Belföld

Egyre erősebb a Városháza-gate körüli korrupció gyanúja

Kedden reggel az Anonymus-maszkos alak újabb hangfelvételt juttatott el az Origónak, amelyben korrupció gyanúja is felvetődik. A nyilvánosságra hozott információk szerint jutaléki rendszer működhet a fővárosi önkormányzatnál egyes ingatlanügyletek esetében, és a szálak a Városháza eladására korábban szerződést kötő Berki Zsolttól egészen az egyik főpolgármester-helyettesig vezethetnek.

Egyre erősebb a Városháza-gate körüli korrupció gyanúja
Kedden reggel az Anonymus-maszkos alak újabb hangfelvételt tett közzé, amelyben korrupció gyanúja is felvetődik
Fotó: MH/Purger Tamás

Mint ismert, Karácsony Gergely pénteken bejelentette, hogy annak ellenére sem váltja le Barts J. Balázst a fővárosi vagyonkezelő éléről, hogy – a főpolgármester állítása szerint – a tudta és engedélye nélkül a Városháza eladásáról tárgyalt idén májusban.

Kedden reggel a rejtélyes álarcos alak újabb hanganyagot juttatott el a sajtónak, amiből az derül ki, hogy a főpolgármester közvetlen környezetében is lehetnek érintettek gyanús ügyekben.

Egy titokzatos októberi beszélgetés

A hangfelvételen Gansperger Gyula – idén október 6-án elhangzott – beszélgetését halljuk egy ismeretlen férfival, amiben a volt Wallis-vezér, aki a májusi tárgyaláson is ott volt Barts Balázsnál, kifejti, hogyan történnek a fővárosnál az ingatlaneladások.

– Igazándiból nem látunk tisztán. Mindig mondjuk, hogy a mesterek. Kit értünk mesterek alatt? Mert számunkra egy vagy maximum két mester létezik – halljuk egy eddig ismeretlen férfi hangját, majd Gansperger Gyula válaszol: „Én elmondom neked, amit én tudok.”

A felvétel ezután így folytatódik:

– Na.
– Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A Zsolt frontol.
– Azt tudom. A Zsolt mindenkit frontol.
– Van egy Berki Józsi nevű figura. Aki vagy az unokatestvére a Zsoltnak, vagy a testvére.
– Nem ő a Kiss Péternek, a…?
– Ő volt a Kiss Péternek valami balkeze. A Kiss Ambrus volt a Kiss Péter titkárságvezetője. Tehát most a Berki Józsi a Kiss Ambrussal dolgozik együtt.
– Jó. Tehát a Kiss Ambrusnak az embere a Berki Józsi, akivel együtt csinálják. És a Berki Józsinak a testvére vagy unokatestvére a Berki Zsolt.
– Igen.
– Jól értjük ezt!?
– Abszolút jól értitek. Tehát itt lép be a Berki család ebbe a buliba.

Az elhangzottak szerint tehát Berki Zsolt, aki korábban szerződést kötött a Városháza eladására egy ingatlanirodával, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel állhat kapcsolatban.

Ez azért is érdekes, mert Barts Balázs pénteken közreadott jelentésében azt állította Berkiről, hogy külső szereplőként mindössze ingatlanok eladásánál szokott közvetíteni, és még 2017-ben kereste meg először a fővárosi vagyonkezelőt, de most Gansperger Gyula arról számol be, hogy a férfinak politikai kapcsolatai vannak, ráadásul már a testvére (vagy unokatestvére) is rendelkezett ilyenekkel, hiszen Kiss Péternek, a volt szocialista miniszternek volt az embere.

Mert ők nagyon jóban vannak

A felvételen ezután Gansperger Gyula nem másról beszél, mint arról, hogy Kiss Ambrus és Tordai Csaba a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon emberei, akiket Bajnai ajánlott be Karácsony Gergelynél, és hatalmas befolyással bírnak a fővárosnál. Mint ismert, Bajnai Gordon, akit Gansperger jól ismer, hiszen kollégák voltak a Wallisnál, a kezdetektől segíti Karácsony Gergelyt, akit az elsők között biztosított nyilvánosan is támogatásáról, amikor az elindult a miniszterelnök-jelöltségért az előválasztáson.

A beszélgetésben elhangzik továbbá:

- Ühm. Jó, tehát a Tordai Csaba, ő azt tudjuk, hogy azt meg is mondtam, ez a Gordonnak az embere. Tehát ez a Bajnai Gordon...

- A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis...

- Melyik részében? Ezt nem értem.

- A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem.

- Igen.

- Az csak a Kiss Ambrus felé van.

- Tehát ez a Kiss Ambrus és a Karácsony van mögötte. Tehát a Bajnai Gordonnak az embere a Tordai Csaba...

- Ővele nincsen elszámolni valónk.

- Ühm.

- Anyagi értelemben.

Ami viszont még ennél is érdekesebb, hogy Gansperger Gyula „jutaléki rendszerről” beszél, amelyben Kiss Ambrus is érintett, méghozzá Berki Zsolton keresztül, akinek a pénzt ki kell fizetni.

A felvételen hallható:

- Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő (Tüttő Kata főpolgármester-helyettes) vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai dolga...

- Hogy lerendezze.

- Hogy lerendezzék.

- És ott megálljon az ügy...

- Így van.

Ez a kijelentés már konkrét korrupció gyanúját veti föl, mégpedig olyanét, amelyben a főpolgármester-helyettes és a városháza eladására korábban szerződést kötő férfi is érintett.

