Belföld

Oltásellenesség: a baloldal életveszélyes stratégiája

Amit most tesznek, az ugyanúgy bele fog égni a magyarok emlékezetébe, mint ahogy az őszödi beszéd beleégett. Egy kiélezett pillanatban fordulnak a saját országuk ellen, és ezt nem tudják meg nem történtté tenni – fogalmazott Dömötör Csaba

A koronavírus-járvány második esztendeje már az oltás jegyében telt, a magyar baloldal azonban, amely az első évben is minden egyes kormányzati intézkedést megkérdőjelezett és támadott, most az oltással, legalábbis a keleti vakcinákkal szemben igyekezett bizonytalanságot kelteni. Elsősorban a parlamenten kívül, médiájukon és közösségi oldalaikon keresztül folytatták oltásellenes kampányukat, azonban az Országgyűlésben is ott volt tevékenységük lenyomata. Emlékeztetőül összeválogattunk néhány részletet a parlamenti jegyzőkönyvekből.

Oltásellenesség: a baloldal életveszélyes stratégiája
Orbán Viktor már a kezdet kezdetén leszögezte: „Számunkra a járvány elleni védekezés és a vakcina nem politikai kérdés, ezért tárgyalunk Nyugaton is és Keleten is. Látom a gyógyszergyártó nagy konszernek küzdelmét a piacért és a pénzért, nekünk azonban nem a gyógyszergyártó multicégek érdeke számít, számunkra az a legfontosabb, hogy a magyar emberek minél előbb juthassanak megbízható vakcinához”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Orbán Viktor 2020. december 14-én tájékoztatta az Országgyűlést, hogy „már elérhető távolságba került a vakcina, amellyel végképp legyőzhetjük a vírust. (…) Az első adag oltóanyagra december utolsó napjaiban számíthatunk. Az operatív törzs elkészítette az ország oltási tervét. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. Első körben az egészségügyi ellátórendszerben dolgozókat, a védekezés első vonalának résztvevőit, utánuk pedig a krónikus betegeket oltjuk majd be. Elindítottuk a Vakcinainfo.gov.hu oldalt, ahol előzetesen lehet kérni előjegyzést az oltásra. Nyugdíjas honfitársainknak levelet is küldtünk egy regisztrációs lappal, kérem őket, aki oltást szeretne kapni, az regisztráljon”.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „számunkra a járvány elleni védekezés és a vakcina nem politikai kérdés, ezért tárgyalunk Nyugaton is és Keleten is. Látom a gyógyszergyártó nagy konszernek küzdelmét a piacért és a pénzért, nekünk azonban nem a gyógyszergyártó multicégek érdeke számít, számunkra az a legfontosabb, hogy a magyar emberek minél előbb juthassanak megbízható vakcinához. Emberéletekről van szó, és nekünk minden élet számít. Minden komolyan vehető vakcinagyártó céggel már leszerződtünk, és mindent megteszünk azért, hogy legyen vakcina Magyarországon gyorsan és megbízható módon.”

A baloldal vezérszónokai – Tóth Bertalan (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Keresztes László Lóránt (LMP), Gyurcsány Ferenc (DK) és Jakab Péter (Jobbik) a kormány járványkezelését kárhoztatták, ám még egyetlen szót sem ejtettek az oltásról.

A KDNP frakcióvezetője, Simicskó István arról beszélt, hogy 17 millió vakcinát kötött le a magyar kormány, és már több mint százezer ember regisztrált a védőoltásra. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté a baloldali felszólalásokra reagálva úgy fogalmazott: „nagyítóval keresnek olyan statisztikákat, amelyeket ki lehet forgatni, maguk annak szurkolnak, hogy minél inkább rosszabb statiszti-káink legyenek a járvánnyal kapcsolatban. Maguk nem adják fel a halálkampányukat, fekete zászlókat lobogtatnak egy világjárvány közepén, ahelyett, hogy segítenének, maguk csapják be leginkább az embereket.”

A szocialista Tóth Bertalan kijelentette „a vakcinával nem lehet jóllakni”, a jobbikos Lukács László György pedig közölte, hogy „Orbán Viktor a kínai oltás reklámarcává vált”

A következő két ülésnapon – december 15-én és 16-án – a baloldal megint nem sietett felhozni az oltás témáját, inkább óvatosan hallgatva kivártak. Februárra azonban rátaláltak arra az irányra, amelyről aztán le sem tértek. Február elsejére rendkívüli ülést kezdeményeztek „az Euró-pai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett kínai koronavírus-vakcina beszerzésével és engedélyezésével kapcsolatos kormányzati tevékenységet”, valamint a járványkezelés hibáit feltáró vizsgálóbizottság létrehozása érdekében.

