Belföld

Gór Csaba: Szívvel-lélekkel dolgozom Budáért

„Az itt élők szerint a baloldali vezetésű kerületek fejlődése megtorpant az elmúlt másfél évben, a belviszályoktól hangos koalíciók nem az otthonunk fejlesztésével foglalkoznak”

A II. és III. kerületi Fidesz-tagság döntése értelmében Gór Csaba lesz a Fidesz 2022-es ország­gyűlési képviselőjelöltje Budapest 4. számú egyéni választókerületében. A Budán született, tizenegy éve önkormányzati képviselőként dolgozó politikus legfőbb célja az egészségügyi ellátás további fejlesztése, a közlekedési infrastruk­túra javítása és a kormányzati adópolitika sikereinek megőrzése.

Gór Csaba: Szívvel-lélekkel dolgozom Budáért
Mi az adócsökkentésben, a beruházásokban, a családok támogatásában és a munkahelyteremtésben hiszünk – hangsúlyozta a Fidesz képviselőjelöltje
Fotó: MH

– Miért döntött úgy, hogy megméreti magát a jövő évi ország­gyűlési választáson?

– Megtisztelő, hogy azért dolgozhatok a következő időszakban, hogy a II. és III. kerületben élőket képviselhessem. Hatalmas tétje lesz annak, hogyan választ Magyarország 2022-ben. Arról kell döntenünk, hogy folytatódhat-e a nemzeti kormány 2010 óta zajló országépítése, vagy visszatér az a baloldal, amely egyszer már a csőd szélére és morális válságba juttatta hazánkat.

– Mit gondol, mért önt tartotta a tagság a legalkalmasabb jelöltnek?

– Budán születtem, a mai napig itt élek. Immár tizenegy éve vagyok Pasarét, Nyék és Kurucles önkormányzati képviselője, így pontosan tudom, mit jelent a közösségért dolgozni. Hatalmas elismerésnek tartom, hogy már három alkalommal tiszteltek meg bizalmukkal a választók a lakóhelyemen. Komoly felelősség, hogy immár az egész választókerületért dolgozhatok, szívvel-lélekkel.

– Mit tart legfontosabb feladatának a választókerületben?

– Az a célom, hogy folytassam a Varga Mihály által megkezdett munkát. Az elmúlt nyolc esztendőben számos fejlesztés indult el: a közterületek megújítása, az iskola- és óvodafejlesztések, a kórház- és egészségügyi fejlesztések és közlekedésfejlesztések összege meghaladja a százmilliárd forintot a két kerületben. Tízmilliárd forintot fordítottunk iskola- és óvodafejlesztésre, csaknem hatvanmilliárd forint összegű kórházi-egészségügyi fejlesztés valósult, illetve valósul meg, és nyolc és fél milliárd forint összegű sportfejlesztés. A kerületek közlekedésfejlesztésére több mint 26 milliárd forintot fordítottunk.

– Tudja milyen fejlesztési igényei vannak a helyi lakosoknak?

– Miután tavaly ősszel megválasztottak a Fidesz választókerületi elnökének, összeállítottam egy kérdőívet az itt élők számára, Konzultáció Budáért címmel. Szerettem volna pontosan feltérképezni, melyek a budaiakat foglalkoztató legfontosabb közéleti kérdések, fejlesztési elképzelések. A budaiak válaszainak köszönhetően olyan programot állíthatok össze, amely valóban segíti az itt élők mindennapjait, és otthonunk, Buda további fejlődését. Az itt élők 5241 kérdőívet töltöttek ki és küldtek vissza nekem, a válaszok alapján az derült ki: az egészségügyi ellátás a legfontosabb közéleti téma jelenleg a budaiak szerint.

– Milyen elképzelései vannak ezen a területen?

– Az egészségügy a magyar kormány számára is kulcskérdés, ezt jól mutatja, hogy a budai régióban, vagyis a XII. kerületet is ideértve 2014 óta több mint 69 milliárd forintos fejlesztést valósítottunk meg. Számos egészségügyi intézmény újul meg Budán, többek között a Budai Irgalmasrendi Kórház, a Szent Ferenc Kórház, a Szent Margit Kórház, illetve a rendelőintézet is. Az egyik legfontosabb budai egészségügyi beruházás pedig jelenleg a Szent János Kórház felújítása, amellyel Budapest negyedik centrumkórháza születik meg.

– Mely területeken várnak még fejlődést az egészségügy mellett a választókerületben élők?

– Fontos téma az itt élők számára a közlekedési infrastruktúra, az autós forgalom növekedése és a parkolási helyzet is. A Konzultáció Budáért eredményei szerint a közbiztonság, a környezetvédelem és a zöldfelületek állapota is kiemelt jelentőséggel bír a budaiak számára, akik a további fejlesztések között elsősorban az utak, járdák karbantartását, P+R parkolók építését, alternatív parkolási megoldások kialakítását, valamint a parkok, zöldterületek gondozását várják.

