Belföld

Orbán Viktor: Oltási akcióhetet rendezünk a jövő héten

Most „nyakig vagyunk a negyedik hullámban”, a neheze ezután következik, és az egyetlen, ami megvéd, az oltás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő arról is beszélt, hogy a magyarok elsöprő többsége támogatja az üzemanyagár csökkentését.

Orbán Viktor: Oltási akcióhetet rendezünk a jövő héten
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban
Fotó: MTI / MS / Fischer Zoltán

Akik nincsenek beoltva, azok életveszélyben vannak

A kormányfő kifejtette: akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak. Mindenki felelős saját magáért, de itt többről van szó, mert mindenki, aki nincs beoltva, nemcsak magára, hanem a többiekre nézve is veszélyt jelent - fogalmazott.

Hozzátette: a védelmi intézkedések nem védenek meg a vírustól, csak a járvány terjedésének a sebességét lassítják.

Objektum doboz

Közölte: a második oltás után 4-6 hónappal annak védereje csökken, ezért indokolt a harmadik oltás felvétele. A harmadik oltás utáni védettségi szint jóval magasabb, mint a második oltás utáni, és természetesen sokkal magasabb, mintha nem lennénk egyáltalán beoltva - mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő maga is felvette a harmadik oltást, nem is kapta el egyelőre a vírust, és reméli, hogy ha el is kapja, akkor nem dönti le a lábáról.

Kijelentette: ha mindenki be lenne oltva, nem lenne negyedik hullám, vagy ha lenne, „az inkább csak hullámocska lenne”. Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát, és „nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát” - hangsúlyozta.

Objektum doboz

Oltásügyben bizonyított eredmények vannak

A kormányfő úgy fogalmazott: az oltáselleneseket nem szokta „ekézni”, mert megérti, hogy mindenkinek jogában áll a saját szabadsága jegyében dönteni a saját életéről, most azonban éppen az a baj oka, hogy még mindig nincs mindenki beoltva, és azzal, hogy az „oltatlanok húzzák, halasztják”, megnyújtják a járvány időszakát.

„De a végén mindenkinek be kell majd oltania magát, még az oltásellenesek is rá fognak arra jönni, hogy vagy beoltják magukat, vagy meghalnak” - szögezte le, arra kérve mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével.

Közölte: jövő héten oltási akció lesz az országban, regisztrálás és bejelentkezés nélkül 101 oltóponton lehet reggel 7-től este 7-ig felvenni a vakcinát.

Úgy vélte: „nem lehet rendőrrel kísérni az embereket oltásra”, „csak a belátás segít a végén”. Szerinte meg kell győzni az oltáselleneseket: semmi okuk nincs arra, hogy bizalmatlanabbak legyenek a koronavírus-oltással kapcsolatban, mint azon vakcinákkal szemben, amiket megkaptak gyerekkorukban, például a mumpsz vagy a kanyaró ellen.

Objektum doboz

Kitért arra is: a kormány várakozásai szerint december környékén lesz olyan szakmai vélemény, amely eldönti, hogy az öt és tizenkét év közötti gyerekeket szabad-e oltani, és ha „jó választ” kapnak, akkor a szülőknek lesz lehetőségük, hogy az ebbe a korosztályba tartozó gyerekeiket beoltassák.

Közölte: Magyarországon 10 millió oltás van, vagyis nemcsak harmadszor, hanem negyedszer is be tudnak oltani mindenkit. Úgy értékelt: az oltás jól meg van szervezve, a védekezési döntések meghozatalában pedig segítenek az előző járványhullámok tapasztalatai.

Felmondási tilalom van az egészségügyben és rendvédelemben

A rémhírterjesztésekről azt mondta, hogy azok végigkísérték a járványt, de mostanra már egyre kisebb a hatása. Orbán Viktor szerint az orvosok és az ápolók az életüket is odaadják, a mentősök mindig is fantasztikusak voltak. Oltóanyag van, védekezéshez szükséges anyag van - tette hozzá. Most már van elég tapasztalat, a leggyengébb pont mindig a szakorvosok száma. Most életbe lépett, hogy a rendvédelemben és az egészségügyben felmondási tilalom van - mondta a kormányfő. 

Egyelőre nem nyitják ki a kiskunhalasi járványkórházat

A kiskunhalasi járványkórház kiemelt kórház lesz, és csak akkor nyitják ki, ha nagy baj lesz, és vezényelni fognak oda orvosokat - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint egyelőre nincsen rá szükség. Több mint kétszer annyi ágy van, mint amennyi most kell. Az előző hullámok tapasztalatai nagy segítséget jelentenek most - tette hozzá.

