Belföld

„Független-objektív” pártkatonák a baloldalon

Míg a jobboldalon büszkén vállalják az újságírók és elemzők, hogy a nemzeti oldal értékrendjét támogatják, addig a balliberális oldal véleményformálói rendre a függetlenség és az objektivitás hamis fátyla mögé bújva tagadják a politikai elköteleződésüket - írja legfrissebb elemzésében a XXI. Század Intézet.

„Független-objektív” pártkatonák a baloldalon
Kálmán Olga több éven keresztül vezetett televíziós politikai vitaműsorokat, amelyekben magát objektívnek beállítva szólaltatott meg politikusokat
Fotó: XXI. Század Intézet

Az utóbbi időszakban azonban egyre kevésbé hihető ez az állítás, hiszen egyre több, magát pártatlannak valló baloldali újságíró és elemző tűnik fel a szivárványkoalíció politikusainak tanácsadó csapatában, sőt közülük többen már egy-egy műsorban is elszólták magukat politikai hovatartozásuk és szimpátiájukat illetően - mutat rá az elemzés, hozzátéve: a baloldali véleményvezérek elköteleződését bizonyítja továbbá, hogy az elmúlt hetekben két korábbi újságíró is csatlakozott Márki-Zay Péter kampánycsapatához, míg az elemzők közül szinte mindenkit köt valamilyen szerződés egy-egy baloldali párthoz, vagy politikushoz.

Az elemzés leszögezi: jelentős különbség a jobboldal és baloldal között, hogy míg előbbi esetében a szellemi holdudvar tagjai büszkén vállalják, hogy a nemzeti oldal értékrendjével értenek egyet, addig a baloldalon ezt görcsösen titkolják és úgy tesznek, mintha ők lennének a függetlenek és objektívek a jobboldali „propagandistákkal” szemben.

„Árnyalja azonban ezt a képet, hogy miközben az utóbbi években több baloldali véleményvezér is azzal vádolta meg a jobboldali elemzőket és gondolkodókat, hogy ők valójában csak a kormány propagandagépezetének részeként tevékenykednek, addig azt láthatjuk, hogy közülük többeket is konkrét munkavégzés, és szerződés köt a különböző baloldali pártokhoz és politikusokhoz” - hangsúlyozza a XXI. Század Intézet, példaként hozva fel Böcskei Balázs és Barkóczi Balázs esetét, akiket „független” politikai elemzőként több szál is köt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz. A korábban az IDEA Intézetnél, elemzőként dolgozó Barkóczi például 2019-ben lett a Demokratikus Koalíció szóvivője, a 2021-es ellenzéki előválasztást követően pedig a DK mellett, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, és a Liberálisok támogatásával lett a budapesti 12. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselőjelöltje. Hozzá hasonlóan Böcskei Balázs már közel két éve dolgozik főtanácsadóként a DK-s politikus, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes hivatalánál, amiért havi hétszázezer forintos illetményt is kap.

„Hasonló utat járt be Ceglédi Zoltán is, akivel kapcsolatban pár éve derült ki, hogy cége, a Vercotti Kft. havi mintegy négyszázezer forintért nyújtott politikai tanácsadást Szél Bernadettnek úgy, hogy az elemző korábban arról beszélt: sem pártoktól, sem pedig politikusoktól nem fogad el anyagi javadalmazást. A politikai elemzőként és publicistaként is dolgozó Ceglédi ezután 2020 októberében került ismét kínos helyzetbe, amikor kiderült, hogy egy határozott idejű szerződés keretében nyújt politikai tanácsadást a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának” - olvasható az elemzésben, amely Lakner Zoltán, Pulai András, Antal Attila, Tóth Csaba, Horn Gábor, László Róbert és mások szerepvállalására is rámutat.

Egy hónap leforgása alatt egyébként már a második ATV-s médiaszemélyiség csatlakozott (Simon András, Pétefi Judit) Márki-Zay Péter kampánycsapatához, ám a jelenség nem újkeletű a baloldalon. Egyes újságíróik, akik évekig bújtak a „független-objektív” szó mögé, ma már nem csak a hátsó sorból tolják a baloldal szekerét – nyílt politikai pályára léptek.

Ilyen például Kálmán Olga és Vágó István is, akik korábbi televíziós múltjuk után – ismertségüket kihasználva – ma már rendszerint a Demokratikus Koalíció politikusaiként kerülnek képernyőre, mutat rá az elemzés, amely teljes terjedelmében itt olvasható.

Kapcsolódó írásaink