Belföld

Márki-Zay Péter eltörölné a minimálbért

A baloldal miniszterelnök-jelöltje hátrányosnak tartja a munkaadókkal és munkavállalókkal való megállapodást.

Márki-Zay Péter eltörölné a minimálbért
A baloldali miniszterelnökjelölt utazásait, külföldi találkozóit szervező Kész Zoltán, mellette Radoslaw Sikorski és Márki-Zay Péter Varsóban
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

„Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se” – ez a kijelentés Márki-Zay Pétertől származik. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje azt vallja, hogy az utóbbi években jelentkezett bérnövekedést „nem a Fidesz intézte el, hanem a gazdaság”.

Szerinte azért emelkedtek a bérek, mert az emberek elmentek Nyugatra dolgozni, munkaerőhiány alakult ki, ezért a cégek kénytelenek jobban megfizetni a munkavállalókat. A politikus úgy véli, nem azért fizetik meg jobban az embereket, mert a „minimálbért emelgetik”.

Érdemes felidézni, miként alakult a minimálbér: 2009-ben csupán 71 500 forint volt, míg jövő év januárjától már eléri a kétszázezer forintot, ami a 2009-es összeg csaknem háromszorosa. A garantált bérminimum 87 ezerről 260 ezer forintra nő majd, ami szintén háromszorosa a 2009-es összegnek. Az emelésnek köszönhetően jövő év január elsejétől magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai korszakban az átlagbér volt.

„A minimálbérnek, ha belemennénk, rengeteg hátránya van” – szögezte le Márki-Zay. Meglátása alapján, ha túl magas a minimálbér, akkor a vállalkozók nem fognak embereket alkalmazni, mert nem éri meg nekik. A politikus állításával szemben azonban a minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja a többi bért és az egyéb juttatások, támogatások összegét. A közfoglalkoztatási bér is jelentősen emelkedik majd, emellett a minimálbér-emelés a táppénz, az álláskeresési járadék és a gyed összegére is hatással van.

A közgazdasági kérdésekben ezek szerint nem túl erős Márki-Zay egyébként már pártalapításon gondolkodik: a Telex úgy tudja, a formáció a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt és a Gémesi György alapította Új Kezdet összeolvadásával jöhet létre. Gyenes Szilárd, az Új Kezdet alelnöke, Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök, Szalma Botond, a KDNP volt budapesti elnöke, Szent-Iványi István egykori külügyi államtitkár és Herényi Károly, az MDF korábbi szóvivője is tagja lehet a pártnak.

Márki-Zay Péter kijelentését az alábbi videóban tudják megtekinteni 1:21:31-től: „Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se”

Objektum doboz

Hollik: Százezrek fizetését sodorná veszélybe a baloldal a minimálbér megszüntetésével

Több százezer ember fizetését sodorná veszélybe a baloldal választott vezetője a minimálbér megszüntetésével - mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton videonyilatkozatában.

Hollik István szerint Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kijelentése, amely szerint nem tartja feltétlenül szükségesnek a minimálbért, azt jelenti, hogy meg akarja azt szüntetni.

Ezzel pedig veszélybe sodorná annak a több százezer embernek a fizetését, aki minimálbért vagy éppen garantált bérminimumot keres - mondta.

Hozzátette: a minimálbér az a törvényben meghatározott legkisebb munkabér, amelyet minden, teljes munkaidőben dolgozó munkavállalónak köteles megadni a munkaadó.

E törvényi kötelesség megszüntetésével a baloldal „kiszolgáltatná a dolgozó embereket a vállalatoknak, a nagy multiknak” - közölte.

Objektum doboz

Hollik István a magyar emberek, a vállalkozások és a kormány 12 év alatt elért közös eredményének nevezte, hogy 73 500 forintról 2022-re bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér.

„Ez közös eredmény, sok munka van benne - fogalmazott, hozzátéve, a baloldal miniszterelnök-jelöltje azzal, hogy megszüntetné a minimálbért, ezeket a közös eredményeket veszélyeztetné.

„Ne hagyjuk neki!” - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink