellátást, privatizálni a kórházakat. Miniszterelnök-jelöltjük pedig most is azt mondja: a jelenlegi helyzetben csak a magánosítás segíthet, Márki-Zay Péter szerint az egészségügy üzlet.

Arra a felvetésre, miszerint Márki-Zay Péter nem ért egyet a minimálbér intézményével, a miniszter azt mondta: a baloldali kormányok időszakában lényegesen kisebb mértékben emelkedett a minimálbér, mint a jobboldali-konzervatív kormányok alatt. Gyurcsány Ferenc alig emelte azt, Márki-Zay Péter pedig ellenzi - fogalmazott.

A miniszter arról is beszélt: az ellenzéki megszólalások jelentős hányada „nem kormánykritika, az nyílt gyűlöletkeltés”. Arra a kérdésre, lesz-e a választás előtt miniszterelnök-jelölti vita, Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, „a kampány ügyeivel érdemes megvárni a kampány kezdetét”.

Az infláció megfékezésére tett intézkedésekről úgy nyilatkozott: ha nem lenne benzinárplafon, az literenként 40-50 forintos áremelkedést is jelenthetne, míg a rezsicsökkentés évi félmillió forint megtakarítást jelent egy átlagos háztartásnak. A miniszter egy másik kérdésre „arrogáns felvetésnek” nevezte Márki-Zay Péter azon ötletét, hogy vegyenek kisebb autót a benzint megfizetni nem tudók.

Közölte: a kormány keresi az infláció leszorításának eszközeit, és remélik, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint még az idén visszamegy a 2-4 százalékos sávba a pénzromlás mértéke.

Hangsúlyozta: összességében ennyi inflációellenes intézkedést egyetlen kormány sem hozott, mint a magyar. Az inflációcsökkentést célzó eddigi intézkedések együttesen 2 százalékpontos mérséklődést eredményeznek - fűzte hozzá. Az áfacsökkentésnél érdemi kereskedelmiár-csökkenés általában nem következik be, az legtöbbször a kereskedő hasznát növeli - tért ki az ezzel kapcsolatos véleményekre.

Megjegyezte: a kormány ott kívánt beavatkozni, ahol az emberek számára a legfájóbb az infláció; ezek a benzinár, a rezsiköltségek, a hitelkamatok és az élelmiszerárak. A kormány szerint a benzinárcsökkentés bevált, ha ma kellene dönteni a hosszabbításról, akkor amellett döntene - mondta.

A kamatstopról szólva közölte, a ráták a világon mindenhol emelkednek, ahogy az infláció is. De míg utóbbi esetében a legtöbb elemző szerint a hatás átmeneti és az év végéig normalizálódhat, a kamatoknál nagyobb a bizonytalanság, ami a fix kamatokkal szüntethető meg - válaszolta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

A Budapest Airport megvásárlásáról úgy nyilatkozott, azzal „a választásokat megvárjuk”, de a kormány álláspontja változatlan, hiszen „mindig azt tartottuk helyesnek, ha a nemzeti repülőtér állami tulajdonban van, vagy legalább magyar tulajdonban”.

Három hónapig marad az élelmiszerárstop

Három hónapig lesz érvényben a mostani élelmiszerárstop, de ez adott esetben meghosszabbítható - mondta kérdésre Gulyás. Szigorú szankciórendszer lesz azon üzletekkel szemben, akik nem tartják be a meghozott rendeletet.

A miniszter hozzátette: remélhetőleg ez a kormánydöntés nagy könnyebbséget jelent azoknak, akiknek az alapvető élelmiszerek drágulása komoly terhet okoz. Az élelmiszerárakat október 15-i szinten rögzítik, az online pénztárgépadatok alapján rendelkezésre állnak az akkori árak - fűzte hozzá. Megjegyezte: alapvető termékek árát rögzítik, ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, illetve -farhát, valamint a 2,8 százalékos tehéntej.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: az élelmiszerárstop miatt a kormány nem nyújt kompenzációt, azon a közös teherviselés jegyében szerinte feltételezhetően a kereskedők vagy a gyártók osztoznak. Megjegyezte: a kiskereskedelmi profit évente 150 milliárd forint, az intézkedés költsége pedig nem éri el a 20 milliárdot.

A termékkör meghatározásakor a kormány figyelt arra, hogy a döntés ne tegyen tönkre iparágakat. A kenyér árának szabályozása a pékségeknek nagy veszteséget jelentett volna - mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely létező veszélynek nevezte, hogy a kereskedők más termékek árába építik be a szerdai döntés miatti veszteségüket, jelezve, az ilyen jelenségekre a kormány figyelni fog. Az államnak vannak más árszabályozó eszközei - jelentette ki, hozzátéve, a hatósági ár intézményét más államok mellett a magyar jogendszer is ismeri, így e kérdésben „jogilag is meg tudjuk védeni magunkat”.

Március 10-én lesz az államfőválasztás

Gulyás Gergely azt is közölte, hogy február 21-én kezdődik és március 10-én zárul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, az államfőválasztásra pedig a zárónapon, március 10-én kerül sor.

A miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta, a karanténkötelezettség miatt minden bizonnyal több mozgóurnás szavazatot fognak leadni április 3-án, erre a helyzetre a Nemzeti Választási Irodának kell felkészülnie.

Mártha Imre kapcsán azt mondta a tárcavezető, hogy érdemes lenne megtudni, hogyan szerezte a vagyonát, miközben a Mártha mögött álló koalíció mindenkit letolvajoz. 

A francia elnök már részt vett a visegrádi négyek találkozóján azóta, hogy a csoportnak jelenleg Magyarország a soros elnöke. A lehetőség a német kancellárnak is adott - válaszolta arra a kérdésre, mikor várható találkozó az új német kormány és Magyarország között.

A kormány a törvényes és alkotmányos rend pártján áll és fog állni attól függetlenül, hogy megnyerik-e a választást vagy sem - válaszolta azokra a hírekre reagálva, miszerint a jelenlegi kormány választási veresége után zavargások törhetnek ki. Az emberek gyakran vádolják meg ellenfelüket azzal, amit maguk készülnek elkövetni - mondta.

„Szemben Bruck Gáborral, nekem nincs információm arról, hogy a CIA mit szeretne” - tette hozzá, utalva az ellenzéki tanácsadó azon kijelentésére, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata esetlegesen beavatkozhat a magyar választásokba.

Ferenc pápa a szeptemberi, magyarországi látogatása során jelezte, hogy további látogatásra érkezne Magyarországra. Ennek azonban még nincs időpontja - jelezte a miniszter.

Egy kérdésre válaszolva arról beszélt: a főpolgármester „az utakból is parkolókat csinált”, akkorák a dugók, például a Nagykörúton, ahol tönkretették a korábbi, normális kétsávos közlekedést.

Kapcsolódó írásaink

Érzékenyítés az iskolákban

ĀA baloldal elismerte, hogy kiállnak az LMBTQ-aktivisták mellett, akik bevinnék az oktatási intézményekbe a szexuális propagandát. Nem hagyjuk! – hangoztatta Hollik István