Belföld

Elavult litván mintára alapozna Márki-Zay

Szabó Tímea javaslatára a rezsicsökkentés helyett litván mintára építené energiapolitikáját Márki-Zay Péter - derül ki új videójából. Az indoklása szerint a litván modell azért jó, mert annak keretében 120 ezer háztartás energetikai korszerűsítését támogatták az elmúlt években - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Elavult litván mintára alapozna Márki-Zay
Szabó Tímea javaslatára a rezsicsökkentés helyett litván mintára építené energiapolitikáját Márki-Zay Péter
Fotó: Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldala

Az Unióban - Bulgária után - Litvániában a legnagyobb az energiaszegénység: a háztartások 23,1 százaléka fűtési nehézségekkel küzd. Az EU átlag 8,2 százalék, a magyar átlag: 4,2 százalék - jegyezte meg Hortay Olivér.

Hozzátette: A litván lakossági áramárak 50 százalékkal, a gázárak 100 százalékkal magasabbak a magyar áraknál.

A vállalatoknak az áramért átlagosan 14 százalékkal, a gázért 25 százalékkal többet kell fizetniük.

Magyarországon csak az Otthon Melege Program összesen 310 ezer háztartásnak biztosított támogatást energetikai korszerűsítésekhez (és akkor más programokról, például a jelenleg is nyitott Otthonfelújítási Támogatásról nem is beszéltünk) - hívta fel a figyelmet a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Ráadásul Márki-Zay Péter videója után egy nappal nyílt meg hazánk eddigi legnagyobb, 201,6 milliárd forint keretösszegű lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázata, amiből 35 ezer család jut majd támogatáshoz.

Nem véletlen, hogy ma az európai országok számára nem a litván modell, hanem a magyar rezsicsökkentési program az irányadó.

Kapcsolódó írásaink