Belföld

Lesznek további oltási akcióhetek

A kormány álláspontja a gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban világos: négy nemmel kell válaszolni

A kormány a gyerekekre irányuló LMBTQ-propagandát a leghatározottabban visszautasítja, a témában jövőre tartandó népszavazás előtt erős kampányt folytat majd – mondta a miniszterelnök kabinetfőnöke az Ország-gyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán hétfőn.

Rogán Antal az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott, a kormány álláspontja ebben a kérdésben ismert: el kell menni a gyermekvédelmi népszavazásra, és ott mind a négy kérdésre nemmel kell válaszolni. Szerinte a kormány nem kíván beleszólni senki életébe, mindenki maga dönt szexuális identitásáról 18 éves kora felett, de a gyerekekre irányuló LMBTQ-propagandát a leghatározottabban visszautasítja. A politikus előrevetítette, ha a népszavazást egy időben tartják az országgyűlési választásokkal, akkor hétmilliárd forinttal kevesebbe kerülhet. A végső döntést Áder János köztársasági elnök hozza majd meg – tette hozzá.

Eközben az Alapjogokért Központ friss közvéleménykutatásából kiderül: április óta 69 százalékról 72 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a férfi és női nemek velünk született tulajdonságok, és 66-ról 73 százalékra nőtt azoknak az aránya is, akik szerint csak férfi és csak női nem létezik.

Rogán Antal tegnap kitért a koronavírus-járvány elleni oltások fontosságára is, hangsúlyozta, hogy a kormány minden eszközt be fog vetni, hogy január végéig a már beoltottak 70 százaléka a harmadik oltást is megkapja. Úgy vélte, Magyarországon többek között azért volt konfliktusmentes a járványkezelés – szemben a nyugat-európaival –, mert itthon a konzultációkon keresztül figyelembe vették az emberek véleményét. Az omikron variánsról szólva elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ elsődleges vizsgálatai szerint a használatban lévő vakcinák ez ellen is védenek.

A kormány gondolkodik az oltási akcióhét további meghosszabbításáról, valamint a háziorvosok bevonásáról. Elképzelhető, hogy decemberben és januárban is újabb oltási akcióheteket, illetve névre szóló kampányokat hirdetnek meg.

Kapcsolódó írásaink