Rendkívüli helyzetben nem szabad óvatoskodni

Orbán Viktor a rezsicsökkentésről azt mondta, hogy az most kiegészült a benzinár kérdésével. Eddig a benzinárat a piacra bízta a kormány. Nem lehet tétlenül nézni, hogy az árak az égbe mennek, és amikor minden szakértő szerint az árak hosszú ideig magasak lesznek, akkor reagálni kell - jegyezte meg.

A benzinár mindig beépül az adott termék árába is - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Rendkívüli helyzetben nem szabad óvatoskodni - tette hozzá. Orbán közölte, hogy ebben a kérdésben mindenki óvatos Nyugaton is. Három hónapig marad a 480 forintos maximált ár. A baloldal mindig is piaci árat követelt, míg mi más állásponton vagyunk - mondta. 

Indokolt, hogy a kisvállalkozásokat a magas rezsiárak alól kimentse a kormány

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy messze 80 százalék felett van a mostani intézkedés támogatottsága. Úgy védjük meg a családokat, hogy létrehoztunk egy háztartási árszabási rendszert. Korábban a vállalkozások számára ez nem volt nyitott, most a kisvállalkozásoknak lehetősége lesz a belépésre - mondta a kormányfő. „Indokolt, hogy a kisvállalkozásokat a magas rezsiárak alól kimentsük.”

A brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentésről

A brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentésről - mondta a kormányfő. Brüsszelben a multik diktálnak - tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, amikor rezsicsökkentés és benzinárcsökkentés van, akkor a multiktól veszünk el pénzt. A baloldal mindig a multik oldalán áll - mondta a kormányfő. 2010 előtt kétszer-háromszor ennyi volt a gáz- és az áram ára, miközben azt ígérték nem lesz emelés. A multik mindig elkezdik védeni az érdekeiket, és úgy állítják be a dolgokat, mintha az ő érdekük közérdek lenne. „Nem lehet úgy kezelni válságot, hogy az emberekkel fizetettjük meg.”

Objektum doboz

Az 5,5 százalékos növekedés biztosan meglesz

A baloldal le van kötelezve a multik felé, és bízik benne, hogy nekik lesz igazuk. Amikor a baloldal azt mondja, hogy kevesebbet kell fogyasztani, akkor sokak csak egy dolgot mondanának. Pedig a rezsiügyben egyet is érthetnénk - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 2021-re vonatkozóan az a döntés született, hogy a többletbevételeket a családok kapják meg. Ha 5,5 százalékos növekedés lesz, akkor a családok visszakapják a befizetett adójukat. Az 5,5 százalékos növekedés biztosan meglesz - tette hozzá.

A GDP növekedéséről szólva úgy vélte: nem a magyar gazdaságon múlott az idén, hogy nem 7-8, vagy akár 10 százalékos lesz a növekedés, hanem kifejezetten a világgazdaság működési módja - főként az autógyártáshoz kapcsolódó ellátási lánc fennakadása - volt az, ami hátrányos volt Magyarországnak. A világszintű chiphiány nagy mértékben érinti a hazai autógyártást, és ha a globális ellátási láncok működnek, akkor 7 százalék feletti növekedés is lehetett volna.

Megkapják a 13. havi nyugdíjat az érintettek

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nyugdíj nem alku, vagy vita kérdése. A nyugdíj nem egy elvont közgazdasági kérdés, hanem egy érzelmi és társadalmi igazságossági kérdés. A mai sikerek a nyugdíjasok korábbi munkája nélkül nem jött volna létre - mondta a kormányfő.

A korábbi gyurcsányi kormányzás utolsó sebe a 13. havi nyugdíj elvétele volt, és február közepén megkapják a 13. havi nyugdíjat az érintettek. Ez egy fontos dolog, mivel azt mutatja, hogyan gondolkozunk a szüleinkről - tette hozzá. 

Objektum doboz

Így segíti a kormány a fiatalokat

Orbán Viktor a 25 éven aluliak szja-mentességéről azt mondta, hogy nagyon nehéz az életet elkezdeni, és ebben segítséget kell adni. Örülök neki, hogy a gazdaság jól teljesít, hogy ezt meg tudtuk adni a fiataloknak - zárta szavait.

Kapcsolódó írásaink