Belföld

Márki-Zay népszerűtlenebb a baloldalnál

Nem hozott új szavazókat, sőt a meglévő baloldaliakat sem tudja egységesen maga mögé állítani Márki-Zay Péter. Míg a biztosan szavazó pártválasztók 42 százaléka baloldali, addig csak 24 százalékára számíthatna a hódmezővásárhelyi polgármester – derül ki a Nézőpont Intézet friss kutatásából.

Márki-Zay népszerűtlenebb a baloldalnál
Gyurcsány Ferenc Márki-Zay Pétert választotta a Gyurcsány-show folytatásához
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Már egy hónapja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, de továbbra sem sikerül országos áttörést elérnie népszerűségében. A baloldal népszerűségnövekedésében nem segített a miniszterelnök-jelölt megnevezése, hiszen sem a Fidesz, sem a baloldali közös lista népszerűsége nem változott. Ezt a tendenciát a legfrissebb adatok is alátámasztják, továbbra is a biztos szavazó pártválasztók 56 százaléka Fidesz-támogató és csak 42 százaléka a baloldal szavazója - írják.

Népszerűtlenebb a baloldalnál
Népszerűtlenebb a baloldalnál
Fotó: Nézőpont Intézet

A baloldal problémája azonban ennél is súlyosabb. Márki-Zay Péter ugyanis a jelenlegi kormánykritikus szavazótábor egésze számára sem elfogadható. Arra a kérdésre, hogy „Márki-Zay Péter vagy valaki más” legyen-e a miniszterelnök, csupán az aktív szavazók 24 százaléka nyilatkozott támogatóan a hódmezővásárhelyi polgármesterről, a válaszadók 62 százaléka a „más” alternatívát választotta. A baloldali szavazótábornak csak 58 százaléka mondta azt, hogy Márki-Zayt szeretné kormányfőnek, 26 százalékuk „valaki mást” (a többiek nem tudtak dönteni vagy nem kívántak válaszolni).

A baloldali összefogás számára figyelmeztető jel, hogy a „politikai innovációnak” tervezett baloldali előválasztás során nem egy tábornövelő, hanem egy tábormegosztó jelöltet sikerült pajzsra emelniük. Már az október 23-ai ünnep baloldali kudarca is megmutatta, hogy a baloldali pártokkal is hadakozó kormányfőjelölt az érintett pártok támogatói körben mérsékelt népszerűséget remélhet - emeli ki a Nézőpont Intézet.

A baloldalnak eleve fájhat a feje, ugyanis korábban kiderült: továbbra is a biztos szavazó pártválasztók 56 százaléka Fidesz-támogató és csak 42 százaléka a baloldal szavazója.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom