Belföld

Lőtéren az új magyar fegyverek

Már teszteli a honvédség a prototípusokat, amelyeket rekordidő alatt készített el a fejlesztéssel megbízott hazai vállalat

Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával közösen próbáltuk ki a rekordidő alatt kifejlesztett, több műszaki-tudományos szabadalmat is tartalmazó magyar kézifegyvercsalád két meghatározó tagját, a G9HSP pisztolyt és a G224LMG gépkarabélyt – adta hírül közösségi oldalán Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Lőtéren az új magyar fegyverek
Nemzeti hadiiparunk hagyományait követve fényes jövő áll a magyar fegyverek előtt – írta Németh Szilárd a táborfalvai lőpróba után
Fotó: Németh Szilárd Facebook-oldala

Hozzátette: a Gestamen Arms Zrt. G9HSP pisztolya a világon egyedülálló módon kétféle elsütési rendszert használ, így könnyen átalakítható kakasos elsütési rendszerről ütőszegtípusú (strykeres) elsütési rendszerűre vagy fordítva. Nemzeti hadiiparunk hagyományait követve fényes jövő áll a magyar fegyverek előtt – fogalmazott a fideszes politikus.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a kecskeméti Nemzetközi Repülőnapon jelentette be, hogy teljes egészében hazai fejlesztésű és gyártású lőfegyverek kerülhetnek katonáinkhoz. A tárca és a kormánybiztosság másfél évvel ezelőtt egy hazai mérnökcsapatot bízott meg a munka elvégzésével. A prototípusok tesztelését már elkezdte a honvédség.

A Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. maroklőfegyvert, gépkarabélyt, géppisztolyt, mesterlövész fegyvert, negyven milliméteres gránátvetőt és könnyű géppuskát készített. A vállalat feladata a prototípusok kifejlesztése és legyártása volt, a további lépésekhez technologizálással és anyagkutatással foglalkozó partnerek bevonására volt szükség. Ennek érdekében írtak alá nyáron stratégiai partnerségi megállapodást a Neumann János Egyetem kutatás-fejlesztésért felelős csapatával.

Maróth Gáspár korábban arról beszélt, az új eszközökre azért van szükség a Česká Zbrojovkától megvásárolt licenc alapján idehaza gyártott fegyverek mellett, mert azok ugyan nagyon strapabírók, ám az előállításuk relatíve költséges. Ezen kívül az Arzenál Zrt. által kötött kontraktus nem tartalmazza az esetleges generációváltás során elérhető új fejlesztéseket.

Kapcsolódó írásaink