Belföld

A feledékeny Baranyi és a csok

Ferencváros polgármestere korábban képviselőként szociális bérlakást igényelt, majd vett egy negyvenmilliós ingatlant

Harmadfokon is pert nyert a Pestisrácok.hu Baranyi Krisztinával, a Ferencváros baloldali polgármesterével szemben, akiről korábban megírták, hogy negyvenmilliós Duna-parti lakását kihagyta a vagyonnyilatkozatából. Baranyi a cikkeket kifogásolva pert indított, végül a Kúria megállapította, hogy közügyről van szó, a vagyonnyilatkozat szabadon elemezhető, kritizálható, a közszereplő felperest pedig fokozott tűrési kötelezettség terheli.

A feledékeny Baranyi és a csok
A baloldali politikus vagyonnyilatkozatából egy értékes ingatlan hiányzott
Fotó: MH/Katona László

Baranyi tulajdonjog-bejegyzés iránti kérelme a portál szerint 2016. november 30-án került széljegyre
a földhivatalban egy XX. kerületi, új építésű lakópark egyik ingatlanjára. A politikus, aki akkor az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője, egyúttal a párt korrupcióügyi szóvivője volt, a Dunától karnyújtásnyira fekvő Dunaparti Lakóparkban jutott hozzá egy 74 négyzetméteres, kétszobás plusz két félszobás, tizenöt négyzetméteres terasszal ellátott ingatlanhoz. Csakhogy a 2016-os évről készített vagyon- nyilatkozatában nem tüntette fel a lakásvásárlást, noha az adásvételi szerződést abban az évben ütötték nyélbe.

A helyi Fidesz akkor jelezte, kérdéses, hogyan tudott Baranyi a képviselői tiszteletdíjából megvásárolni egy ilyen nagy értékű ingatlant, az ügy kivizsgálására pedig összehívták az önkormányzat vagyonnyilatkozat-ellenőrző és összeférhetetlenségi bizottságának rendkívüli ülését. A képviselő-testület zárt ülésén aztán egyhangúlag fogadták el a bizottság határozattervezetét, amelyben felszólították, hogy a törvénysértő helyzetet haladéktalanul orvosolja.

A vagyonnyilatkozat módosítása azóta sem történt meg – közölte lapunkkal Gyurákovics Andrea, a ferencvárosi Fidesz-frakció vezetője. Hozzátette: az különösen érdekes, hogy 2016 nyarán Baranyi rászorultságára hivatkozva soron kívül szociális bérlakást kért magának. Amikor a meghallgatáson erre rákérdeztek, azt mondta, a Duna-parti lakást egymillió forintos önrésszel, csok és lakásvásárlási támogatás igénybevételével vette.

A botrány hatására aztán a szociálislakás-igénylést visszavonta.

Kapcsolódó írásaink