A kormánypárti képviselők távolmaradásával megtartott ülésen magáról az oltásról viszonylag kevés szó hangzott el, csupán ketten tértek ki rá. Tóth Bertalan gunyoros megjegyzést tett az orosz vakcinára, majd a nélkülöző családokat emlegetve igazi szocialista éleslátással kijelentette: „a vakcinával nem lehet jóllakni”. A jobbikos Lukács László György azt követelte, hozzák nyilvánosságra az oltási tervet, valamint azt, hogy „mennyit költöttek és mennyit fognak elkölteni például a kínai vagy az orosz vakcinára”. Megjegyezte: „tisztáznia kellene Orbán Viktornak, aki a kínai oltás reklámarcává vált, hogy mi van akkor, ha mégis szükség van oltástéren egy B-tervre” – vagyis arra utalt, mi lesz, ha kiderül, hogy a kínai vakcina hatástalan…

Február 15-én tartotta idei első rendes ülését a Ház, ekkor a miniszterelnök szokás szerint értékelő beszédet mondott, amelyben részletesen beszámolt a vakcinahelyzetről is.

Orbán kijelentette: az újraindítás feltétele a vakcina, „vakcina nélkül nem tudjuk megállítani a vírust, mert újabb és újabb hullámokban mindig vissza fog térni. Ezért ma az a legfontosabb feladat, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát szerezni, nem majd, ahogyan Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan. Nekünk minden olyan vakcina jó, ami biztonságos, és amivel a világon már több millió embert beoltottak. (…) Ezért vásároltunk a nyugati mellé orosz és kínai vakcinát is. Az Oroszországgal kötött megállapodás értelmében egymillió ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik Magyarországra három hónap alatt.”

„A kínai vakcina ügyében is sikerült megállapodást kötnünk: két és fél millió ember beoltására elegendő vakcinát vásárolunk a Sinopharmtól. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon már öt hatékony és biztonságos vakcina rendelkezik engedéllyel, ami a tömeges oltás megkezdésének kulcsa. Az európai vakcinaellátás, –elosztás bizonytalanságai mellett is elértük, hogy mi, magyarok május végéig három és fél millió emberrel több embert tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű európai uniós ország, amely csak a nyugati vakcinákra támaszkodik. (…) Felfogásom szerint Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert az oltás menti meg az életet és a munkahelyeket, az oltás vezet vissza a normális élethez. Minden nap számít, és a szó szoros értelmében igaz, hogy aki időt nyert, életet, sőt sok száz, sok ezer életet nyer.”

„Hogyha van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell hogy legyen a magyaroknak is, mert ha nem, ha fanyalgunk, maszkban fogunk megrohadni” – mondta a Jobbik elnöke, aki szerint a kormányfő „úgy viselkedik, mint valami afrikai kuruzsló vagy kínai gyógyszerügynök”

Jakab Péter a kormányfő helyzetértékelésére úgy reagált: „…és hát persze van, vagy hát nincsen kínai vakcina, de ha lesz, akkor sem kell majd senkinek.” „Nem a politikusok dolga meggyőzni a lakosságot az oltás hasznosságáról, ez a szakemberek, az orvosok, a virológusok feladata. Ők azt mondják, hogy igen, oltassuk be magunkat, lehetőleg olyan vakcinával, amelyet engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség, méghozzá azért, mert félő, hogy a magyar szakhatóságok nemcsak a szakmaiságnak akarnak megfelelni, de még önnek is.

Ön meg ebben a kérdésben láthatóan úgy viselkedik, mint valami afrikai kuruzsló vagy kínai gyógyszerügynök, aki szerint minden vakcina jó, amivel legalább egymillió embert beoltottak már valahol a nagyvilágban. Magyarán tehát, hogyha van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell hogy legyen a magyaroknak is, mert ha nem, ha fanyalgunk, ha húzzuk a szánkat, ha aggódunk a biztonságunkért, akkor mehetünk majd a sor végére, és még ebben az évben is korlátozások között fogunk maszkban megrohadni.”

