Belföld

Perdöntő jelentőségű a harmadik oltás felvétele

Az omikron variáns duplázási ideje rendkívül gyors, másfél-három nap

A magyar egészségügy helytállt minden járványhullám idején.

Perdöntő jelentőségű a harmadik oltás felvétele
Az oltások az omikron variáns ellen is védenek
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A beoltottak száma 6 272 718, közülük 5 996 472-en a második, 3 198 951-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták – közölte a Koronavirus.gov.hu. Szerdán 6454 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 80 beteg. A kormányzati portálon azt írták: az aktív fertőzöttek száma 103 409-re emelkedett, kórházban 3101 főt ápolnak, közülük 307-en vannak lélegeztetőgépen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az omikron miatt ismét emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon, mert a vírus duplázási ideje rendkívül gyors: 1,5–3 nap, ennyi idő alatt megkettőződhet a fertőzöttek száma. Felhívták a figyelmet arra, hogy az omikron okozta megbetegedés súlyosságáról még nem áll rendelkezésre kellő klinikai tapasztalat. Az omikron az eddigi külföldi tapasztalatok szerint kevésbé támadja meg a tüdőt, elsősorban a felső légutakra koncentrálódik.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat legújabb részében elmondta, perdöntő jelentősége van a koronavírus elleni harmadik oltás felvételének, mert négy hónap múltán a védettségi állapot fokozatosan csökken. Hangsúlyozta: a magyar egészségügy mindegyik hullám esetében helyt állt, és a legfontosabb beavatkozásokat ellátta. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: a kormány 2010 óta kiemelten kezeli az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, ennek érdekében végrehajtották minden idők legnagyobb orvosibér-emelését, és befejeződött az egészségügyi szakdolgozók négylépcsős béremelése is.

A kormány új egészségkultúrát honosít meg Magyarországon, amelynek fontos eleme, hogy a legjobb körülményeket biztosítsák az egészségügyi ellátórendszer munkavállalói számára – mondta. Az orvosok fizetése 2023-ra átlagosan két és félszeresére emelkedik, a szakdolgozói alapbérek pedig a négylépcsős béremelés nyomán 72 százalékkal nőttek a 2018-as illetményhez viszonyítva.

Kapcsolódó írásaink

Kásler: Csak az oltás véd az omikron ellen

ĀA miniszter beszélt a vakcinák hatásosságáról, a magyar egészségügyi rendszer helytállásáról, valamint a januári béremelésekről is - NNK: Az omikron miatt ismét emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon + VIDEÓ