Külföld

Élesen szemben áll a leendő német vezetés és a közép-európai országok értékrendje

Egymás mellett élés vagy viták várnak az unióra

A német politikai rendszer alapvetően megváltozott, úgy látszik, hogy a néppártok időszaka véget ért – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett Németország választott című konferencián.

Élesen szemben áll a leendő német vezetés  és a közép-európai országok értékrendje
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett Németország választott című konferencián
Fotó: MH / Purger Tamás

Szerinte a koalíciós kormányzásra készülő három párt programjának tartalma távol áll attól, amit Közép-Európában a világról, a társadalmakról gondolunk. Példaként említette, hogy a német szociáldemokraták, liberálisok és zöldek támogatják a legális migrációt, és továbbra is elosztási mechanizmusban gondolkodnak, amit a magyar kormány elutasít.

Az új német kormány emellett európai egyesült államokat akar, és olyan változtatásokat, amelyeket csak az uniós szerződések módosításával lehet elérni. Nem Magyarország az egyetlen Európában, amely ehhez nem járulna hozzá – mondta Gulyás.

Annak kapcsán, hogy a német pártok szerint el kell ismerni a különböző alternatív családmodelleket minden uniós tagállamban, leszögezte: Németországnak nincs köze más országok, így a magyar családpolitikához sem, arról legfeljebb véleménye lehet.

A miniszter szerint az új német politikai irányvonal értékítéletében és világlátásában élesen szemben áll nemcsak a magyar kormány politikájával, hanem a közép-európai országok társadalmi meggyőződésével is. Ez nem feltétlenül baj, ha az egymás mellett élés politikája érvényesülni tud az unión belül, ha viszont ez elbukik, éles politikai viták várnak az EU-ra – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

Novák Katalin: A kapcsolati erőszak nem magánügy

ĀAki bajban van, kérjen segítséget! - Ma van a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja - Varga Judit: Van segítség! - Járóka Lívia: Magyarország az üres szavak, az egyszerű ratifikációk helyett a tettekben hisz + VIDEÓ