Gyurcsány Ferenc a tőle megszokott alattomos kétszínűséggel ekkor csak annyit mondott az oltásról: „azt, hogy mi azt gondoljuk, hogy csak olyan vakcinával oltassuk be magunkat, amelyet az euró-pai szakügynökség, hivatal jóváhagyott, azt tekintsék, hogy mondjam, elővigyázatosságnak, felelősségnek”. Tóth Bertalan azt fejtegette, hogy „a bizalmatlanságért, amely az oltáshelyzetet körüllengi” a kormány a felelős, mert „összevissza kommunikálnak”, illetve „egy külügyminisztert bíznak meg azzal, hogy döntsön egy oltóanyag használhatóságáról” (ez egy akkoriban gyorsan terjedő álhír volt – a szerk.).

Kocsis Máté – azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay Péter szerint, ha az egészségügyiek nem dolgoznának, akkor „térdre lehetne kényszeríteni Orbán Viktort” – kifakadt: „Egy járvány alatt! De uraim, maguknak tényleg semmi nem drága?!”

Simicskó István közölte, csak a magyar hatóságok által bevizsgált vakcinával lehet oltani, majd felhívta a figyelmet azokra a baloldali polgármesterekre, akik „az oltási tervet felülírva elsőként beoltatták magukat, megelőzve sok rászoruló embert”. Kocsis Máté azt mondta Gyurcsánynak: „Folyamatosan bizonytalanságot próbálnak kelteni az oltással kapcsolatban, ön meg azt mondja, hogy nem teszik. Nem olvassa a saját párttársainak a nyilatkozatait? Kétlem. Bizonytalanságot keltenek, de azért Hiesz György meg László Imre suttyomban beoltatja magát, mert azt meg lehet.

De a legdöbbenetesebb, hogy az egyik vezető politológusuk egy nyugati lapban azt mondja, hogy ha sikerül az embereket elbizonytalanítani a járvány elleni védekezésben, és idén is magas lesz a fertőzöttek és a halottak száma, akkor az politikai előnyt jelenthet 2022-ben a baloldalnak. Már csak hab a tortán, hogy a vásárhelyi polgármesterük (Márki-Zay Péter! – a szerk.) szerint, ha az egészségügyi dolgozók nem dolgoznának, akkor térdre lehetne kényszeríteni Orbán Viktort. Egy járvány alatt! De uraim, maguknak tényleg semmi nem drága?! Már nem a szemkilövetésnél tartunk, Gyurcsány úr. Már nem ott tartunk, hogy meghamisítják a költségvetési számokat, maguk eljutottak odáig – igaz, hogy a szemkilövetéstől nincs olyan messzire, egy lépésre van csak –, hogy akár emberéletek árán térdre kényszeríteni a kormányt.”

Orbán Viktor is válaszolt: „Tudom, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy Európa egy magasabb minőséget képvisel, mint Magyarország. Tudom, hogy vannak olyanok, akik jobban bíznak másokban, mint a saját fajtájukban. Tudom, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy ami tőlünk nyugatra van, az jó, ami Magyarországon van, az meg parlagi. Tudom, hogy önök azt gondolják, hogy a magyar hatóságok nem alkalmasak arra, hogy elvégezzék a munkájukat, de semmiképpen nem alkalmasak úgy, mint ahogy a brüsszeliek erre alkalmasak.

Még egyszer mondom: szerintem nem vírus idején kell a Washington és Brüsszel iránti feltétlen politikai elkötelezettségüket bizonygatni a nem Európából, Nyugatról származó vakcinákkal szemben. Az, hogy a magyar orvosok, a magyar kutatók, a magyar járványügyi szakemberek véleményét, tudását, fölkészültségét eleve gyengébbnek tekintik, mint a brüsszeliekét, ez számunkra, akik a nemzeti oldalhoz tartozunk, egész egyszerűen sértő és ezért elfogadhatatlan.”

A halálozási adatokkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: „az Eurostat vezet egy szomorú nyilvántartást, amely arról szól, hogy mekkora az úgynevezett halálozási többlet, mennyivel többen haltak meg egy-egy európai uniós országban az előző öt év átlagához képest. Magyarországon ez egy kilencszázalékos mutató, ami fájdalmas. Ám ugyanez a mutató tíz és tizenöt százalék között van Franciaországban, Hollandiában és Ausztriában, és tizenöt százalék felett van Spanyolországban és Belgiumban. Európai összefüggésben így néz ki a magyar válságkezelés.”

