Belföld

Erőltetetten próbál újabb köteles beszédet kreálni a baloldal

Kocsis Máté: Csalódtak a budapestiek a főpolgármesterben, alkalmatlan a városvezetésre. Összeomlott a közlekedés, a közbiztonság, és átszőtte a Városházát a Bajnai-féle polip. Egy ilyen balfék miért ül Budapest élén?

Ismét olyan idézettel támadta a baloldal Kövér Lászlót, amit valójában nem mondott, Dömötör Csaba államtitkár emlékeztetett, hogy annak idején a „köteles beszédnek” Gyurcsány Ferenc volt a szellemi gazdája. Felvetette: „Adódik a kérdés, hol van Jakab Péter? Megszokhattuk: ha kínos helyzetbe kerül, megkér valakit, tegye meg helyette a felszólalását.”

Erőltetetten próbál újabb köteles beszédet kreálni a baloldal
Több millió ember szisszen fel, amikor a szemkilövető baloldal a magyar jogállamiságért aggódik – fogalmazott Rétvári Bence
Fotó: MH/Purger Tamás

Összehangolt támadást intéztek az éppen az ülést vezető házelnök ellen a baloldali felszólalók napirend előtt tegnap a parlamentben. Mintha felolvasták volna a Telex, az Index, a HVG vagy a 444 hétvégi cikkeit, amelyek azt sulykolták, hogy Kövér László tavaly a titkosszolgálatok vezetői előtt kijelentette, az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt, szerintük ezzel valamiféle politikai megrendelést fogalmazott meg az irányukban. Csakhogy a házelnök nem ezt mondta.

Kövér a felvétel tanúsága szerint úgy fogalmazott: „A magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, ilyenben hisz és ilyenért dolgozik, a politika másik része pedig az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik. Én ezt a politikai helyzetet (!) tartom a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, amely Magyarországot fenyegeti.” Leszögezte továbbá: „Az önök szakmájában a lojalitás nem eszmei nézetazonosságot kell jelentsen a politika képviselőinek egyik vagy másik táborával, az önök számára az operatív munka elvégzésének szakszerűsége és jogszerűsége jelenti a lojalitást az elöljárójukkal, az államukkal és a nemzetükkel szemben.”

A valójában elhangzottakkal és azok értelmével mit sem törődve Tordai Bence (Párbeszéd) azt állította, Kövér László hatalmával visszaélve pártállami diktatúra irányába sodorná az országot, és felszólította a házelnököt, hogy tűnjön el a közéletből. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában közölte: „A házelnök személyesen küzdött egy diktatúra ellen, enélkül önnek nem lenne lehetősége arra, hogy egy demokratikusan megválasztott parlamentben üljön.” Felidézte, hogy Kövér László szavait nem először forgatják ki, és az úgynevezett „köteles beszédnek” Gyurcsány Ferenc volt a szellemi gazdája.

Viszont a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter sötétben tartott és trágyával etetett gombákhoz hasonlította a jobboldaliakat. „Az évek telnek, a Lenin-fiús tempó nem változik” – fogalmazott Dömötör. Emlékeztetett arra, hogy Márki-Zay korábban a lámpavasak felhasználásáról is elmélkedett. A minősíthetetlen sértegetésekre majd a szavazófülkében ad választ a több millió választó – jegyezte meg az államtitkár. Kitért a Városháza-botrányra is, idézve Bajnai Gordon szavait a „cápákról”. Látványosan szivárog vissza a Gyurcsány–Bajnai-korszak a fővárosba – állapította meg, és felszólította a baloldalt, ne nézzék Budapestet zsákmánynak.

Varga Zoltán (DK) szintén a házelnök szerinte aljas, uszító mondatáról elmélkedett, Kövér Lászlót „első számú házmesternek” nevezve. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára leszögezte: a gyurcsányista képviselő „féknyúzt” terjeszt, noha éppen ők voltak azok, akik 2010 előtt a nemzetbiztonsági szerveket kinyitották külföldieknek, akik a szabadság helyett az elnyomást választották, hazudtak, eltitkolták a magyar gazdaság valós adatait, majd lovasrohamot vezényeltek és utána kitüntették egymást.

„A magyar közélet az önök botrányaitól hangos” – folytatta Orbán Balázs, kiemelve a Városháza-gate-et, amelyben „a magát ingatlanügynöknek képzelő volt miniszterelnök, Bajnai ajánlkozik közvetítőként. Ismerős a 2010 előtti kormányzás idejéből ez az állami vagyont elsíboló politika” – mondta az államtitkár. Megjegyezte, olyanok, mint a Bourbonok: semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a házelnök „bolond”, de tisztsége miatt amit mondott, az „gyalázat”. Rétvári Bence, a humántárca államtitkára úgy reagált: több millió ember szisszen fel, amikor a szemkilövető baloldal a magyar jogállamiságért aggódik. Épp azok, akik oroszul beszélő embereket engedtek be a magyar titkosszolgálathoz.

„Ez egy erőltetett kísérlet, hogy robotikusan begyakorolt beszédekben ügyet generáljanak Kövér László szavaiból” – állapította meg Rétvári. Szerinte a házelnök „nem mondott újdonságot, ez egy önrendelkező nemzetben gondolkodó kormány, csak önök döbbennek meg félrebillentett fejjel ezen”. Azon nem háborodnak fel, hogy Márki-Zay gombához hasonlította emberek millióit. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a baloldal a keleti vakcinákat támadta. Amit önök tettek, az valóban óriási veszélyt hordozott – közölte.