Számos civil szervezettel, itt élő polgárral találkozhattam az elmúlt hónapokban Pesthidegkúttól a Csúcshegyig, Bel-Budától Békásmegyer Ófaluig, a III. kerület hegyvidéki részétől a Rózsadombig. Ezeken a beszélgetéseken megerősödött bennem, hogy az országos politika formálása mellett helyi szinten is közösek a céljaink.

– Körvonalazódnak a tervei a közlekedési infrastruktúrával kapcsolatban is?

– A parkolási helyzet, az autós forgalom növekedése, az utak, járdák állapota mind olyan kérdés, amely meghatározza a budaiak mindennapjait. Azt gondolom, mindannyiunknak van rossz tapasztalata ezen a területen, hiszen állandóvá váltak a dugók, az önkormányzat elhanyagolja az utak és járdák fejlesztését, és a parkolás is sok utcában okoz problémát.

Számos fontos üggyel foglalkoztam már én is az elmúlt időszakban, például a 64-es solymári busz menetrendjének módosításával, a Nagyajtai utcai villamosmegálló megőrzésével, a máriaremetei lejtő problémájával, a főpolgármester által okozott közlekedési káosszal vagy éppen a hűvösvölgyi végállomás helyzetével.

– Szerepel a környezetvédelem is a programjában?

– Buda természeti adottságai egyedülállóak egy világvárosi környezetben. Zöldfelületeink, Natura 2000-es területeink gondozása, a vadon élő állatok és növények védelme mindannyiunk feladata. A Konzultáció Budáért megmutatta számomra, hogy ezt az itt élők is így gondolják. Olyan programokat, zöldfejlesztéseket kell indítanunk, amelyek segítenek megőrizni Buda zöldértékeit az utánunk jövő generációknak.

Zöldinnovációkra van szükség, amelyek segítenek csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásun-kat. Az a célom, hogy folyamatosan növeljük zöldterületeinket, vízfelületeinket, fejlesszük a hulladékgazdálkodást, erősítsük a körforgásos gazdaságot, támogassuk a klímabarát beruházásokat, széles körű lakossági napenergia-támogatási rendszert működtessünk, és továbbfejlesszük a budai elektromosgépjármű-töltőrendszert.

– Hogyan tud együttműködni a két érintett kerületet irányító baloldali polgármesterekkel?

– Mindkét kerületnek baloldali vezetése van 2019 októbere óta, amelyek munkáját negatívan értékelik a Konzultáció Budáért kitöltői, úgy ítélik meg, hogy ezek a kerületek más budapesti városrészekhez képest rosszabbul fejlődtek az elmúlt másfél évben. Rengeteg olyan, megoldásra váró feladat van, amelyben látszik, hogy az itt élők nem számíthatnak a baloldali vezetésű önkormányzatokra.

Ezek a furcsa alkukkal tűzdelt, belviszályoktól hangos koalíciók nem az otthonunk fejlesztésével vannak elfoglalva, hanem a politikai játszmákkal, miközben én feltárom az itt élők számára fontos problémákat, megkeresem a felelőst, és intézkedem az ügyben. A baloldal egyre többet árul el jövő évi terveiről is, amelyek alapján egyértelmű, hogy nagy veszélyben vannak a nemzeti kormány által elért eredmények. Mi az adócsökkentésben, a beruházásokban, a családok támogatásában és a munkahelyteremtésben hiszünk.

Magyarország történetének legnagyobb adócsökkentését hajtjuk végre jövőre: ezerötszázmilliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál. Eközben a baloldal az adóemelésről, az ingatlanadóról és a családtámogatási kedvezmények eltörléséről beszél. Ezért azt gondolom, a legfontosabb feladatunk az, hogy védjük meg a jelenleg érvényes, egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert, a családtámogatási kedvezményeket, illetve akadályozzuk meg az ingatlanadó és a vagyonadó kivetését.

Névjegy

Gór Csaba 39 éves jogász, politikus. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségizett, jogi diplomáját a Károli Gáspár Református Egyetem Állam és Jogtudományi Karán szerezte 2007-ben. Sikeres jogi szakvizsgát tett 2011-ben, ügyvédként tíz éve vezeti irodáját. A közélethez a helyi és a civil érdeklődés vitte közel, 2006-tól ingyenes jogi tanácsadással segíti a II. kerületieket, 2010 óta Pasarét, Nyék és Kurucles önkormányzati képviselője Budapest Főváros II. Kerület Önkormányzatában.

Eddig három alkalommal szerzett egyéni mandátumot lakóhelyén, 2019 óta a Budapest II. kerületi Fidesz-frakció vezetője, 2020 októberétől a Fidesz választókerületi elnöke Budapest 4. számú választókerületében. A gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs állami beruházásokért felelős megbízottjaként a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó kiemelt térségi infrastruktúra-fejlesztések koordinációs feladatait látja el. Hobbija a főzés, kedvenc sportja a squash és a futás. Nős, felesége Sebestyén Júlia műkorcsolyázó, 2004 Európa-bajnoka.

Kapcsolódó írásaink

Változatlanul a Fidesz vezet

ĀNem rendeződött át a pártlisták erőviszonya, ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesz-KDNP a szavazatok 55 százalékát szerezné meg