„Természetesen a múlt héten beérkezett kínai szállítmánnyal kapcsolatban is hazudott Gyurcsány Ferenc, amikor azt mondta, hogy nem jött vele dokumentáció” – figyelmeztetett Menczer Tamás

A február 22-i ülésen a baloldal ismét lapított az oltásokkal kapcsolatban, Kocsis Máté viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a harmadik hullám elérte Európát és hazánkat is, ugyanakkor „az emberek szeretnének már újra élni”, dolgozni, társaságba járni. „A megoldás teljesen egyértelműen a vakcina, és mindegy, hogy milyen vakcina az.” Merkely professzort idézve leszögezte, „a legjobb vakcina az, ami már bent van a karban”, és hozzátette, „a legjobb vakcina az, amit sikerült az országnak beszerezni”.

Érthetetlennek nevezte a baloldal oltásellenes kampányát. „Mi az oka annak, hogy ezzel a nagyon buta és embereket lenéző, kettős beszéddel egyfelől itt elmondják, hogy az oltás szükséges, másfelől minden egyes parlamenti épületen kívüli kommunikációjuk, mondatuk arról szól, hogy elbizonytalanítsák az embereket az oltással kapcsolatban? Nem világos az sem, hogy az oltásellenes és a konzultációellenes kampányuk mellett milyen alapon veszik a bátorságot ahhoz, hogy még a kormány vakcinabeszerzését is támadják. Megint az fog történni, mint annyi más ügyben, hogy az Európai Unió és számos tagállama a magyar példát követve fog vakcinabeszerző körútra indulni, és éppen azokkal a vakcinákkal fogják oltani, higgyék el, néhány héten belül a francia, német, finn, svéd, dán polgártársainkat, mint amelyekkel Magyarországon is fognak oltani”.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára válaszában rámutatott: „a közös uniós beszerzés eredetileg nem volt vagy nem lett volna rossz ötlet. Egy pici baj van: elrontották. Ezt ma már mindenki látja és tudja, az Európai Bizottság elnöke is beismerte. Ezek a hibák vezettek ahhoz, hogy papíron rengeteg vakcina van Európában, csak mindez kizárólag papíron létezik.” Majd emlékeztetett rá, hogy „Gyurcsány Ferenc szatellitpártjának, a Momentumnak a szóvivője az ATV-ben azt mondta, »az Euró-pai Unió tagjai vagyunk, együtt szerezzük be, ami jut, együtt sírunk, együtt nevetünk, és a magyar kormány ezt a szolidaritást rúgja fel.« És ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ha baloldali vezetése lenne ma Magyarországnak, akkor függetlenül attól, hogy nem jön elég vakcina, a baloldal nem tenne semmit” – állapította meg Menczer.

Részletesen beszámolt arról, hogy a kormány „a magyar utat választotta”, 2020 őszétől volt egy előkészítő szakasz, majd az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai az orosz és a kínai vakcina dokumentációját tanulmányozták, helyszíni vizsgálatra utaztak Oroszországba és Kínába, ezt követően döntöttek úgy, hogy kiadható az engedély. És a beérkező vakcinákról ezt követően is minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai döntenek, ők ellenőrzik a már beérkezett vakcinát. Kitért arra is, hogy „természetesen a múlt héten beérkezett kínai szállítmánnyal kapcsolatban is hazudott Gyurcsány Ferenc, amikor azt mondta, hogy nem jött vele dokumentáció”.

Varju László diadalittasan közölte, hogy Dobrev Klára lebuktatta a kormányt, mire Dömötör Csaba felvilágosította: Gyurcsányné hazudik, „önök olyan uniós vakcinákat kérnek számon, amelyeket decemberben szállítottak volna”

A március elsejei ülésen Tordai Bence – újabb lendületet adva a baloldali halálkampánynak –, így indított: „Vádolom az Orbán-kormányt több ezer magyar ember elkerülhető halála okán. Vádolom az Orbán-kormányt több tízezer gyászoló magyar ember nevében. (…) Vádolom az Orbán-kormányt a járvány elleni védekezés kudarca miatt. Vádolom tehát Orbán Viktor kormányát azért a káoszkormányzásért, amit most leginkább az oltási terv és annak kivitelezése kapcsán látunk.”

Rétvári Bence felvilágosította Tordait arról, hogy „Magyarország a leghamarabb oltó három ország között volt, az oltás december 26-án indult. Ha megnézi, hogy jelenleg hogy állnak az egyes jelentősebb országok, azt látja, hogy Izraelben 54 százalékos a beoltottak aránya, Angliában 29 százalékos, az USA-ban 14,5 százalékos, míg az Európai Unióban nem éri el az öt százalékot az átlag. A magyar eredmény viszont már a hat százalékot közelíti, köszönhetően annak, hogy mi nemcsak a Brüsszelből származó vakcinákkal oltunk. (…) Ha önök azt mondják, hogy Magyarország ne szerezzen be Oroszországból vagy Kínából származó vakcinákat, és azzal ne oltsa be a magyar embereket, ezzel önök elhúznák a járvány elleni védekezés időtartamát, ez több megbetegedést és több elhunytat is jelent.”

