Belföld

Márki-Zay az egekbe engedné a benzin árát

Márki-Zay Péter támadja az Orbán-kormány minden olyan intézkedését, amellyel az embereknek segít a kormány a multinacionális energiacégekkel szemben. Így dühösen ellenzi a rezsicsökkentést, amit azonnal eltörölne, ha hatalomra kerülne. Ugyanígy az sem tetszik neki, ha a kormány az üzemanyagárak befagyasztásával megakadályozza az árrobbanást.

Márki-Zay az egekbe engedné a benzin árát
A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint nem szabad csökkenteni a benzinárat, mindent az embereknek kell kifizetni
Fotó: MH/Purger Tamás

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a Greenpeace által tartott beszélgetésen mondta el félreérthetetlen véleményét a benzinárakról. Úgy fogalmazott, hogy „Én abszolút nem, semmi, a benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tartok indokoltnak”.

Tehát Márki-Zay Péter nem lenne tekintettel a magyar emberek érdekeire, és nem tartja indokoltnak a benzinárak befagyasztását. 

Véleménye szerint a megoldás az, hogyha az emberek kevesebbet fogyasztanának. 

A korábban energiacégek lobbistájaként dolgozó Márki-Zay tehát az energiacégek érdekeit védi az emberekkel szemben. 

Objektum doboz

„Az embereknek érezniük kell az energiaár növekedését”

 De nem csak a benzinárak kapcsán hallhattuk Márki-Zay Pétertől a baloldali mantrát, szerinte igenis érezni kell az energiaár növekedést. Ebből is látszik, hogy baloldal nem változott, még mindig nem tartják maguk előtt a magyar emberek érdekeit. 

Ma reggel életbe lépett a benzinár-stop

A mai naptól lép életbe a kormány döntése, így mától a megszabott 480 forintos literenkénti áron lehet hozzájutni a 95-ös benzinhez és a dízelhez. Minden más üzemanyagnak marad a meg nem határozott, piaci tényezők miatt folyamatosan változó ára.

Fontos tudnivaló még, hogy egészen február 15-éig szabták meg az üzemanyagplafont. Ez azt jelenti, hogy 3 hónapról szól a mostani döntés, de később még akár változhat is.

Csak a 95-ös benzin és a dízel árfolyamát rögzíti a rendelet, illetve a maximum literenkénti ár 480 forint lesz, amit nem fognak befolyásolni a rögzített időszakban a külföldi devizák árfolyamai.

Amelyik benzinkút nem tartja be a rendeletet, akár 3 millió forintig terjedő bírságot és féléves bezárást kockáztat.

A benzinkutak, ha 48 órán keresztül nem tudják üzemanyaggal ellátni az autósokat, csak akkor zárhatnak be.

Már a megszabott 480 forintos literenkénti áron lehet hozzájutni a 95-ös benzinhez és a dízelhez
Már a megszabott 480 forintos literenkénti áron lehet hozzájutni a 95-ös benzinhez és a dízelhez
Fotó: MH/Török Péter

Egy másik, Gyurcsánynéval folytatott álvitán, az RTL Klubon egyenesen Márki-Zay felelőtlennek nevezte az üzemanyagárak adójának csökkentését. 

Vagyis még azt sem hajlandó elfogadni, hogy az állam saját bevételei terhére védje az embereket, minden erejével rá akarja szabadítani az energiaárakat a lakosságra.

„Hogyha valaki felelősen fog kormányozni, akkor meg fogja nézni azt a rengeteg ígéretet. Mindenki növelni akarja a béreket, a juttatásokat, lakást akar építeni, beruházni akar, fejleszteni akar, zöldgazdaságot akar, és a többi, ami iszonyatos pénzbe kerül. És egyébként meg adót akar csökkenteni minden egyes területen. Ezek olyan felelőtlen ígéretek.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom