Belföld

Baloldali aktivista kabinetfőnök

Somlai közel nyolcszázezret kap Baranyiéktól

„Javasoljuk, hogy pressziógyakorlás közben fizikai erőszakot ne alkalmazzon” – csaknem ilyen szövegű határozati javaslatot hoztak Baranyi Krisztina kabinetfőnökével szemben, okkal.

Baloldali aktivista kabinetfőnök
Baranyi Krisztina
Fotó: MH/Katona László

Amint azt megírtuk, a ferencvárosi képviselő-testület júliusi ülésén a Pinceszínház igazgatóválasztása kis híján botrányba fulladt, miután a jobbikos Szilágyi Zsolt az ülésen közölte: Baranyi Krisztina kabinetfőnöke, Somlai János fenyegetéssel akarta megszerezni a szavazataikat a polgármester által támogatott jelölt, Komáromi György megválasztásához. Végül a Pinceszínház élére Sztarenki Pált választotta a többség. Azonban a történet itt nem ért véget, Szilágyi Zsolt ugyanis ideiglenes vizsgálóbizottság felállítását javasolta az eset tisztázása érdekében, mivel szerinte a zsarolás, fenyegetés nem méltó a testület működéséhez.

Az ideiglenes vizsgálóbizottság felállításáról szóló előterjesztését azonban Baranyi Krisztina polgármester nem volt hajlandó napirendre venni. Szilágyi a novemberi ülésen ismét benyújtotta javaslatát, a képviselők többsége pedig – Baranyi és az MSZP–DK-frakció kivételével – megszavazta a napirendre vételt, végül az ideiglenes vizsgálóbizottság felállítását is támogatták – tehát duplán Baranyi ellenében döntöttek. Később megtartották az ideiglenes vizsgálóbizottság alakuló ülését, és kedden ismét összeült a bizottság, ahol a feladat az eljárás elindítása lett volna. Csakhogy itt már a baloldali többség nem állt Szilágyi mellé.

Gyurákovics Andrea, a helyi Fidesz–KDNP frakcióvezetője lapunknak azt mondta, szomorú, ami történt, hiszen tanú is volt arra, hogy a képviselő által sérelmezett fenyegetés és atrocitás valóban megtörtént. A kormánypárti frakcióvezető beszámolt arról, hogy született egy olyan határozatijavaslat-tervezet is, amely szerint a kabinetfőnöknek javasolják, hogy pressziógyakorlás közben fizikai erőszakot ne alkalmazzon, de ezt végül elvetették, miután felhívta a figyelmüket a megszövegezés abszurditására.

Somlai korábban az Együttben Baranyi aktivista párttársa volt, akivel a ferencvárosi önkormányzat 2019 októberében csaknem nyolcszázezer forintos megbízási szerződést kötött döntés-előkészítésre, döntések végrehajtásának ellenőrzésére, sajtókapcsolatok ápolására, nemzetközi kapcsolatok kialakítására, illetve politikai szereplőkkel – a képviselő-testület tagjaival és polgármesterekkel – történő kapcsolattartásra. A tételesen felsorolt feladatok között pressziógyakorlás nem szerepel…

Az Együtt–PM Somlai János nevű aktivistájáról először 2013. szep­tem­berben lehetett olvasni, amikor „royal wedding” feliratot karcoltak a betonba az előtt a templom előtt, ahol Orbán Ráhel esküvője volt.

Kapcsolódó írásaink

A feledékeny Baranyi és a csok

ĀFerencváros polgármestere korábban képviselőként szociális bérlakást igényelt, majd vett egy negyvenmilliós ingatlant