Belföld

Másfél milliárdból tovább korszerűsödik az országos kardiovaszkuláris intézet

Másfél milliárd forint értékben további építészeti korszerűsítést hajthat végre a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (Gokvi) az Egészséges Budapest Program forrásaiból.

Másfél milliárdból tovább korszerűsödik az országos kardiovaszkuláris intézet
Andréka Péter, a Gokvi főigazgatója (b) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j)
Fotó: MH / Purger Tamás

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az ország legnagyobb szívgyógyászati központjának állapota, műszerezettsége, szakmai felkészültsége meghatározza a „magyar kardiovaszkuláris helyzetet”.

A magyar halálozási adatok 50 százaléka a keringési betegségekre vezethető vissza, ezért is lényeges, hogy a kormány elfogadta az öt nemzeti programot, amelyek között van a keringési betegségek programja is - tette hozzá.

Közölte: a fejlesztés jelenlegi fázisában a Gokvi négy emeletén több mint 1200 négyzetméteren történik átépítés.

A gyerekambulancián MR/CT-berendezés elhelyezésére alkalmas helyiséget alakítanak ki, két érsebészeti műtőt, egy kétágyas posztoperatív őrzőt és egy olyan műtőt, ahol digitális angiográfiai készülék (DSA) segítségével végezhetnek el beavatkozásokat - ismertette.

Andréka Péter, a Gokvi főigazgatója azt mondta, olyan fejlesztésre nyílt most lehetőség, amellyel az intézet még közelebb került a fejlett világ nagy szívgyógyászati centrumaihoz.

A szakember hozzátette: a két katéteres labor közül az egyik egy DSA-labor, ahol a szív koszorúsereken kívüli betegségeinek gyógyításával, a perifériás érszűkülettel foglalkoznak, a másikban - az elektrofiziológiai laborban - a ritmuszavarok kezelésére, pacemaker-terápiás eszközök beültetésére van lehetőség.

A főigazgató kiemelte, a koronavírus-járványban fontosnak tartják a várólisták csökkentését, amit ezzel a két műtővel hatékonyabban végezhetnek.

Kapcsolódó írásaink