Belföld

Orbán Viktor: Egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet

Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet, és december 20-át követően az 5-12 éves gyerekek számára is elérhető lesz a vakcina - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Megerősítette: a kormány megvédi a rezsicsökkentés eredményeit, és a baloldallal szemben az adócsökkentés híve.

Orbán Viktor: Egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet
Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 26-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet

Orbán Viktor az oltási akcióhétről azt mondta, hogy reménykedett a sikerben. Nehéz kiismerni a magyarokat - tette hozzá. Az adóbevallásnál is több hónap áll rendelkezésre, mégis a legvégén, az utolsó napokban intézik a dolgokat. A kormányfő szerint, aki nem volt oltásellenes, az kihasználta a lehetőséget. „Egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet.” 

A legtöbben a harmadik oltást veszik fel, és ez döntő jelentőségű. Idén lehet Nagykarácsony, ha a harmadik oltást felvevők aránya megnő, nálunk 20-21 százalék vette fel eddig, míg Európában csak 6-7 százalék - mondta a kormányfő.

Objektum doboz

 Életmentő a harmadik oltás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a harmadik oltás nemcsak meghosszabbítja, hanem meg is erősíti a védelmet a koronavírussal szemben. Életmentő a harmadik oltás. A kormány nem dönti el előre, mit fog csinálni, és minden rosszat szeretne elkerülni - tette hozzá. A megoldás a harmadik oltás, a zárás pedig csak lassítás - mondta a miniszterelnök. 

Objektum doboz

December 20-tól érkeznek a gyermekeknek való vakcinák

A kormányfő arról is beszélt, hogy egyetlen emberről sem mondana le. Úgy kell hozzáállni a dologhoz, hogy mindenkit arra kell buzdítani, hogy vegye fel a harmadik oltást. Aki rám hallgatott korábban, annak megmentettük az életét - tette hozzá. Orbán Viktor közölte, hogy még mindig nagyon fiatal a vírus, és azért nincsen igaza az oltáselleneseknek, mert a tudósok folyamatosan dolgoznak a megoldáson. A világban nagyon hosszú idő után dőlt el, hogy az 5-11 évesek olthatóak - hívta fel a figyelmet. Most azt meri mondani az egyik nagy gyógyszergyártó, hogy ajánlja a gyermekek beoltását. Az első szállítmány december 20-a környékén fog megérkezni, 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják majd szállítani Magyarországra a gyerekek számára elérhető vakcinát. A szülőket arra kérte, gondolják át, és ha tehetik, akkor oltassák be a gyermekeiket.

Van elegendő kapacitás még

A kormányfő kijelentette: a közigazgatásban és az egészségügyben dolgozók, valamint a besegítő rendőrök és katonák emberfeletti munkát végezve garanciát jelentenek arra, hogy az egészségügy ne omoljon össze. Az egészségügyben rendelkezésre állnak a szükséges eszközök, ágyak, lélegeztetőkészülékek, van vakcina, orvosságok, valamint van járványkórház, amit ha kell, „egy pillanat alatt” ki tudnak nyitni, és egyelőre még ember is van elég, de vezényelni kell őket.

Objektum doboz

Minden az emberfeletti és kitartó munkát végző orvosok és ápolók hősiességén múlik - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy az ágazatban az utóbbi években jelentős béremeléseket hajtott végre a kormány. Ez „így sem elég, sokról meg végképp ne beszéljünk”, de ezek a komoly lépések jelzik az egészségügyben dolgozóknak, hogy „az ország velük van” - mondta.    

Az EU szerint ezt a 100 ezer embert be kéne engedni

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, hogy három irányból ér minket támadás: Olaszország felől, a lengyel-belarusz határon, és a balkáni útvonalról is. A nyomás három irányból egyszerre nő. Több mint százezer migránst állítottunk meg a magyar határon idén - tette hozzá. Ez százezer bűncselekményt elkövető ember, illegális határátlépést követtek el. Nem bezárjuk őket, hanem a kerítés másik oldalára visszavisszük őket, de ez nem tetszik az Uniónak, és ők beengednék ezt a százezer embert - mondta a miniszterelnök. 

