Belföld

Diktatúrarendeletébe kapaszkodik Baranyi

Megsértődött a polgármester, miután nem az ő jelöltjét választották a képviselők a Pinceszínház élére

Ferencváros polgármestere foggal-körömmel ragaszkodik a járványidőszakban bevált egyszemélyes hatalomgyakorláshoz, a tegnapi képviselő-testületi ülésen is jól látszott, miért: több döntéshez ismét nem sikerült megszereznie az őt támogató baloldali pártok szavazatát sem. Azért a szivárványos zászlót kitűzték a polgármesteri hivatalra.

Diktatúrarendeletébe kapaszkodik Baranyi
Halaszthatatlan zászlóbontás. Mátyás Ferenc, Baranyi Krisztina és Döme Zsuzsanna „Suzi” kirakták a hivatalra a tibeti és az LMBTQ-lobogót
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A rendkívüli jogrend alatt Baranyi Krisztina mintegy ötszáz határozatot hozott, és a IX. kerület képviselő-testületének ülésén nyilvánvalóvá vált, hogy ezek egy részét még saját szövetségesei sem helyeselték, ráadásul azzal sem értenek egyet, hogy a polgármester június 14-én (a felhatalmazás utolsó napján) úgy módosította a hivatal szervezeti és működési szabályzatát, az szmsz-t, hogy „halaszthatatlan” ügyekben továbbra is egyedül dönthessen.

Ezek közé tartozik szerinte a lakásrendelet módosítása is, amely tegnap éppen azért került a képviselők elé, hogy a továbbiakban alkalmazni lehessen vele kapcsolatban az új szmsz-t. Az előterjesztés azonban elbukott, a baloldali képviselők nem biztosították a többséget Baranyinak, és heves vita alakult ki az szmsz kapcsán. A szocialista Torzsa Sándor felhívta a kerületvezető figyelmét, az szmsz-szerkesztő bizottság kezdeményezte, hogy testületi ülésen tárgyaljanak róla, azonban a rendkívüli ülés napirendjére nem került fel, rendes ülést pedig Baranyi csak szeptemberben tervez.

Gyurákovics Andrea, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője hangsúlyozta, a veszélyhelyzet alatt kizárólag halaszthatatlan ügyekben lehetett volna döntést hozni, és kételyeit fejezte ki, hogy mind az ötszáz határozat a pandémiával összefüggő, halaszthatatlan volt-e.

Baranyi úgy érvelt: Európa adatai alapján a negyedik hullám nem elkerülhető, és bármikor előfordulhat olyan helyzet, hogy a szeptemberi rendes ülés előtt döntést kell hozni, ezért szükség van a módosított szmsz-re – amit egyébként Gyurákovics diktatúrarendeletnek nevezett. Torzsa többször is visszatért az szmsz-re, amit Mátyás Ferenc (Momentum) úgy értékelt: Torzsa „trollkodik”. Végül Torzsa újabb rendkívüli ülést javasolt az ügyben.

Mátyás Ferenc az ülés elején kezdeményezte, hogy a hivatal épületére testületileg helyezzék ki a szivárványos és a tibeti zászlót – ez meg is történt a balliberális képviselők közreműködésével –, ám a politikai szólamok, megjegyzések fő zászlóvivője ezúttal is Baranyi volt, aki már napirend előtt úgy adott tájékoztatást a járványidőszakban történtekről, hogy a kormány totális csődjéről beszélt, az oltással kapcsolatban is totális káoszt emlegetett, és minden lehetőséget megragadott a gúnyolódásra.

Például amikor a Pinceszínház igazgatói pályázatával kapcsolatban Gyurákovics Andrea szóvá tette, hogy előre lehetett tudni, ki a polgármester jelöltje, Baranyi közölte, ez csak a Fidesznél megy így – holott június 24-én a polgármester Facebook-oldalán büszkén közhírré tette, hogy a szakmai bírálóbizottság Komáromi Györgyöt támogatta.

A testület tegnap négy pályázót hallgatott meg, köztük Komáromit, aki elmondta, széleskörű befogadó programot valósítana meg, a Free-Szfe-s diákok számára rezidens- és ösztöndíjprogramot tervez. A képviselők végül – meglepetésre – Sztarenki Pál színész-rendezőt választották, aki bemutatkozásában közölte, nem rétegszínházat akar létrehozni, és a FreeSzfe-vel való együttműködést – ami eleve szerepelt pályázati kitételként – sem úgy tervezi, hogy a Pinceszínház alkalmazkodjon ahhoz, mit akar a Free-Szfe, hanem fordítva.

A vitában a jobbikos Szilágyi Zsolt beszámolt arról, hogy Baranyi megfenyegette őt annak érdekében, hogy Komáromira adja a voksát. Erre Gyurákovics kijelentette, ez példátlan Ferencváros történeté-ben, és a szavazás után gratulált az új igazgatónak, mivel azt a városvezetés elmulasztotta. Baranyi erre gúnyos megjegyzést tett az igazgatóra, majd azonnal sértődötten posztolt a Facebookon, miszerint „a Fidesz–DK–MSZP és két momentumos képviselő friss nagykoalí-ciót alkotva” figyelmen kívül hagyta a bírálóbizottság véleményét.

Kapcsolódó írásaink

Véget vetnének Baranyi önkényuralmának

ĀCsaknem félszáz önkormányzati tulajdonú épület sorsáról döntött a polgármester – Eltávolíttatta a négy határon túli testvérváros címerét is a polgármesteri pulpitus mögül