Belföld

Fém­hulladék csupán a kerítés Gyurcsány hívei szerint

Dömötör Csaba: Meglett, katonakorú férfiak érkeznek, akik első és sokadik ránézésre sem menekülnek, sokkal inkább követelnek. Bejutást és alanyi jogon járó jólétet, de most azonnal

A DK-elnök most nagyvonalúan azt állítja, nem bontanák le a kerítést, bár szerinte ez nem racionális döntés lenne. Persze azt nem ígérte, hogy őrizni is fogják… A bukott miniszterelnök hívei egymást túllicitálva bizonygatják, mennyire fölösleges a határzár, és remélik, hogy hamarosan „szétrohad”, vagy elhordják a fémtolvajok.

Fém­hulladék csupán a kerítés Gyurcsány hívei szerint
Önmagában a drótháló mit sem érne, a határzárat őrizni is kell
Fotó: A Magyar Honvédség Facebook-ol

„Nem bontjuk le a kerítést. Maradjon. Mert nagyon sokan ezt hiszik biztonságuk garanciájának. Akkor legyen. Bármeddig. Nincs helye racionális érvelésnek. Nincs rá szükség. Ha kerítés kell, legyen!” – írta cinikusan tegnapi posztjában Gyurcsány Ferenc. A DK-elnök szavai ismét bizonyítják, amit egyébként eddig is sejteni lehetett, hogy ha esetleg nem is bontaná le a kerítést azonnal egy baloldali kormány, de sem a karbantartására, sem pedig az őrzésére, annak személyi és technikai feltételeire nem fordítana semmit, márpedig anélkül a határzár mit sem ér.

Gyurcsány követői persze „vették az adást”, és vezérükhöz csatlakozva gúnyos megjegyzéseket tettek, volt, aki azon élcelődött, ültessenek a kerítés mellé futóbabot, hogy legalább legyen kihasználva, sokan úgy vélekedtek, kidobott pénz lenne a bontásra és a „szemét, fémhulladék” elszállítására költött összeg, de akadt, aki szerint „lebontják azt ingyen is a fémtolvajok. Vagy szétrohad, mint a legtöbb orbánista förmedvény, magától is.

De azért kellett egy nyalintás a hungarobarbaro betyárkörték felé is…” – tette hozzá a kommentelő, utalva nyilván az „ellenzéki összefogás” bizonyos, nem egészen DK-kompatibilis tagjaira. Volt, aki jelezte, őt nem zavarja a határzár, megint más viszont leszögezte: „Utálom a kerítést! Semmi értelme. Nekem nem a biztonságot hanem a bezártságot adja. Semmilyen veszélyt nem érzek és nem félek.”

Az ország védelmével és a bevándorlással kapcsolatban a baloldalon hozzávetőleges egység van, egy tegnap nyilvánosságra került felvételen például Vajda Zoltán, a baloldal országgyűlési képviselőjelöltje, XVI. kerületi „független” önkormányzati képviselő – a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom CEU-mesterképzésen diplomát szerzett tagja – arról beszél, hogy hazánkban kevés a bevándorló. Erzsébetváros DK-s polgármestere, Niedermüller Péter pedig a minap azt mondta, öregek, betegek és gyerekek érkeznek Európába, és szerinte a határzár morálisan tarthatatlan.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára közösségi oldalán hangsúlyozta: aki megkérdez bármely, a határzárnál szolgálatot teljesítő rendőrt vagy katonát, könnyen megtudhatja, hogy jellemzően meglett, katonakorú férfiak érkeznek, akik első és sokadik ránézésre sem menekülnek, sokkal inkább követelnek. Bejutást és alanyi jogon járó jólétet, most és azonnal.

„Hallgatva Niedermüllert, elmerenghetünk azon, miért érzi még mindig kötelességének a baloldal, hogy állandóan hitet tegyen a nyitott határok politikája mellett” – vetette fel a miniszterhelyettes. Majd felidézte, milyen kijelentéseket tettek korábban az ügyben a baloldali politikusok. Gyurcsány Ferenc: „Minden nemzetközi normát és emberiességi szabályt megsért a kormány a határzárral.” Botka László: „Természetesen azon leszünk, hogy a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen.” Ujhelyi István: „Hogy egy négyméteres drótkerítés – legalább Magyarország vonatkozásában – megoldja a problémát? Épp ellenkezőleg, gellert ad neki.”

Kunhalmi Ágnes: „Vesztébe rohan az az ország, amely falat húz határainál, és ezzel gettóba zárja magát.” Mesterházy Attila: „Teljesen értelmetlen megoldás.” Márki-Zay Péter: „Összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorolt a nagyszámú, egy időben történő bevándorlás a térség gazdasági fejlődésére.” Karácsony Gergely: „Magyarországon megépült ez a nyamvadt kerítés… Én nem építettem volna meg.” Dömötör Csaba felidézte azt is, hogy Karácsony nemrég arról is beszélt, morális kötelesség, hogy biztosítsák a bevándorlók jogait, ez a programjuk része, de ezt most nem fogják rányomtatni a választási plakátra.

„Nos, teljesen mindegy, hogy kirakják-e plakátra, attól még a képlet egyszerű. Kerítésbontók voltak hat éve, a határzár építésekor, kerítésbontók voltak négy éve, a választások idején, és kerítésbontók lennének most is, ha kapnának rá lehetőséget. Nem engedjük. Sokadik ok ez arra, hogy mind ott legyünk április 3-án” – szögezte le az államtitkár.

Ismét köveket dobáltak a migránsok a határt védőkre


A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák kedden összesen 282 határsértőt tartóztattak fel, és nyolcvan főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben, hét fő ellen indult büntetőeljárás embercsempészés miatt – közölte a Police.hu tegnap. A rendőrségi portál beszámolt arról is, hogy hajnalban egy tizenöt fős migránscsoport illegális bejutását akadályozták meg Kunbajánál, a feldühödött csapat tagjai kődarabokat dobáltak át a határkerítés felett, ám a fegyvereseket nem találták el, csak egy rendőrautó sérült meg, a támadók ezután elszaladtak. A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tesz az illetékes ügyészségen – tudatták.

Ásotthalom külterületén 58 fős csoportot tartóztattak fel tegnap délelőtt a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei. Ellenőrzésük során a migránsok szíriai, iraki és egyiptomi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Szintén a Police.hu híradása szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte egy tavalyi, súlyos balesettel végződött embercsempészügy vizsgálatát. A rendőrök 2021. szeptember 27-én este az M1-es autópályán, Abda térségében akartak ellenőrizni egy osztrák rendszámú kocsit, a jármű húszéves szerb vezetője azonban nagy sebességgel elhajtott, majd elvesztette uralmát a gépjármű felett, letért az útról, és egy fának ütközött.

Az autó rakterében összezsúfolva 32, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott, közülük hatan súlyos, tizenketten pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. A gépjármű raktere ablak, szellőzés nélküli, személyszállításra alkalmatlan volt, a migránsokat a sofőr összezsúfolva, hat órán keresztül megállás nélkül szállította. Most a rendőrség csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette, valamint tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

Kapcsolódó írásaink