Belföld

Városháza-ügy: Önmaguk paródiájává válnak a baloldali politikusok

Miután három hétig semmi kézzelfogható magyarázatot nem tudott adni Karácsony Gergely és a baloldal a Városháza épületének eladása körül, a korábbi kommunikációs technikák egybegyúrásával újabb próbálkozást tett Márki-Zay Péter és a főpolgármester. Ezúttal azt állítják, hogy valójában a Fidesz akarta megvenni a Városháza épületét, az orosz elnök segítségével. Ez azonban már egyre inkább parodisztikus magyarázkodásnak számít, ráadásul az így is egyre rosszabb népszerűségi mutatókat produkáló Márki-Zay Péter is magára húzta ezt az igen negatív ügyet – hangsúlyozta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője arról is beszélt, hogy a főpolgármester igyekszik a szőnyeg alá söpörni a fővárosi korrupciós ügyet, de ez nehezen fog menni neki, hiszen a rendőrség is nyomozást indított, ráadásul újabb hangfelvétel látott napvilágot, ami egyértelművé teszi a „jutalékos” rendszer működését.

Városháza-ügy: Önmaguk paródiájává válnak a baloldali politikusok
Az így is egyre rosszabb népszerűségi mutatókat produkáló Márki-Zay Péter is magára húzta a Városháza negatív ügyét – hangsúlyozta legújabb videóelemzésében Deák Dániel
Fotó: MH

Már az ellenzéki térfélen is egyre többen hangoztatják, hogy Karácsony Gergely kommunikációja a Városháza eladása körül kirobbant botrányban nem kielégítő, önmagának mond ellent folyamatosan. Az ügy kirobbanásakor mindent tagadott, majd egy hét alatt eljutott a részleges beismerésig, utána az újabbnál újabb részletek napvilágra kerülését követően hosszú ideig hallgatott, nem kommunikálta az eseményeket. A fordulatot a Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnökről nyilvánosságra került felvétel hozta el, amiben a baloldali városvezetés körüli maffiahálózatról rántotta le a leplet – hangsúlyozta Deák Dániel a videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ezután egy parodisztikus kommunikációs próbálkozásba kezdett Karácsony Gergely Márki-Zay Péterrel kéz a kézben, ugyanis azt állították, hogy valójában a Fidesz akarta megvenni a Városháza épületét Putyin támogatásával.

Ez a kommunikációs húzás a balliberális keménymagot lehet, hogy meggyőzi, de az elfogultságmentesen gondolkodó választókat semmiképpen sem – jelentette ki az elemző. Hozzátette: ebben a megnyilvánulásban benne van minden, ami az utóbbi időszakban jellemezte a baloldal kommunikációját. Mindig áldozati szerepben tüntetik fel magukat, majd ha valamilyen botrányos ügybe keverednek, a kormánypártokra mutogatnak és vagy orosz vagy kínai befolyást emlegetnek. Hasonló taktikát választottak az előválasztás során is, amikor leálltak a szerverek a saját hanyagságuk miatt, akkor is orosz és kínai támadásokat emlegettek mindenféle bizonyíték nélkül.

Deák Dániel szerint Karácsony Gergely és a baloldal igyekszik a szőnyeg alá söpörni ezt a korrupciós ügyet, ezért a most felállított vizsgálóbizottság mandátuma is erőteljesen korlátozott. Így például csak 3 héten át vizsgálódhatnak, ráadásul az egyik főszereplőt, Bajnai Gordont meg sem hallgathatják. Innentől kezdve ennek a vizsgálóbizottságnak nincsen semmi értelme, ezzel Karácsony csak az egész ügyet igyekszik lecsavarni. Ez azonban nem fog sikerülni neki, hiszen az álarcos alak újabb fejleményeket ígért, emellett a rendőrség is nyomozást indított az ügyben. Nyomozást márpedig csak olyan esetben indít a rendőrség, ha van konkrét bizonyíték vagy megalapozott a gyanú a bűncselekményre – emelte ki az elemző. Hozzátette: a pénteki felvétel is azt jelzi, hogy tényleg működik a „jutalékos” rendszer a fővárosban.

Márki-Zay Péterre rátérve hangsúlyozta, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt komoly stratégiai hibát követett el azzal, hogy megnyilvánult a Városháza kérdésében, hiszen így saját magát is összemosta ezzel a baloldal számára kellemetlen üggyel. Sokkal jobban járt volna, ha nem közeledik Karácsony Gergelyhez, hanem távolságot tart a hazugságspirálba került politikustól. Az elemző szerint nem csak ez az ügy jelzi, hogy komoly gondok vannak Márki-Zay Péter kampányával, hanem az is, hogy olyan témákban képviseli hangosan kisebbségi álláspontokat, amelyekben a kormányoldalnak 70-80 százalékos támogatottsága van. Ilyen kérdés a rezsicsökkentés és a benzin árának csökkentése is, mely kérdésekben a választóknak a 70 és 80 százaléka a kormány mögött áll a közvélemény-kutatások szerint. Ha ezekben a témákban támadja a kormányt a baloldal miniszterelnök-jelöltje, azzal politikai öngyilkosságot követ el – hangsúlyozta az elemző.

Kiemelte azt is: komoly lemaradásban van a baloldal a kampányt tekintve, hiszen a kiszivárgó információk szerint még november végén sem állt fel az a kampánycsapat, ami majd a választási kampányt fogja csinálni. Ez hatalmas nagy hátrány, hiszen a Fidesz már régóta előre kigondolt stratégia mentén kommunikál, ami komoly versenyelőnyt jelent számára a szétesett baloldallal szemben. Az elemző szerint nem meglepő, hogy még a választás előtt 4 hónappal sincsen mondanivalója a baloldalnak, hiszen komoly szellemi problémáktól szenvednek, nem tudnak víziót sem megfogalmazni, sokszor úgy tűnik, mintha nem is értenék azokat a folyamatokat, amelyek körülöttük és a világban zajlanak.

A teljes elemzés IDE KATTINTVA megtekinthető.

Kapcsolódó írásaink