Belföld

Nyugodt karácsony az egészségügyben

Wikonkál Norbert szerint az új variáns által relatíve kedvezőbb irányt vett a pandémia

Meghalt 436 beteg, és újabb 7989 koronavírus-fertőzöttet találtak hazánkban – közölte a csütörtöktől vasárnapig tartó időszakot érintő összesítőjében a Koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták: az aktív fertőzöttek száma 118 633, kórházban 4063 főt ápolnak, közülük 409-en vannak lélegeztetőgépen. A kiemelt kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra is előzetes időpontfoglalással.

A portál közölte az oltópontok ünnepek alatti nyitvatartását, ezek szerint december 27-30-án 8-18 óra között, december 31-én, pénteken és január 1-jén, szombaton 8-16 óra között lesznek nyitva. A tervek szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és járásközponti szakrendelőkben működő oltópontokon.

Wikonkál Norbert, a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 aktuális hétfő reggeli műsorában kiemelte, elég nyugodt, szinte békebeli karácsonya volt a magyar egészségügynek ahhoz képest, hogy más országokban a koronavírus milyen nagy terhelést okozott. A szakember azt mondta: egyre több ország híradásában lehet látni, belátták, hogy a harmadik oltás beadásának késői megkezdése hiba volt. „Magyarország ebben zseniális volt, mivel időben kezdte el adni a harmadik oltást” – tette hozzá.

A főigazgató elmondta, messze a harmadik körös oltások vezetnek, de sokan vannak, akik meggondolják magukat, és most kérik az első vagy a második oltást. Hozzátette: orvosként, apaként és felelős polgárként csak azt tudja mondani, hogy a gyermekeknek is meg kell kapniuk az oltást, mert a fertőzési láncot így lehet megtörni. A Honvédkórház főigazgatója arról is beszélt, hogy az Európában egyre több helyen dominánssá való omikron variáns által relatíve kedvezőbb irányt vett a koronavírus-járvány, hiszen az ugyan sok embert ér majd el, de kevésbé okoz súlyos megbetegedést. Hozzátette: szinte biztos, hogy hamarosan elindul az ötödik hullám, és a cél továbbra is a lapos járványgörbe.

Kapcsolódó írásaink