Belföld

Márki-Zayból kiábrándult pártvezetők a baloldalon

Hétértékelő. Deák Dániel: Egyértelmű, hogy a vagyonkezelő politikai utasításra kezdte el előkészíteni a Budapest szimbólumát jelentő Városháza műemlék épületének eladását

Orbán Viktor szemmel láthatóan győzelemre készül a jövő évi választáson, amire jó esélye van a jelenlegi felmérések alapján, ráadásul az ország legszervezettebb pártja, legerősebb politikai közössége a Fidesz – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.

Márki-Zayból kiábrándult pártvezetők a baloldalon
Márki-Zay Péter
Fotó: MH / Purger Tamás

A Fidesz hétvégi kongresszusa komoly erődemonstráció is volt, az október 23-i Békemenet után ugyanis egy újabb esemény mutatta meg, hogy a jobboldal lényegesen szervezettebb és erősebb a baloldalnál – mondta lapunknak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzáfűzte, Orbán Viktor szemmel láthatóan győzelemre készül a jövő évi választáson, amire jó esélye van a jelenlegi felmérések alapján, ráadásul az ország legszervezettebb pártja, legerősebb politikai közössége a Fidesz.

Úgy vélekedett, szintén fontos üzenet volt a hétvégén, hogy a Fidesz mögött egy néppárti közösség áll, amelyben jelen vannak a fiatalok, a középkorúak és az idősek is. Erre a baloldalon nincsen példa, ott nincsen ilyen erős politikai közösség, csak egymással marakodó pártok érdekösszefogása, amely bármikor felbomolhat. Éppen ez eredményezi, hogy a balliberális szivárványkoalíció kormányzásképtelen, csupán a megszerezhető zsákmány, a hatalomvágy tartja őket össze – értékelt Deák.

Az elemző példaként a fővárost hozta fel, ahol újabbnál újabb botrányok látnak napvilágot. A Városház eladása többről is szól, mint az ingatlan értékesítéséről. Megmutatja, hogyan gondolkodhatnak a baloldalon a közvagyonról, és milyen korrupt eszközökkel igyekeznek azt a saját érdekköreiknek kijátszani. Rámutatott, a kiszivárgott hangfelvételeken egy jól bejáratott ingatlaneladási metódus körvonalazódik.

Nem meglepő ez annak, aki tisztában van a 2010 előtti eseményekkel, amikor a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok közel százkilencven céget privatizáltak a nemzeti vagyonból, szinte amit csak tudtak, eladtak. Deák Dániel azzal folytatta, hogy Karácsony Gergely szokásához híven igyekszik úgy tenni, mintha semmit sem tudna a dologról és a vagyonkezelő vezetőjével igyekszik elvitetni a balhét.

A kiszivárgott felvételek alapján azonban ez a korábban bevált recept most kevés lesz, hiszen egyértelmű, hogy a vagyonkezelő politikai utasításra kezdte el előkészíteni a városháza épületének eladását, nem pedig magától kezdett el gondolkodni a Budapest szimbólumát megjelenítő műemlék épület eladásáról. Erre utalt Tarlós István is, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy a vagyonkezelőnek a vezetője saját magától, politikai utasítás nélkül kezdett volna bele ebbe a folyamatba – szögezte le a politológus, aki szerint vélhetően lesz még újabb fejlemény az ügyben, az eddigi információk alapján a 2010 előtti világ emberei jönnek vissza teljes valóságban ebben a történetben is.

Deák Dániel szerint nincs jó időszaka a baloldalnak sem, amióta Márki-Zay Pétert megválasztották miniszterelnök-jelöltnek, látványosan nem találják az irányt, egyetlen épkézláb kommunikációs ügyet sem tudtak felmutatni az utóbbi hetekben. Úgy vélte, a baloldali miniszterelnök-jelölt is zavaros beszédeket tart, a legfontosabb politikai kérdésekben pedig a társadalmi kisebbség álláspontját képviseli.

Kapcsolódó írásaink