Még bele sem mentünk igazán

A beszélgetés folytatásában arról esik szó, hogy Barts Balázs a korábban taglalt szisztémában adhatott el egy hatalmas telket a Bécsi úton. Ráadásul az is elhangzik a felvételen, hogy Bajnai Gordon emberei dolgoznak Karácsony Gergely mellett, és az ő feladatuk, hogy elintézzék, a többi főpolgármester-helyettes nehogy „beletúrjon” bizonyos ügyekbe.

Az álarcos alak legújabb jelentkezése után tehát már konkrét, a főváros vezetéséig gyűrűző korrupció gyanúja merül föl, hiszen arról hallhattunk, hogy a Városháza eladásának tervén túl Berki Zsolt az egyik főpolgármester-helyettessel – a volt baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon emberével – Kiss Ambrussal jutaléki rendszert működtet, és Gansperger Gyula fizetett is nekik valamilyen ügylet keretében.

Mindezen felül pedig a maszkos alak azzal a rejtélyes kijelentéssel zárta a videót, hogy „és még bele sem mentünk igazán.”

A jelek szerint a fővárosi Fidesz nem érzi magát meggyőzve, ugyanis november 15-én rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte. Szerda reggel 9 órára egyetlen napirendi pontot javasoltak: vizsgálóbizottság felállítását a Városháza-gate ügyben – közölte Láng Zsolt frakcióvezető. Erre ugyanakkor nem kerül sor, a Főpolgármesteri Hivatal ugyanis azt közölte: az indítványt későn nyújtotta be a Fidesz. Ugyanakkor nem a kormánypárt fővárosi képviselőcsoportja az egyetlen, amely tisztán szeretne látni a kérdésben: Budai Gyula országgyűlési képviselő befolyással üzérkedés gyanúja miatt feljelentést tesz a Városháza-gate miatt.

Láng Zsolt levélben kéri Karácsonyt, hogy még a héten hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését

A történtek folytatásaként Láng Zsolt kedden délelőtt a Facebookon tette közzé levelét, amelyben arra kéri a főpolgármestert, hogy csütörtökre, vagy péntekre hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését.

Objektum doboz

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője bejegyzsében úgy fogalmazott: „ma egy újabb hangfelvétel került nyilvánosságra, ami arról tanúskodik, hogy rendszerszinten van komolyabb feltárnivaló a Városháza működése kapcsán, mint ahogy eddig hittük. A kérdések egyre csak sokasodnak. Ezért felszólítjuk Karácsony Gergelyt, hogy ne halogassa tovább az elkerülhetetlent és biztosítsa, hogy végre elindulhasson az érdemi tényfeltárás.”

Karácsonyék ideges magyarázkodásba kezdtek és perrel fenyegetőznek

Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Kiss Ambrus kedden sajtótájékoztatót tartott az ügy kapcsán. A főpolgármester idegesen magyarázkodott és mindketten perrel fenyegetőztek. Karácsony az MTI tudósítása szerint közölte: feljelentést tesznek, mivel a kedden napvilágot látott felvételen „törvénysértő módon” hangzottak el „hazug rágalmak”, és ezeknek a bemutatása, tényként felmutatása bűncselekmény.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kijelentette: a felvételen beszélő embereket nem ismeri, nem találkozott velük, a megfogalmazott vádakat visszautasítja, és mindezek miatt rágalmazásért büntetőfeljelentést tesz ismeretlen személy ellen, „akit a sajtó egy része Gansperger Gyulaként azonosított”. „Büntetőfeljelentést teszek, mert azt mondta, hogy jutalékrendszert működtetek” - közölte Kiss Ambrus.

Fidesz-KDNP: Fontos, hogy vizsgálat induljon a Városháza-ügyben

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója fontosnak tartja, hogy vizsgálat induljon a Városháza-ügyben, ezért továbbra is arra kéri Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy még erre a hétre hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését.

A frakció Facebook-oldalán a témában kedden megjelent második bejegyzés szerint „hiába dagad napról napra a Városháza-ügy”, Karácsony Gergely továbbra sem tartja indokoltnak a vizsgálóbizottság felállítását, mert nem hisz a nyilvánosságra került hangfelvételek valóságtartalmában.

„De hogy ő éppen miben hisz és miben már nem, az percről percre változhat. Ezt láttuk egész politikai ténykedése kapcsán. Egyébként pedig az igazság szempontjából teljesen érdektelen” - írták, hozzátéve: Karácsony Gergely azt is elhitte, hogy miniszterelnök lesz. Hangsúlyozták: ki kell deríteni, hogy ki milyen információk birtokába jutott, amely a videófelvételeken hallható állításokhoz vezetett, kivel egyeztette kijelentéseit a vagyonkezelő vezérigazgatója, és ha nyíltan szembement a vezetés döntésével, akkor miért maradhatott a helyén.

A budapesti emberek megérdemlik, hogy korrekt és gyors válaszokat kapjanak az ügyben - emelték ki, hozzáfűzve: az újságírók és a politikai ellenfelek sértegetése nem elegendő.

A kormánypárti frakció ezért felszólítja Karácsony Gergelyt, hogy tegyen eleget a kötelezettségének, és még erre a hétre hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését az általuk javasolt napirendi ponttal, amely azt indítványozza, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot a Városháza eladásának ügyében.

Kapcsolódó írásaink