Belföld

Egy új politikai modell: a nemzeti integráció

A 2022-es választások előtt szűk fél évvel egy olyan politikai verseny tanúi vagyunk, amely egy nagyobb küzdelem része és a társadalom integrációjáért folyik. A napi aktualitások tétjét is jobban meg tudjuk érteni, ha a kampány eseményeit két integrációs modell harcaként fogjuk föl - írja Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója.

Egy új politikai modell: a nemzeti integráció
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A XXI. Század Intézet honlapján megjelent írásból kiderül, a jobboldal (az Orbán Viktor vezette magyar kormány, a Fidesz–KDNP és támogatói) nemzeti alapon akarják integrálni a társadalmat, olyannyira, hogy politikai programjuk neve (Nemzeti Együttműködés Rendszere) is erre utal.

A nemzeti integrációra irányul minden szociális, gazdasági és kulturális intézkedés, immár több mint tizenegy éve. Az ezzel szemben álló magyarországi ellenzéki pártok és nemzetközi háttértámogatóik viszont globális integrációban gondolkodnak. Ez felerősíti a társadalomban a centrifugális erőket, hogy az egyének közösségeiktől (család, nemzet, haza) elszakadva a globális s ne egy lokális rendbe illeszkedjenek - véli az igazgató.

A XXI. Század Intézet oldalán megjelent elemzést teljes terjedelmében itt tudja elolvasni!

Kapcsolódó írásaink