Varju László diadalittasan közölte, hogy „Dobrev Klára a múlt héten lebuktatta az Orbán-kormányt. Feketén-fehéren bebizonyította, hogy az önök kormánya nem hívta le a Nyugat-Európából behozható védőoltás-mennyiséget, amely hazánknak jár, és ezzel akár ezer ember életét is kockáztatják. Erre a bűnös mulasztásra nincs és nem is lehet semmilyen magyarázat. Az Orbán-kormány magyarok életével játszik, sőt gyilkossággal felérő bűnt követtek önök el” – harsogta, hozzáfűzve, „ez olyan aljasság, amilyenre nem volt példa a történelemben”.

Dömötör Csaba úgy reagált: „nincs új az őszödi nap alatt, a Gyurcsány család hazudik. Önök olyan vakcinákat kérnek számon, amelyeket decemberben szállítottak volna – érti, képviselő úr, decemberben –, mindezt egy olyan helyzetben, amikor a cél az lenne, hogy minél hamarabb megérkezzen minél több vakcina. És ez az egész ügy, amelyről ön beszél, csak egy dologra hívja fel a figyelmet: arra, hogy Brüsszelben valamit nagyon elszúrtak a vakcinarendeléskor. (…) Nálunk azért tud magasabb lenni az átoltottsági arány, mert az uniós központi beszerzéseken túl más helyről is szerzünk vakcinákat. Nagy szerencse egyébként, hogy a beszerzés nem önökre van bízva, mert akkor már most több százezerrel kevesebb vakcina állna rendelkezésre Magyarországon, májusban pedig több millióval, ez azt is jelenti, hogy többen halnának meg.”

„Minek kell még történnie ahhoz, hogy ne az legyen a szörnyű hobbijuk, hogy időről időre rátörjenek a magyarok életére? Hogyan képesek megbékélni azzal a tudattal, hogy emberéleteket sodornak veszélybe? És egyáltalán, hol a baloldali felelőtlenség határa?”

Ezután az államtitkár a baloldal oltásellenességét támasztotta alá példákkal. „Támadják és kétségbe vonják az engedélyező hatóságok döntéseit és szakértelmét. Az önök pártja petíciót indított egyes vakcinatípusok ellen, a beadás ellen, majd a betiltásáért. Még a legfőbb ügyészhez is fordultak ebben az ügyben. Azt állítják, hogy hamisított vakcinák kerültek forgalomba, miközben nemcsak általánosságban a vakcinákat, hanem minden egyes szállítmányt vizsgálnak. Azt is hazudják önök, hogy nincs a vakcinákhoz dokumentáció, miközben már a háziorvosok is megkapták azt. Kirakják a Facebook-oldalukra azt, hogy a háziorvosok úgy általában nem akarják a kínai vakcinát, ami hazugság. A DK-s polgármesterek szintén részt vesznek az ámokfutásban, leveleket küldözgetnek a háziorvosoknak azzal kapcsolatban, hogy ne használjanak egyes vakcinákat. Úgynevezett egészségpolitikusuk pedig élő adásban képes vitatni azt, hogy bármelyik vakcina jobb, mint elkapni a vírust.”

„Minek kell még történnie ahhoz, hogy ne az legyen a szörnyű hobbijuk, hogy időről időre rátörjenek a magyarok életére? Hogyan képesek megbékélni azzal a tudattal, hogy emberéleteket sodornak veszélybe? És egyáltalán, hol a baloldali felelőtlenség határa? Lehetséges-e egyáltalán a magyar politikában az, hogy amikor a baloldalon az emberélet és a hatalmi remények között kell választani, akkor egyszer az életben ne az utóbbit válasszák? Maguk mások bőrét viszik vásárra, de elsőként nyújtják a vállukat, hogyha megkaphatják az oltást, több esetben sutyiban. Amit most tesznek, az ugyanúgy bele fog égni a magyarok emlékezetébe, mint ahogy az őszödi beszéd beleégett. Egy kiélezett pillanatban fordulnak a saját országuk ellen, és ezt nem tudják meg nem történtté tenni”.

Legyen ez a végszó. Habár az oltásellenes kampány még hosszú ideig folytatódott, emlékeztetőül talán elég ennyi is.

Kapcsolódó írásaink