Folyamatosan nőni fog a migrációs nyomás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy aki szeretne belépni Magyarországra, annak el kell mennie az adott ország nagykövetségére, és ott kell beadni a papírokat. A migrációra vonatkozó szabályokat békeidőre írtuk, de most nem békeidő van. Brüsszel ragaszkodik régi szabályokhoz, és ezek most bajt hoznak a nyakunkra - tette hozzá. A baj nőni fog, mert Afganisztánt elhagyja 30-50 ezer ember naponta - mondta a kormányfő. Minden hónapban egyre nagyobb nyomás lesz, és Brüsszelnek abba kell hagynia azt, hogy megbünteti azokat, akik megvédik Európa határait. 

„Nem leszünk bevándorlóország”

Mindenre ad pénzt Brüsszel, ami segíti a migrációt, így Soros György szervezetei is - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy a legújabb német kormányprogram is célként jelöli meg a bevándorlást, és bevándorlóország akar lenni. Mi nem akarunk bevándorlóország lenni, és nem egyeztethető össze ez a német állásponttal. Valahogyan együtt kell élni az Unióban ezen nézeteknek - tette hozzá. 

A rezsicsökkentés működik

Orbán Viktor megerősítette: a kormány megvédi a rezsicsökkentés eredményeit. A rezsicsökkentést piacellenesnek minősítő véleményeket úgy kommentálta: „engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek”.

Hangsúlyozta: a piacot az emberek működtetik, annak részei vagyunk, tehát „nem valami mennyből vagy a Jóistentől ránk ereszkedett szabályrendszerről” van szó.

„Nem érdemes beleesni a baloldal csapdájába”, aki azt állítja, hogy létezik valami „orákulum”, amelyik megmondja, hogy kell a piacnak kinézni, hanem abból kell kiindulni, hogy szabadok vagyunk, és megvan a képességünk arra, hogy mi magunk szabályozzuk, hogy hogyan legyen - mondta.

Leszögezte: a rezsicsökkentés 8 éve működőképes, sikeres, megvédhető, jó rendszer és fel kell lépni azt ezt támadó a baloldallal és Brüsszellel szemben is. 

A baloldal és Brüsszel rezsit emelne

A kormányfő szerint ma két oldalról is támadás éri a magyar családokat: a baloldaltól, amely sosem támogatta a rezsicsökkentést, valamint a multiktól Brüsszelen keresztül, akik meg akarják adóztatni a családokat.

Arról is beszélt: ha a baloldal nyer a jövő tavaszi választáson, akkor adóemelés lesz.

Ezzel szemben a jelenlegi kormány az adócsökkentés híve, mert ez munkahelyeket teremt.

750 milliárd forinttal csökken a vállalkozók adója

A kormányfő arról is beszélt, hogy a baloldal abban hisz, hogy adót kell emelni, míg a jobboldal szerint, ha csökkennek az adók, akkor munka is van. Most is inkább munkaerőhiány van, mindez pedig azt bizonyítja, hogy a vállalkozóknál több pénz marad, így tudnak több bért fizetni és újabb beruházásokat végrehajtani. Ha munka van, akkor minden van - tette hozzá.

200 ezer forintra nő a minimálbér jövőre, és magasabb lesz mint az átlagjövedelem a baloldal idején. Mindezzel párhuzamos jelentősen csökkennek a munkát terhelő adók, összesen 750 milliárd forintot hagyunk a szektornál - mondta a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Meg kell védeni az adórendszert

Ā„Az dönti el a nemzetek jövőjét, melyik ország és melyik közösség szereti jobban a hazáját” - Novák: Az egészség, a hazánk és a pénz miatt is fontos az aktív életmód + VIDEÓ