Belföld

Márki-Zay az égbe emelné az üzemanyagok árát

Újabb milliárdos, Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója állt be a baloldal miniszterelnök-jelöltje mögé

Hangyaszorgalommal gyűjtögeti a baloldali milliárdosokat támogatói körének bővítése érdekében, s keményen támadja a benzinár befagyasztását is, ami tegnap lépett életbe.

Márki-Zay az égbe emelné az üzemanyagok árát
Az ellenzéki politikus a lakosságra terhelné az áremelkedést
Fotó: MH

A kormány döntése értelmében hétfőn életbe lépett a benzinár­stop: a 95-ös benzint és a dízelt literenként három hónapig maximum 480 forintos áron árulhatják a benzinkutakon. Amelyik kút nem tartja be a rendeletet, akár hárommillió forintig terjedő bírsággal és féléves bezárással sújtható.

Az üzemanyagár átmeneti befagyasztásával egyidőben tette közzé legújabb videóját a Fidelitas, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter eltörölné a rezsicsökkentést és a lakossággal fizettetné meg az Európában elszabadult piaci árakat.

Gyurcsány Ferenc kormányzása idején negyven alkalommal emeltek adót, kétszeresére emelték a villamos energia és háromszorosára a lakossági gáz árát, s a 2010 előtti években a pénzromlás elérte a kilenc százalékot, mégsem tettek semmit a rezsiemelés ellen.

Márki-Zay a baloldali miniszterelnök-jelöltek vitáin már egyértelművé tette álláspontját, miszerint a benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tart indokolt-nak. Úgy fogalmazott, az embereknek érezniük kell az energiaárak növekedését.

„Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést, azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra, persze a kibocsátó, de az be fog épülni az árba” – fejtegette a Hvg által szervezett, Dobrev Klárával folytatott vitán.

A korábban energiacégek lobbis­tájaként dolgozó Márki-Zay az RTL által celebrált műsorban felelőtlen ígéretnek nevezte az üzemanyagárak adójának csökkentését is. „Mindenki növelni akarja a béreket, a juttatásokat, lakást akar építeni, beruházni akar, fejleszteni akar, zöldgazdaságot akar, és a többi, ami iszonyatos pénzbe kerül. És egyébként meg adót akar csökkenteni minden egyes területen. Ezek olyan felelőtlen ígéretek” – jelentette ki.

Márki-Zay Péter a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként még azt sem hajlandó elfogadni, hogy az állam saját bevételei terhére védje az embereket egy nemzetközi energiaár-emelkedés és egy egészségügyi világjárvány idején, sőt minden erejével rá akarja szabadítani az energiaárakat a lakosságra. Ennek jegyében szinte hadat üzent a rezsicsökkentésnek is, figyelmen kívül hagyva, hogy a rezsicsökkentés megszüntetése évente négyszázezer forinttal növelné egy átlagos családi háztartás kiadásait.

A Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal el is törölné azt az üzleti modellt, ami 2013-ban lehetővé tette a rezsicsökkentést, aminek eredményeképpen három lépésben huszonöt százalékkal mérséklődött a lakossági áram, gáz és távfűtés ára. Gyurcsány Ferenc hülyeségnek, Márki-Zay Péter pedig ostobaságnak nevezte a rezsicsökkentést.

Márki-Zay Péter tegnap bejelentette, hogy újabb milliárdos, Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója állt be mögé támogatóként. Bojár a 2018-as választáson csúfosan leszereplő Együtt támogatója volt, Juhász Pétert a nizzai nyaralójában is üdültette.

Később a Momentum mellé állt, majd megzsarolta őket, mert a 2018-ban nem álltak be a baloldali összefogásba.

Kapcsolódó írásaink