Miután a jobbikos Brenner Koloman is arról beszélt, hogy a titkosszolgálatokat megszállta a Fidesz, illetve a kormány nem támogatja a szegényeket, csak azokat, akiknek amúgy is van mit a tejbe aprítani, Dömötör Csaba felvetette: „Adódik a kérdés, hol van Jakab Péter? Megszokhattuk: ha kínos helyzetbe kerül, megkér valakit, tegye meg helyette a felszólalását. Azt is megszoktuk, ha rosszul állnak az ellenzéki pártok, elkezdik a körülményekre, a választási szabályokra fogni az egészet. Ha komolyan gondolnák a jogállamiság kérdését, nem fogtak volna össze a posztkommunistákkal.

A DK lefokozott tagozata lettek, ha nem szerepelnek jól a választáson, csak saját magukat okolhatják.” Kitért arra is, hogy Márki-Zay a baloldal közös jelöltje, így a Jobbiké is, az együttérzésnek nyomát sem mutatja a szegények kapcsán, szerinte fogyasszunk kevesebb áramot és gázt. „Még jó, hogy azt nem mondták, menjenek inkább gyalog… Jobban belegondolva azt is mondták…” – jegyezte meg az államtitkár.

Simicskó István (KDNP) a rendkívül sikeres oltási akcióhetet méltatta, hozzáfűzve, eközben a hazai baloldal továbbra is csak hátráltatja a védekezést. Rétvári Bence rámutatott, miközben kiderült, hogy Korózs Lajos is keleti vakcinának köszönhetően úszta meg enyhébb tünetekkel a betegséget, még mindig nem vonták vissza határozati javaslatukat a keleti vakcinák ellen.

Kocsis Máté (Fidesz) Bajnai szavait idézte a hangfelvételről, amikor a jutalékról és a cápákról beszélt, és emlékeztetett arra, hogyan változott Karácsony Gergely kommunikációja a botrány során. A főpolgármester először fake newsnak minősítette a hírt, aztán tagadta, hogy felmerült volna az eladás, majd azt állította, nem tudott a hatástanulmányról. „Ha nem tudott róla, egy ilyen balfék miért ül Budapest élén?” – vetette fel a frakcióvezető.

Tovább sorolta a főpolgármester újabb és újabb csúsztatásait, „nem állt meg a hülyeségvonat”, Karácsony eljutott oda, hogy Putyin akarta megvenni a Városházát a Fidesznek – mondta Kocsis. „A mérhetetlen párt főpolgármesterében csalódtak a budapestiek, alkalmatlan a városvezetésre, összeomlott a közlekedés, a köztisztaság, a közbiztonság, átszőtte a Városházát a Bajnai-féle polip. Az egészben az a legmegdöbbentőbb, hogy már nem is tartanak attól, hogy kiderül, mert akkor csak hazudnak még egyet” – hangsúlyozta a fideszes politikus. „Nem értem a megdöbbenését” – reagált Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, majd felolvasott egy hosszú listát a baloldali kormányok által eladott nemzeti vagyonelemekről.

Röviden

Kocsis Máté közösségi oldalán tudatta: „Jakab Péterék kikérték az Országgyűlés Hivatalától jó néhány képviselőtársam lakásbérleti szerződését, közte a három éve elhunyt Hirt Ferencét is. Ilyen egy pitlák alak ízléstelen válasza a lakásbalhéjára” – írta a Fidesz-frakcióvezető.


Az ElkXrtuk című film valós eseménysorozatra épül, és a diákok közül aki nem akarta, nem nézte meg – reagált Rétvári Bence arra, hogy a szocialista Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, miért nézették meg középiskolásokkal a filmet, amit ő „politikai agymosásként” értékelt. Rétvári a 2006-ban történtek szemtanúinak megdöbbentő visszaemlékezéseiből idézett, és leszögezte: nem árt senkinek, ha megnézi az alkotást. Bangóné felszólalása után látványosan visszaadta a két mozijegyet az államtitkárnak, amit Rétvári azért küldött neki, hogy előbb nézze meg a filmet, mielőtt kritizálja. „Úgy látszik, nem akarja a valósággal megzavarni a gondolkodását, bátrabban támadja azt, amit nem is ismer” – állapította meg Rétvári Bence.


Az árfolyamemelkedés nem a magyar gazdaságpolitikának, hanem nemzetközi folyamatoknak köszönhető, és más országok is küzdenek vele – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára, miután a jobbikos Z. Kárpát Dániel interpellációjában a gyenge forint miatt ostorozta a kormányt. Tállai elmondta, az amerikai dollár erősödése az euróval szemben is ötszázalékos, ez jelentős hatással van a forint mellett a lengyel, a cseh, a horvát és a román valutára is.


Zsigmond Barna Pál (Fidesz) arról kérdezte az innovációs tárca vezetőjét, veszélyben van-e a rezsicsökkentés. Megjegyezte: a baloldal annak a piaci árnak a visszahozatalát erőlteti, amely egy átlagos családnak évente 386 ezer forintos pluszkiadást jelentene. Schanda Tamás államtitkár válaszában hangsúlyozta: a rezsicsökkentés kormánya meg fogja védeni ezen intézkedéseket. Európában hazánkban a legolcsóbb a gáz, az áram is csak Szerbiában kerül kevesebbe – fűzte hozzá. Kifejtette: a kormány 2010-ben megállította a rezsiárak emelkedését, majd 2013-ben indult a két év alatt huszonöt százalékos árcsökkenést hozó intézkedéssorozat, amely éppúgy hat az inflációra, mint a benzin- és a gázolajár-csökkentés. Ez valójában versenyelőny, de ezt sem értik az Európai Unióban – jegyezte meg az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink