Belföld

A baloldal még mindig pártpolitikát akar csinálni a járványból

A Fidesz-kongresszuson elhangzottak ihlettek meg több baloldali felszólalót a parlamentben, a keleti oltásokkal és járványügyi intézkedésekkel szembeni hangulatkeltésben élen járó Gyurcsány-párt képviselője, Oláh Lajos pedig képes volt azt mondani, hogy „bizalom nélkül nincs sikeres védekezés".

A baloldal még mindig pártpolitikát akar csinálni a járványból
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 15-én
Fotó: MTI/Kovács Attila

Megértem, hogy zavarja a Fidesz-kongresszus, mert egy erős politikai közösséget láthatott, de ne minket hibáztasson, amiért az önök vezetője egy egyszázalékos pártot hozott össze és még unja is, amit csinál – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, miután Kocsis Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője napirend előtti felszólalásában siralmasnak minősítette a kormánypárt hétvégi rendezvényét, amelyen szerinte „többet foglalkoztak az ellenzékkel, mint az országgal, a miniszterelnök pedig nem adott válaszokat arra, hogy mi lesz az egészségüggyel, az oktatással„. Dömötör leszögezte: a magyar gazdaság visszaállt a növekedési pályára, sokszínű a családtámogatási rendszer, a rászorulók számára pedig a munkát, elviselhető energiaárakat és a devizahitelek kivezetését jelentette a Fidesz–KDNP-kormányzás. Az egészségügyre ezerhétszázmilliárd forinttal több jut, mint 2010-ben, 91 kórház megújult, duplájára nő az orvosok bére, az ápolók 72 százalékos emelést kapnak, és kivezették a hálapénzt.

Az államtitkár szerint, ha a párbeszédes politikus nem hallotta a miniszterelnöki helyzetértékelést, akkor „rossz műsort nézett”. Fogadkoznak, hogy jól kormányoznának, de a valóságot mindennél jobban megmutatja a Városháza körüli balhé – mutatott rá az államtitkár. Felidézte, hogy Karácsony Gergely a botrány kirobbanásakor először „nyeglén reagált„, aztán már nem tagadta, hogy voltak egyeztetések, és fegyelmit kap a vagyonkezelő vezetője. Lenne teendő Budapesten a közlekedés, a köztisztaság, a közbiztonság területén, ehelyett „talicskával hordják szét a vagyont”, pont úgy, mint 2010 előtt a baloldali kormányok.

Nem tudjuk, mennyit jár be Karácsony Gergely dolgozni, volt-e tudomása a privatizációs előkészületekről, „talán az sem tűnne fel neki, ha a DK-sok elhordanák a székeket az irodájából„ – fogalmazott Dömötör Csaba, leszögezve, „a nemzeti vagyon nem eladó”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 15-én
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 15-én
Fotó: MTI/Kovács Attila

Schmuck Erzsébet (LMP) szintén Orbán Viktor vasárnapi beszédét bírálva azt hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás gyorsul, itt az idő a cselekvésre, komolyabban kell venni a nemzeti vállalásokat. Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára kijelentette, valóban cselekvéssel kell fellépni, „nem szövegelésre van szükség, de a baloldal újra és újra megbukik már az első lépéseknél. Van önöknek egy főpolgármesterük, aki leszerelteti a kukák huszonöt százalékát, megszünteti a FŐKERT-et, és csak Facebook-posztokat ír. Közparkra van szükség, ehelyett ingatlanmutyi keretében eladná a Városháza melletti területet. Ez a baloldal teljesítménye„ – összegzett Schanda.

Hozzáfűzte, a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-re hazánk klímasemleges országgá váljon, de a baloldal „ezt az ambiciózus célt” nem szavazta meg. Magyarország már most is klímabajnok, hatodik helyen állunk a szén-dioxid-kibocsátásban az Európai Unióban, és közben a gazdaság teljesítménye nőtt, kevés ilyen ország van – hangsúlyozta az államtitkár, megjegyezve, felháborító, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje is „beállt a kórusba, amely az emberekkel fizettetné meg a klímarombolók helyett a költségeket„.

Oláh Lajos (DK) az aggasztó járványügyi helyzetről beszélt, szerinte „az oltás fontos, de korántsem elegendő, bizalom nélkül nincs sikeres védekezés”, és nehezményezte, hogy „osztályokat utaztatnak Gyurcsány-film-nézésre„, illetve hogy nem engedik be a médiát a covidkórházakba.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára elképesztőnek nevezte, hogy a DK még mindig pártpolitikai ügyet akar csinálni a járványból. Felidézte, Gyurcsányék korábban az oltásellenes kampány élére álltak, a keleti vakcinák ellen lázítottak, még petíciót is indítottak ellene, Korózs Lajos pedig egy álmentőssel igyekezett a védekezést rossz színben feltüntetni. Azóta sem sikerült ezt meghaladni – állapította meg az államtitkár.

Hangsúlyozta: a negyedik hullám elsősorban az oltatlanokat fenyegeti, de a beoltottak száma éppen elérte a hatmillió főt, és a harmadik oltást felvettek aránya is dinamikusan növekszik. Amíg a baloldal nem hajlandó visszavonni a keleti vakcinák elleni határozati javaslatukat, addig nem lehet komolyan venni ezeket a felszólalásokat – értékelt Orbán Balázs.

A szocialista Harangozó Tamás a védekezés költségein nyerészkedőkről beszélt, példaként említve a tizenhatezer lélegeztetőgép beszerzését. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: „Amikor emberi életeket kell megmenteni, elmegyünk a legtávolabbi helyre, és bármennyiért megvesszük, míg önök csak az anyagi szempontokat nézik. Korábban azt kifogásolták, hogy nincs elég lélegeztetőgép. Valóban túlbiztosította magát Magyarország, és szerencsére nem kellett minden készüléket használni. De inkább legyen több, mint hogy ne jusson valakinek. A kormány nem azt méricskélte, hogy mennyibe kerül, nem volt anyagi korlát a védekezésben. Ezt
a szégyenteljes retorikát, hogy túl sokba került az emberi életek megmentése, abba kellene hagyni” – közölte Rétvári Bence.

Kapcsolódó írásaink