Belföld

Balog Zoltán szerint mindez újra és újra megtörténhet

Gulyás Gergely úgy érzi, a közelmúlt tapasztalata: aki Gyurcsánnyal összefog, osztozik a 2006-os bűneiben is

Gyurcsány nem a múlt, hanem a jelen, sokan dolgoznak, azért, hogy a jövő legyen. Aki vele összefog, osztozik a 2006-os bűneiben is – mondta Gulyás Gergely egy tegnapi kerekasztal-beszélgetésen.

Balog Zoltán szerint mindez újra és újra megtörténhet
A XXI. Század Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetés tanulsága, hogy az elkövetők még egyszer nem vezethetik az országot
Fotó: MH/Török Péter

A 2006. szeptemberi–októberi események az újkori Magyarország mélypontját, bukását jelentették – jelentette ki Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. A XXI. Század Intézet szervezésében megrendezett Ezt tették velünk 2006-ban című kerekasztal-beszélgetésen hozzátette: fojtogató volt az a légkör, ami körülvette a parlamentben az emberi jogi bizottság ülését, már ha sikerült megtartani.

Elmondta: ennek ellenére igyekeztek az ügyek végére járni, Ékes Ilonával az élen nem hagyták magukra az embereket, elkezdték keresni a jogi lehetőségeket. A parlamenti többség azonban meg tudta akadályozni, hogy előrelépés történjen. „A legmegalázóbb az volt, hogy az áldozatokból csináltak tetteseket” – szögezte le Balog Zoltán.

Felidézte: néhány SZDSZ-es képviselő akadt csupán, aki komolyan vette az ügyet, de a baloldali többség egyáltalán nem, az egyik frakcióvezető cinikusan gúnyolódott például Révész Máriusz mártíromságán is, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett. „Az emberekről csőcselékként gondolkodtak, akiket a Fidesz lázít” – hangsúlyozta a püspök, aki 2006-ban országgyűlési képviselő volt.

Kitért rá: találkoztak konspiratívan közreműködőkkel, egy konferencián például egy kis rendőr felállt, és azt mondta, nem bírja tovább. Elmondta: feletteseik hergelték és éheztették őket, a rendőrök vodkáztak a bevetés előtt.

Ezt tették velünk 2006-ban
Ezt tették velünk 2006-ban
Fotó: MH/Török Péter

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a tévészékház ostroma idején látszott, hogy a rendőrség felkészületlen, ezért felmerült bennünk a kérdés: ez a hozzá nem értés extrém foka vagy szándékos cselekmény. A fideszes politikusok számára később, az ügy irataiba való betekintés után lett világos, ennyire nem lehet „hozzá nem érteni”.

Hangsúlyozta: nyolcvanas évekbeli felvételeken látható, hogyan veri szét a rendőrség az akkori megmozdulásokat, ám a kádári rendőrség gumibotos akciója kedveskedés volt a 2006-os brutalitáshoz képest. Kifejtette: a 2006–10 között működő állami szervektől lehetett volna elvárni, hogy fellépjenek, a bíróságtól, az ügyészségtől. „Utóbbinak történelmi felelőssége van abban, hogy meztelenül térdeltettek le nőket, akiket véresre vertek és börtönbe zártak” – mondta Gulyás Gergely.

Leszögezte: ami 2006-ban történt, arra nem volt példa a kádári diktatúra óta, a felelőse pedig Gyurcsány Ferenc, aki tetteiért nem felelt a bíróság előtt, ugyanakkor lenyűgözve érezte magát a rendőrség szakszerűsége miatt. „Gyurcsány nem a múlt, hanem a jelen, sokan dolgoznak azért, hogy a jövő legyen, például Karácsony Gergely is azért dolgozik, hogy 2006 megismétlődhessen. Aki Gyurcsánnyal összefog, osztozik a 2006-os bűneiben is” – hangsúlyozta a miniszter.

Balog Zoltán szerint 2006 tanulsága: ha nem vagyunk észnél, mindez újra és újra megtörténhet. „Ne adjuk olyan emberek kezébe még egyszer a kormányzást, akik mindezt elkövették.”

Kapcsolódó írásaink