Belföld

Benkő: Magyarországnak erős és ütőképes honvédséggel kell rendelkeznie

Az európai nemzetállamoknak erősnek kell lenniük, képesnek kell lenniük önállóan megfelelni az esetlegesen jelentkező külső és belső kihívásoknak és a kockázatoknak - jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben kedden, az európai uniós tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását követően.

Benkő: Magyarországnak erős és ütőképes honvédséggel kell rendelkeznie
Benkő Tibor: Az európai nemzetállamoknak képesnek kell lenniük önállóan megfelelni a kihívásoknak
Fotó: MH/Katona László

Benkő Tibor magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, az Európai Unió stratégiai iránytűnek nevezett intézkedéscsomagja, amely meghatározza, hogy a tagországoknak miként célszerű reagálniuk a várható kihívásokra és fenyegetésekre, tartalmazza mindazt, amit Magyarország látni szeretne benne.

Megegyezik a magyar koncepcióval, amely szerint Magyarországnak erős és ütőképes honvédséggel kell rendelkeznie. Olyan haderőre van szüksége, amely képes önállóan is az ország és az emberek békéjét és biztonságát szolgálni és biztosítani - emelte ki.

A védelmi miniszterek Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése egyik fő üzenetét tolmácsolva Benkő Tibor elmondta, az erős európai nemzetállamok mellett a transzatlanti kapcsolatok erősítésére is szükség van. Fontos, hogy mindezt nem egymást gyengítve, hanem erősítve kell megvalósítani - hangsúlyozta.

Az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán kialakult migrációs helyzettel kapcsolatban azt mondta, Magyarország több mint hatéves pasztalattal bír az illegális migrációval kapcsolatban, ezért cseh és szlovák visegrádi partnereivel közösen felajánlotta segítségét és támogatását Lengyelországnak. Magyarország képes akár technikai eszközökkel, anyagi készlettel vagy emberi erővel, azaz katonákkal részt venni a feladatokban Varsó kérése esetén - mondta.

Ha azonban a migrációs probléma az ukrán-fehérorosz határon is jelentkezik, akkor Magyarországnak különös figyelmet fordítania arra, hogy a migránsok ne jussanak el a magyar-ukrán határra - figyelmeztetett a honvédelmi miniszter.

Kapcsolódó írásaink

„A magyar bástya kitart”

ĀVarga Judit: A Bíróság mai ítéletével kimondta azt, amit soha nem gondoltunk volna: Magyarországnak gyakorlatilag támogatnia kell az embercsempészetet